סקר אור ירוק: 85% מהציבור בעד איסור מוחלט על נהיגה לאחר שתיית אלכוהול לנהגים עד גיל 21

73% היו רוצים להחיל את האיסור על כל נהג, ללא קשר לגילו. 92% מהנהגים השותים אמרו כי אם היו מתקינים בפאבים ובמרכזי בילויים מכשירים לבדיקת רמת אלכוהול – הם היו משתמשים בהם, ונעזרים בתוצאות בקבלת ההחלטה אם לנהוג. רק 2% נותנים כבוד לנהג שיכור

סקר אותו פרסמה עמותת אור ירוק לרגל יום עיון בינלאומי שהיא עורכת היום, 15 באוקטובר, תחת הכותרת "אלכוהול ונהיגה", מגלה כי הציבור ער לסכנה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול ומוכן להחמרת החקיקה והאכיפה בתחום. כמו כן, נהיגה בשכרות מקובלת חברתית הרבה פחות ממה שאפשר היה לשער.

מהסקר, שבוצע באמצעות מכון TNS טלסקר, עולה כי 75% מהציבור תומכים באיסור מוחלט של הימצאות אלכוהול בדמם של נהגים. כשמדובר בנהגים צעירים עד גיל 21, התמיכה גדולה אפילו יותר ומגיעה ל-85%. הציבור תומך בהגברת האכיפה בתחום נהיגה תחת השפעת אלכוהול ברוב מרשים של 77%.

הרגלי השתייה של הנהגים השותים כפי שעולה מן הסקר: כ-2 כוסות משקה אלכוהולי בערב שתייה אופייני (גברים יותר מנשים). צעירים שותים יותר: כ-3 כוסות משקה.
הצעירים צורכים אלכוהול בעיקר בפאבים ובמועדונים – מקומות מועדים לשתייה מוגברת.
כמעט מחצית מאוכלוסיית הנהגים ששותים אלכוהול, נוהגת לשתות לפחות פעם בשבוע או יותר מכך, כשתדירות זו עולה באופן כללי בקרב הנהגים הצעירים ששותים בגילאי 18- 24.

למרות שהציבור מודע לסיכון של מעורבות בתאונה לאחר שתיית אלכוהול – 77% יודעים לומר כי מדובר בסיכון גבוה עד גבוה מאוד (לאחר שתיית 3 כוסות), הרי כ- 15% [או שליש מהנהגים ששותים] הצהירו שהם התנסו בנהיגה תחת שפעת אלכוהול, והרוב אמרו כי יימנעו מנהיגה רק אחרי שתיית יותר מ-3 כוסות.

הנהג הישראלי אינו מודע לחוקי האלכוהול (רק 10% ידעו לציין את הכמות החוקית של אלכוהול בדם), ומעריך כנמוך את הסיכוי להיתפס (כ-30%). רק 6% הצהירו כי עברו בדיקת אלכוהול ע"י המשטרה בשנה האחרונה.

נתון מעניין נוסף הוא עניין המקובלות החברתית של נהיגה בשכרות. מסתבר, אולי בניגוד לדעה הרווחת, כי נהיגה תחת השפעת אלכוהול אינה מקובלת כלל אפילו בקרב הצעירים:
למעלה מ- 90% מסתייגים מן ההתנהגות, ו-72% מצהירים שהם היו מנסים לשכנע את מי ששתה שלא לנהוג.
בתשובה לשאלה "איך החברים שלך מתייחסים למי שנוהג ולכן לא שותה?", 74% ענו "בכבוד". עם זאת בולט לרעה בקרב צעירים שנוהגים ושותים נתון מדאיג, לפיו 16% היו מנסים לשכנע את מי שלא שתה לשתות "מעט" ולנהוג.

המחוייבות הגבוהה להתנהגות "נכונה" באה לידי ביטוי גם בממצא לפיו רוב של הנהגים השותים (73%) מעידים כי אם היו מתקינים מכשירים למדידת אלכוהול במקומות בילוי, הם היו משתמשים בהם ונעזרים בתוצאות בקבלת החלטה האם לנהוג באותו הערב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר