סגולות התה על פי הרפואה הסינית

הסינים העתיקים גילו כי לטעמים השונים יש גם סגולות רפואיות. רפואת הצמחים הסינית מחלקת את הטעמים לשישה טעמים עיקריים וחמש טמפרטורות

מגוון סוגי התה הקיימים כיום הוא עצום, וזאת משום שהתה, פירושו לא רק אותו תה קלאסי (שחור או ירוק, שמקורו בצמח הקמיליה סיננסיס), אלא הכוונה היא לחליטת צמחים כלשהי המורכבת מעלים, פירות, תבלינים, פרחים, קליפות, זרעים, או שורשים שונים ומגוונים.

ניתן למצוא את סוגי התה השונים בוריאציות שונות, כגון: שקיות תה, גרגירים, צמחים מיובשים, צמחים טריים ועוד. מעבר לטעם השונה בין תה לתה, קיים הבדל גם באיכויות הרפואיות של כל תה ותה. הסינים העתיקים גילו כי לטעמים השונים יש גם סגולות רפואיות.

רפואת הצמחים הסינית מחלקת את הטעמים לשישה טעמים עיקריים וחמש טמפרטורות:
1. הטעם המלוח – מרכך ומרוקן. (לדוגמה: אצות מרככות גושים ואזורים נוקשים, מנטרלות רעלים ומנקות את מערכת הלימפה).
2. הטעם החמוץ – סופח ומונע דליפה לא תקינה. (לדוגמה: לימון עוזר לבריחת שתן)
3. הטעם המר – מנקז ומייבש. (לדוגמה: חסה מייבשת לחות ובצקות).
4. הטעם המתוק – מחזק ויוצר הרמוניה ולעיתים מלחלח (יוצר לחות מסוימת).
(לדוגמה: תרד מחזק דם מלחלח יובש, משפר תנועת מעיים ובכך עוזר כנגד עצירויות)
5. הטעם החריף – מפזר ומניע. (לדוגמה: רוזמרין מחמם ומרגיע כאבי שרירים וכאבי ראש).
6. חסר טעם – משתן ובכך מוריד לחות מהגוף. (לדוגמה: צמחי מרפא שונים כמו פורייה, או זרעי דמעות איוב)

חמש הטמפרטורות: חם, חמים, קר, קריר וניטרלי.
מטפל מיומן יידע לזהות את מידת חום או קור של מחלה כלשהי, ולהתאים לה את הצמח או התה המתאים מבחינת טמפרטורה.
מגוון סוגי התה נראים תמימים וטעימים, אך חשוב לזכור כי לכל סוג תה שכזה יש כוח אנרגטי רפואי, ולכן אסור לשתות תה מסוים יתר על המידה ללא התייעצות עם מומחה לעניין.

להלן סוגי תה שונים וסגולותיהם הרפואיות:
תה ירוק – זהו התה הקלאסי המופק משיח הקמיליה סיננסיס ועבר תהליך התססה (חמצון) קצר באמצעות חימום בקיטור, או ייבוש במחבתות חמות. תה זה ידוע ביעילותו כנוגד חמצון ובכך הוא משמר את התאים בגוף בצורה טובה יותר ומעכב תהליכי הזדקנות. כמו כן התה הירוק מקטין את הסיכון במחלות לב (בכך שמקטין את התחמצנותו של הכולסטרול ה"רע"). יש הטוענים כי תה זה מעכב גם תהליכים סרטניים שונים.

תה שחור (אדום) – זהו התה הקלאסי שמופק משיח הקמיליה סיננסיס ועבר תהליך התססה (חמצון) במשך שבועיים עד חודש ימים. בתהליך הפקתו מאבד התה השחור מאיכויותיו כנוגד חמצון.
בתה השחור ישנם ויטמינים ומינרלים שונים כמו: ויטמין B1,B6, K וחומצה פולית וכן סידן, מגנזיום, ברזל ואבץ אך כל אלו בכמויות קטנות יחסית. מעבר לכך בתה ישנם חומרים נוספים פחות ידידותיים כמו קפאין. ככל שעלי התה מותססים זמן רב יותר, כך עולה בו הכמות היחסית של קפאין. 3 – 2 כוסות תה ביום לבן אדם בריא בד"כ לא יזיקו.

תה בבונג (קמומיל) – עוזר לדלקות עיניים, חניכיים וגרון.בעיות ודלקות בעור, כאבי ראש, שיניים ואוזניים. טוב לבעיות עיכול וכאבי בטן גם לתינוקות. מרגיע כאבי מחזור.

תה זוטה – טוב להצטננות ומחלות בדרכי הנשימה. בעל יכולת המרצה ורעננות.

תה זנגביל טרי (ג'ינג'ר טרי) – מוריד כולסטרול ולחץ דם גבוה. עוזר לבעיות עיכול וגזים. יעיל במקרים של שפעת והצטננות, במיוחד כשהנזלת נוזלית, או לבנה וכשיש כאבי שרירים

תה זנגביל יבש (ג'ינג'ר יבש) – לשלשולים קרים ותחושת קור כללית (יש להשתמש בזהירות במצבי חום ובתקופת ההיריון).

תה לואיזה – תה טעים מאוד בעל ריח וטעם לימוניים. טוב להרגעה והורדת חום.

תה מליסה – טוב כנגד דיכאון, חרדות, מתח וקיבה עצבנית והרפס.

תה מרווה – טוב להצטננויות, דלקות בפה ובגרון.

תה נענע/מנטה – מייזע, מטפל בהצטננות ופותח את הסינוסים. משפר עיכול ומפחית גזים. עוזר כנגד כאבי ראש. כמו כן מפסיק ייצור חלב אם ומפחית כאבים עקב גודש חלב בשד. הנענע בעלת הטעם החזק, מתאימה יותר לכאבי ראש וזו העדינה טובה יותר לעיכול.

תה קינמון – מקל על כאבי בטן. יעיל במקרים של שפעת והצטננות, במיוחד כשהנזלת נוזלית, או לבנה וכשיש כאבי שרירים.

תה לימון – טוב כנגד כאבי גרון, שיעול, הצטננות, כאבי ראש, דלקות פרקים, פצעים ובעיות עור, דלקת ריאות.

תה תפוח עץ – להפרעות עיכול, בעיות עור, ריאות. נגד תולעים, אבנים בכיס המרה, או בכליות.


זהר שטיג הוא מומחה לרפואה סינית מרשת מרפאות 'מכבי טבעי'.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר