Beer Master פירגנה לבירה סמואל אדמס ביום העצמאות של ארה"ב

שחר הרץ, מומחה לבירות, סיפר לנו הכל על סמואל אדמס – בירת בוטיק איכותית שמקורה בעיר בוסטון. הטעם הייחודי של סמואל אדמס מתבסס על מתכון בווארי עתיק מהמאה ה-19, והוא מיוצר בקפידה גם היום בידי ג'ים קוך, מייסד המבשלה, אשר בוחר בעצמו בקפדנות רבה את חומרי הגלם הטובים בעולם

Beer Master – החברה שלוקחת על עצמה לקדם את תרבות הבירה בארץ, קיימה אירוע מיוחד להצגת בירות סמואל אדמס על סוגיהן, ביום העצמאות של ארה"ב – 4 ביולי – באינגה מיוזיק ביץ' בחוף הרצליה.
שחר הרץ, מומחה לבירות, סיפר לנו הכל על סמואל אדמס – בירת בוטיק איכותית שמקורה בעיר בוסטון. הטעם הייחודי של סמואל אדמס מתבסס על מתכון בווארי עתיק מהמאה ה-19, והוא מיוצר בקפידה גם היום בידי ג'ים קוך, מייסד המבשלה, אשר בוחר בעצמו בקפדנות רבה את חומרי הגלם הטובים בעולם. אתם מוזמנים לצאת למסע מרתק בעולם הבירה ולגלות מה הפך את סמואל אדמס לבירת הבוטיק הטובה בעולם.

הסיפור של סמואל אדמס
אומרים שהגבול בין שגעון לגאונות הוא דק מאוד. ואת שניהם היה לאדם אחד: ג'ים קוך – מייסד מבשלת "בוסטון ביר קומפני". תוך כדי שהוא משלב שגעון לבירה ורצון לעשות שינוי אמיתי בתחום, ייצר ג'ים את סמואל אדמס והפך אותה למושא הערצה של מאות אלפי צרכני בירה, למקור השראה עבור מאות מבשלות בוטיק ברחבי העולם כולו, ולחלומו של כל מבשל ביתי.
הסיפור מתחיל בשנות ה-70 של המאה ה-19.
לואיס קוך, יצרן בירה וסבי סבו של ג'ים קוך, שיכלל מתכון בווארי עתיק שהגיע עם המשפחה מאירופה, והחל לייצר בירה עשירה, מלאת גוף ובעלת ארומות נפלאות במבשלתו אשר בסנט לואיס, מיזורי.
זה היה המתכון האהוב עליו והמוצלח ביותר שלו.
המתכון עבר בירושה בין דורות של יצרנים שבישלו סדרות של בירה איכותית, ארומתית ומלאת טעמים. עם השנים הביקוש לבירות איכות שכאלה דעך ומאידך גבר הלחץ לייצר בירות זולות, פשוטות ומהירות יותר להכנה. המתכון אוחסן בעליית הגג. באמצע המאה ה-20, צ'ארלס קוך – אביו של ג'ים, דור חמישי למבשלים, נאלץ לסגור את המבשלה המשפחתית בשל חוסר ביקוש לבירות שכאלו. חברות הענק עתירות תקציבי הפרסום שטפו את אמריקה עם בירה זולה, מימית ודלוחה שהיתה חסרת נוכחות ומורכבות.
המתכון והבירה האיכותית ההיא, נשכחו. ג'ים הצעיר סיים את לימודיו ופצח בקריירה מבטיחה של יעוץ ניהולי. מסורת ארוכה בת 150 שנה של בישול בירה במשפחה עמדה להישבר בדור השישי.

התגלית
ב-1984 מצא ג'ים קוך במקרה בעליית הגג של אביו צ'ארלס אוצר. היה זה אוסף מתכונים עתיק בן למעלה מ-100 שנים. ג'ים, שתמיד אהב בירה הרגיש שהוא נעור משינה עמוקה, ובעוד שהשוק האמריקאי הולך ונכבש על ידי בירות "לייט" למניהן, החליט ג'ים שהגיע הזמן למהפכה.
באביב של אותה שנה החליט ג'ים לנסות ולבשל את המתכון המשפחתי העתיק. הוא קנה ציוד בישול בירה בסיסי ובמטבח ביתו יצר את המחזור הראשון של הבירה שלו. ג'ים בכבודו ובעצמו כיתת רגליו בין הבארים והפאבים של בוסטון בנסיון לשכנעם לתת לבירה שלו הזדמנות.

הפריצה
המאמצים החלו לאט לאט להשתלם. הבירה צברה לה קהל מעריצים נאמן שהלך וגדל במהירות. סמואל אדמס הגדירה בארצות הברית קטגוריה חדשה – בירות בוטיק או בירות בעבודת יד (Craft).
העסק התפתח במהירות ועמו גבר הצורך בחומרי גלם איכותיים.
ג'ים הבין שבאיכות חומרי הגלם טמון כוחה של הבירה שלו ושזה הגורם העיקרי המבדל אותו מיצרני הבירה הענקיים.
הוא החליט שלא לחסוך במשאבים והתעקש לבחור את הלתת מהשעורה האיכותית ביותר. עד היום הוא נוסע מדי שנה בעצמו לבוואריה כדי לבחור את זני הכשות האצילים בהם משתמשים בתהליך היצור של סמואל אדמס.
ההצלחה המהירה והאיכות הבלתי מתפשרת עוררו השראה בקרב אלפי חובבי ויצרני בירה בכל רחבי ארצות הברית. בשנים הבאות העוקבות החלה גאות חסרת תקדים בקטגוריה של בירות הבוטיק וכעשור בלבד לאחר היווסדה של "בוסטון ביר קומפני", מאות מבשלות בוטיק, מבשלות ביתיות ומבשלות-פאב שטפו את ארה"ב עם בירות איכותיות, מעניינות ומעוררות השראה.

ממה עשויה בירה סמואל אדמס?
כל בירה עשויה מארבעה רכיבים עיקריים. בסמואל אדמס מקפידים שהם יהיו איכותיים ביותר.
מים – הבסיס הנוזלי לכל בירה, המשמש למצע בו מומס הסוכר, ומאפשר לשמרים לעשות את עבודתם. הרכב המינרלים במים ישפיע רבות על המוצר הסופי. עבור סמואל אדמס בוסטון לאגר, נבחרים מים רכים עם כמות מינרלים נמוכה בלבד.
לתת – דגן מונבט (לרוב שעורה) המספק את מקור הסוכר הדרוש עבור השמרים ליצור בירה. בהכנת סמואל אדמס נעשה שימוש בלתת שעורה בת 2 שורות מהזן היקר והאיכותי ביותר.
כשות – צמח מטפס בעל פרח ירקרק דמוי אצטרובל, הנחשב כמרכיב חשוב ביותר בבירת סמואל אדמס.
תפקיד הכשות הוא להעניק את הארומות הנפלאות, המרירות העדינה והמורכבות של הבירה. בנוסף, עשיר הכשות בחומרים מעכבי חימצון וכך הוא משמש גם כחומר משמר עבור הבירה בדומה לטאנינים שביין אדום. בסמואל אדמס משתמשים בשני זני כשות בווארים אציליים: Hallertau Mittelfruh ו-Tettnang Tettnanger.
שמרים – שתפקידם להפוך את הנוזל לבירה ע"י תהליך תסיסה בו הם אוכלים את הסוכרים ומפרישים אלכוהול ופחמן דו-חמצני.
בסמואל אדמס משתמשים בשמרי לאגר (תסיסה תחתית) מיוחדים.

המגוון של סמואל אדמס
לאורך השנים מבשלי סמואל אדמס לא שקטו על השמרים. התשוקה העזה של ג'ים ועובדיו דחפה אותם לשבור שיאים ולפרוץ חזיתות חדשות. הם לא הסתפקו רק ביצור של ה"בוסטון לאגר".
ג'ים עודד את עובדיו ומבשליו לערוך ניסיונות, להמציא מתכונים, לחדש, להפתיע ולרגש.
אף כי בארץ נמכרת באופן קבוע רק סמואל אדמס בוסטון לאגר, הרי שבארצות הברית לסמואל אדמס יש מגוון גדול של כעשרים בירות שונות הנחלקות לארבע סדרות עיקריות, שהפכו לחלומו הרטוב של כל חובב בירה. בכל סדרה צוות הברומייסטרים (הייננים של עולם הבירה) מנסים להגיע לשיאים חדשים.
מאז 1984 זכו הבירות של סמואל אדמס ביותר מ-650 מדליות בתחרויות שונות.
החברה מעסיקה כ-250 עובדים ובבעלותה מבשלות בבוסטון ובסינסנטי, כאשר מבשלה גדולה נוספת במסצ'וסטס נבנית בימים אלו. סמואל אדמס בוסטון לאגר מופצת בכל רחבי ארה"ב ולכ-20 מדינות נוספות ברחבי העולם, ביניהן ישראל – ע"י חברת טמפו.

מה טעמנו?
סמואל אדמס בוסטון לאגר, 4.8% אלכוהול – Samuel Adams Boston Lager
בירת הדגל של מבשלת בוסטון ביר קומפני, היא בירת לאגר בצבע דבש-ענברי בסגנון וינאי, עשירה בארומות פרחוניות, גוף חלק ומלא, טעמים מאוזנים, וסיומת ארוכה.
מיוצרת בתהליך מורכב וארוך יחסית לבירות אחרות בסגנון שלה, ומכילה חומרי גלם איכותיים ביותר: לתת משעורה בהירה בעלת שתי שורות ולתת מסוג קרמל 60, זני כשות אצילים גרמניים מסוג האלרטאו-מיטלפרו וטטננג-טטננגר, שמרי לאגר ומים.
מיוצרת החל משנת 1984 ונחשבת כיום לאחת הבירות מובילות בעולם.

סם אדמס לייט, 4% אלכוהול – Sam Adams Light
זו לא רק גרסה קלילה יותר של סמואל אדמס בוסטון לאגר, אלא בירה שהיא תוצר של שנתיים של מחקר ופיתוח על מנת לייצר לראשונה בירה קלה שהיא גם עשירה בטעם. במהלך פיתוחה היא הוכנסה לתחרויות בירה בהן זכתה בפרסים אפילו על חשבונן של בירות "רגילות".
הרכיבים הם אותם אלו האיכותיים של סמואל אדמס, ולבירה יש טעמי מאלט מורכבים, ארומה הדרית מעודנת, מרקם פריך, גוף חלק וסיומת נעימה.

סמואל אדמס ווייט אייל, 5.2% אלכוהול – Samuel Adams White Ale
בירה מהסדרה העונתית, המיוצרת בחורף ומיועדת לשתיה במהלך חודשי הקיץ החמים.
שורשי הבירה הזו מגיעים מבלגיה, והמתכון שלה שואב השראה מבירות החיטה הבלגיות, שבאופן מסורתי מיוצרות מתערובת של לתת חיטה ושעורה, בתוספת תבלינים שונים כשהנפוצים מביניהם הם קליפות הדרים וגרגירי כוסברה.
בסמואל אדמס לקחו את התיבול כמה צעדים קדימה והוסיפו מעבר לקליפות של תפוז ולימון גם שזיפים מיובשים, אניס, היביסקוס, עלי ורדים, תמרינד, וניל, זרעי גן-עדן וכמובן – כוסברה.
התערובת המיוחדת הזו יוצרת בירה קיצית ומרעננת המאתגרת את החושים, והסינון הגס של הבירה משאיר אותה מעורפלת קלות ו"לבנה" או "חלבית" במראה – ומכאן שמה.


Beer Master Ltd
[email protected]
טל. 052-8196900, 052-8197900

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר