לנצל את עונת הרימונים – יתרונות רפואיים וטעם

עונת הרימונים החלה וכבר אפשר לראות בשווקים ובחנויות את פרי התאווה הוורדרד שנוטה בצבעו ובטעמו החזק גם אל להיטות האדום. הרימון, המכונה גם PUNICA GRANATUM מכיל שפע של גרעיני פרי עסיסיים ובשל טעמו הערב, כושר עמידותו לזמן רב ותכונותיו התרפויטיות, הפך עם הזמן למבוקש ושימש למאכל ומסחר כבר בימי קדם.
בעוד החגים מתדפקים על דלתנו, שווה ונעים להכיר.

הרימון הוא אחד משבעת המינים בהם התברכה ארץ ישראל, הוא מסמל חוכמה, יופי שפע ופריון. יופיו של הפרי ופרחיו שימשו כסמלים דתיים, לעיטור בניינים, מטבעות וקישוטים שונים.
בנוסף, הוא מכיל צבען חום ומכתים את הבגדים והידיים, ואף שימש כחומר גלם לצביעה, ולעשיית דיו.

ויטמינים מן הטבע
בעקבות מחקרים שביססו את ערכו הרפואי של הרימון עלתה קרנו בשנים האחרונות והחלה שוב עליה בצריכתו. הרימון מכיל ויטמינים ומינרלים שהעיקריים הם: ויטמיני C, K ,B5, E ,אשלגן, נתרן, זרחן, סידן. הוא מכיל טאנינים – פוליפנולים, בעלי פעילות מכווצת (אסטריג'נטית), ומכאן השימוש שנעשה בו לטיפול בשלשולים, טחורים, פצעים או כוויות.

בפרסומים מדעיים רבים גילו שהטאנינים עוברים מטבוליזם בגוף, ונוצרת מהם חומצה אלגית (ELLAGIC ACID) שמונעת יצירת רדיקלים חופשיים, ובכך עשויה לעכב או למנוע התפתחות של תאי סרטן עור, שד וערמונית (חשוב לציין כי הניסויים נערכו בעיקר על עכברים).

תועלת בריאותית יעילה
הרימון עשיר בנוגדי חמצון חזקים פי כמה וכמה מאשר אלו המופיעים בתה ירוק ויין אדום, והם למעשה שומרים על כלי הדם, וכך מונעים מחלות לב וטרשת עורקים. בפקולטה לרפואה של הטכניון נמצא שהפוליפנולים נקשרים ל -LDL (הכולסטרול הרע) ומעכבים את חמצונו, וע"י כך עשויים לעכב התפתחות טרשת עורקים ולסייע בהורדת יתר לחץ דם, ע"י הורדת פעילות אנזים (ACE) המשפיע על לחץ הדם.
במחקר נוסף נמצא שמיץ רימונים מעכב גם סוג של חלבון שגורם לנזק בסחוסים במחלת אוסטאוארתריטיס. כמו כן, כנראה יש לפרי הנהדר גם השפעות במניעת זיהומים נגיפיים ובקטריאליים.

תרופות סבתא
למיץ הרימון וגרגריו כמה תכונות בולטות ששימשו לא פעם, גם בימות ההיסטוריה העתיקה, כתרופת סבתא מוכחת, הנה כמה דוגמאות לפניכם:
המצרים הקדמונים היו רוקחים ממיץ הרימון והקליפה תרופה נגד תולעי קיבה.
הרמב"ם מציין שבקליפת הרימון משתמשים לשם עצירת דימום מפצעים, ובמיץ הרימון לעצירת שלשול ולהקלה על בחילות וכאבי ראש משכרות. עוד הוא טען כי קליפתו מרפאה מחלות עור.
רופא בשם דונולו (913-982) טען שמיץ הרימון עשוי לטפל בדלקת גרון.
יהודי מרוקו, מצדם, מוסיפים לקליפת רימון טחונה חלמית, שמן זית וסוכר ענבים לשם טיפול בדיזינטריה.
יהודי תוניס עושים מרתח מקליפות רימון, ליקוריץ, חלמית, קימל וזרעי פשתן לטיפול בישבן אדמומי של תינוק.
התימנים היהודים מערבבים חינה עם אבקת קליפות רימונים לצביעת השיער ונגד קשקשים.
יהודי בבל השתמשו בפרחי הרימון לטיפול במחזור לא סדיר, דלקות חניכיים, דלקות עיניים ושלשול.
באבקת קליפת הרימון השתמשו כטלק לטיפול בפצעים וגרגור בחלל הפה לבעיות חניכיים.

רימון ברפואה הטבעית
גם הרפואה הטבעית גילתה את נפלאותיו של הרימון והחלה להשתמש ביתרונות הרבים:
• סילוק תולעים ע"י שימוש בקליפת הרימון (עלול לגרום לתופעות לוואי כמו הקאות ובחילות).
• סילוק קמטים ושומנים ממיץ מקליפות הרימון.
• מיצוק החזה – יש נשים שמניחות מיץ מקליפות הרימון על החזה לחיזוק המוצקות.
• טיפול בטחורים ופיסורה ע"י שימוש בקליפת הפרי.
• סרטן השד – למיץ הרימונים פעילות אנטי אסטרוגנית חזקה ולכן נחשב לטיפול יעיל בסרטן השד.
• בשמן גרעיני הרימון יש מרכיב שגורם לאפופטוזיס (מנגנון מוות מבוקר של תאים בתאי סרטן שד) מיץ רימונים רעיל לרוב סרטני השד התלויים באסטרוגן ואינו משפיע על התאים הבריאים.
• לטיפול בדלקות מפרקים.
• לטיפול בגודש בכבד.
• לטיפול באוסטאופורוזיס.
• לטיפול הורמונאלי בגיל המעבר.
• רימון מייצר תגובה בסיסית בגוף, ומשמש לכל המחלות של עודף חומציות.
• מיץ הרימון מונע התפתחות סרטן הערמונית.
• ולשימוש במצבי אנמיה.

בנוסף ליתרונותיו הבריאותיים פרי הרימון זוכה לעדנה כמרכיב נפלא במאכלים רבים, כקישוט, כמשקה או כסירופ מרוכז, ומוסיף טעם ויופי. גם תחום הקוסמטיקה גילה את יתרונותיו כמרכיב אנטיאוקסידנטי – מונע הזדקנות מוקדמת של העור ומשקם קולגן. אז למה לא לנצל את עונת הרימונים? טעימים, נפלאים, ומכל דרך שתביטו עליו – הוא מועיל גם לבריאות.

דורית שור – נטורופתית מוסמכת, הפורטל לרפואה אלטרנטיבית
http://www.tivei.co.il






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה