האם נקניקיות ובשר אדום מעלות סיכון לתחלואה בסרטן הוושט?

בסקירת מאמרים חדשה שערכו חוקרים סיניים (מטה-אנליזה), נסקרו עשרה מאמרים שכללו 2,358 חולי סרטן ההוושט מ-7 מדינות בארה"ב ו-3 מדינות באירופה. החולים נשאלו אודות הרגלי צריכת הבשר שלהם וסגנון חייהם. החוקרים מצאו קשר חיובי מובהק בין הצריכה המוגברת של נקניקיות ונקניקים ושל בשר אדום, לתחלואה בסרטן הוושט מסוג אדנוקרצינומה.

התחלואה בסוג זה של סרטן, השכיח ביותר מבין סוגי סרטן הוושט, נמצאת בעליה בארה"ב, מערב אירופה, אוסטרליה ומדינות מפותחות אחרות, במהלך ארבעה העשורים האחרונים, והסיבה לכך אינה ברורה עדיין די צרכה.
ההנחה היא כי חומרים הנקראים ניטרטים, הידועים כגורמי סרטן (קרצינוגנים), נוצרים כאשר מכינים בשר אדום בטמפרטורות גבוהות (בטיגון או בגריל). בבשר מעובד, בנוסף לכך, מצוי חומר בשם N-Nitroso, המכיל כמויות גבוהות של ניטרטים. חומר זה ידוע כמחולל סרטן בבעלי חיים ועלול להיות מעורב בהיווצרות סרטן בבני אדם.

בסקירת המאמרים מצאו החוקרים קשר חיובי מובהק בין צריכה מוגברת של בשר מעובד ובשר אדום, לתחלואה בסרטן הוושט מסוג אדנוקרצינומה. זאת, גם לאחר ששקללו את גורמי הסיכון האחרים למחלה בקרב הנבדקים.
אחד המדדים לקשר חזק חיובי בין גורם סיכון לתחלואה הינו בדיקת העלייה בתחלואה עקב עליה במינון. גם כאן החוקרים מצאו קשר מובהק בין עליה בצריכת סוגי בשר אלו לבין עליה בתחלואה.
לפי הגדרת משרד הבריאות בשר מעובד הינו בשר שעבר תהליך טיפול של כיבוש, הזרקת מים, עיסוי, או טבילה במים, למעט פירוק אריזה או המלחה.

האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לחוגגים ביום העצמאות:
• להגביל למינימום את צריכת הבשר המעובד כגון, נקניק, נקניקיות וכו'.
• לבחור בבשר עוף, דגים או קטניות כתחליף לבשר מעובד או אדום.
• כשאוכלים בשר אדום, עדיף בשר רזה ורצוי בכמויות קטנות.
• להעדיף בישול ואפית בשר, על פני טיגון וגריל (במיוחד גריל על גחלים).
• לצרוך יותר ירקות מכל הסוגים.
• להרבות בשתיית מים.
• לשהות בצל, לחבוש כובע ובגדים ארוכים ולהשתמש בקרם הגנה בכמויות המומלצות.






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה