כיצד לצלוח את חג החנוכה בשלום?

הכניסו ללביבות ירקות במקום תפוחי אדמה וניתן לאפות אותן בתנור במקום לטגן. זו שיטת הכנה בריאה בהרבה. צילום הרבלייף
תמר ידין – דיאטנית קלינית יועצת לחברת הרבלייף, כותבת כי חג החנוכה הוא חג שמח, אך יחד עם זה חג מאתגר תזונתית. הסיבה לכך היא שמאכלי החג המסורתיים – לביבות וסופגניות, הם רוויי שומן וסוכר והיא מציעה טיפים כיצד להפוך את חג החנוכה הזה להרבה יותר בריא

חג החנוכה הוא חג שמח, אך יחד עם זה חג מאתגר תזונתית. הסיבה לכך היא שמאכלי החג המסורתיים – לביבות וסופגניות, הם מאכלים רוויי שומן וסוכר. סופגנייה ממוצעת בגודלה תכיל  לפחות 450 קק"ל (קילו קלוריות) ולביבת תפו"א כ-150, מה שהופך כל ארוחת חג לא גדולה לחגיגת שומן וסוכר של 600 קק"ל לפחות, וזאת בהנחה שלא לקחנו תוספת של לביבה או סופגנייה, לא שתינו שתייה ממותקת עם מאכלי החג, ולא התכבדנו בתוספת אחרת או בקינוח.  מדובר בכמות קלוריות מכובדת ביותר. יתרה מכך, קלוריות מסוכר אינן בריאות, ויהפכו בקלות לשומן. אם נכפיל כמות זו במספר אירועי החנוכה שנהיה בהם, תתקבל תוספת של 2-3 ק"ג מיותרים בחג החנוכה ובשבוע יחד.

צילום הרבלייף

הנה טיפים כיצד להפוך את חג החנוכה הזה להרבה יותר בריא

היערכות מראש

כמו לכול ארוחת חג, גם לאירועי חג החנוכה צריך להתכונן. הכוונה לאכילה מאוזנת ביום של אירוע החנוכה, ואם מדובר בריבוי אירועים ניתן ליישם את ההמלצה לשבוע החנוכה כולו.  מומלץ לא לדלג על ארוחות, כי אם לאכול בתבונה בשבוע החנוכה.
ארוחת בוקר: מבוססת ירקות טריים וחלבון, עם מיעוט פחמימות, כי הרי נצרוך פחמימות רבות בארוחת החג. דוגמא לארוחת בוקר: חביתת ירק, ירקות או סלט וטחינה; לחם שיפון מלא עם אבוקדו, סלט וביצה.

ארוחת צהרים: חזה עוף עם סלט או ירקות מבושלים וקינואה, דג עם בטטה וסלט ירוק, המבורגר ללא לחמנייה עם חסה, עגבנייה, בצל ותוספת ירקות מבושלים וכף פירה או תפו"א אפוי. גם מנת קטניות יכולה להתאים: עדשים ואורז עם סלט ירקות, טופו מוקפץ וירקות.

צילום הרבלייף

הכנות נוספות ממש לפני האירוע ובמהלכו

כשעה לפני האירוע יש לצרוך חלבון מלא, כדי שלא נגיע רעבים לאירוע. אולי נסתפק בחצי סופגנייה? ההמלצה: ביצה קשה, חופן אגוזים או שקדים טריים או משקה חלבון.

מומלץ להתחיל את האירוע בשתיית מים. שתיית מים או תה תרגיע את מנגנון הצמא במוח ועשויה להרגיע את החלק במוח הסמוך לה, האחראי על הרעב. פעולה זו יכולה למנוע מאתנו אכילה עודפת.

הסופגנייה היא מרכז החג. לפיכך הימנעו מפחמימות לצד הסופגנייה. הקפידו לא לקחת פחמימות כלל (אם יש פסטה או לחם), אלא סלטים בלבד.

הקפידו, כי חצי מהצלחת שלכם תהיה מורכבת מירקות: ירקות טריים, סלט או ירקות מבושלים.

הקפידו על שתיית מים או תה ולא משקאות ממותקים עם ארוחת החג.

אם הוזמנתם למספר אירועי חג, נסו לשמור את הסופגנייה לאירוע אחד ואת הלביבה לאירוע שני. כך תיהנו ממאכלי החג בלי להגזים בכמותם, ותפצלו את צריכת הקלוריות למספר ימים.

צילום הרבלייף

דרך נוספת למזער את נזקי החג היא הכנה ביתית

הכנה ביתית תסייע לנו לבחור במרכיבים בריאים יותר ובשיטות בישול בריאות יותר, וכך ניהנה מאותם מאכלי החנוכה בגרסתם הטובה יותר.

לביבות: בלביבות ישנם מספר שינויים שיהפכו אותן להרבה פחות מזיקות וטעימות לא פחות.

ניתן לאפות את הלביבות בתנור במקום לטגן אותן. זו שיטת הכנה בריאה בהרבה.

הכניסו ללביבות ירקות במקום תפוחי אדמה: גזר מגורד, כרובית, קישוא, בצל, כרישה וכו'.

הוסיפו ללביבה קמח מלא או קמח שקדים, שישביעו לאורך זמן. התחילו בהדרגתיות משילוב של חצי קמח מלא וחצי קמח לבן. אם תאהבו, בפעם הבאה הכינו חצי מקמח שקדים או קמח שיפון וחצי מקמח מלא – השאיפה היא שלא יהיה קמח לבן כלל.

העדיפו תרסיס שמן, והקפידו לנגב עודפי שמן עם נייר סופג.

סופגניות: גם סופגניות יכולות להפוך ליותר בריאות בשינויים הבאים:

ערבבו בקמח הלבן קמח כוסמין או קמח שיפון, בריאים יותר ומכילים פחות גלוטן. הקמח הלבן יקנה לסופגנייה את המראה הקלאסי מבחינת התפחה, כך שאיני מציעה לוותר עליו לחלוטין, אך כן לשלב שני סוגי קמחים העדיפים בריאותית מהקמח הלבן לבדו.

ניתן לאפות את הסופגנייה בתנור במקום לטגנה.

שלטו בכמות אבקת הסוכר שתפזרו על הסופגנייה כשתהיה מוכנה. אפשרו את האופציה של סופגנייה ללא אבקת סוכר, או עד כמות קטנה של סוכר.

לא פחות חשובה: פעילות גופנית

כדי לאזן את ארוחת החג הלא בריאה, נסו להקפיד על פעילות גופנית של 30-45 דקות, לפחות שלוש פעמים בשבוע של החג. הפעילות תעזור לגוף לשרוף מעט שומן, לאיזון הסוכר שייכנס אליו.

חג חנוכה שמח ובריא!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר