מועצת הצמחים לקראת הקיץ: ירקות ופירות עשויים לתרום להגנת העור מפני קרינת השמש

עורם של בני האדם חשוף באופן רצוף לקרינה אולטרה סגולה –קרינת UV, המהווה גורם עיקרי לכוויות שמש וסרטן עור שאינו מסוג מלנומה. רוב הקרינה עשויה לגרום לאדמומית בעור ללא חומרי הגנה חיצוניים. הגנת העור תלויה אך ורק בהגנה פנימית של הגוף עצמו

ירקות בעלי צבע כתום, אדום וירוק, עשויים לספק לאדם הגנה מפני הנזקים הנגרמים לעור כתוצאה מקרינת השמש. כך עולה ממחקרים עדכניים שפורסמו בשנה שעברה ומובאים שוב לידיעת הציבור על ידי מועצת הצמחים בישראל.

עורם של בני האדם חשוף באופן רצוף לקרינה אולטרה סגולה –קרינת UV, המהווה גורם עיקרי לכוויות שמש וסרטן עור שאינו מסוג מלנומה. רוב הקרינה עשויה לגרום לאדמומית בעור ללא חומרי הגנה חיצוניים. הגנת העור תלויה אך ורק בהגנה פנימית של הגוף עצמו.

לדברי מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית והיועצת המדעית של מועצת הצמחים, מהמחקרים עולה כי רכיבים כמו קרוטנואידים שהנם פיגמנטים נוגדי חמצון הנמצאים בסוגים מגוונים של פירות וירקות ורכיבי תזונה צמחיים נוספים, כמו ויטמינים- ויטמין E ויטמין C וויטמינים נוספים – עשויים לשמש כסופגי קרינה, או לווסת תהליכי איתות המתעוררים עם החשיפה לקרינה השמש. ובכך הם משמשים כחלק ממערכת ההגנה על הגוף.

באחד המחקרים נצפתה הגנה מפני אדמומיות העור באמצעות צריכת רסק עגבניות המכיל כמויות גדולות של הקרוטנואיד הייחודי לעגבניות הנקרא ליקופן. מחקר גרמני חדש קובע אף הוא כי צריכת עגבניות תורמת להגנה מפני נזקי השמש.
נתונים שנאספו בניסויי מעבדה העלו כי רכיבי תזונה צמחיים כמו בטא-קרוטן מונעים גם פגיעה בדנ"א הכרוכה בהזדקנות בהשפעת האור.

מור-אופיר אומרת: "צריכה מוגברת של ירקות ופירות בצבעים שונים, היא בעלת חשיבות מיוחדת להגנת העור מפני נזקי קרינת השמש, מכיוון שרוב המנה השנתית של קרינת UV מגיעה אל האדם בתנאים שאינם תנאי חופשה, כאשר הוא אינו מוגן ע"י תכשירים חיצוניים."
לדבריה, "מחקרים מראים כי דרושים כמה שבועות של צריכה מוגברת עד לקבלת האפקט המגן ועל כן רצוי להגביר את הצריכה עוד לפני תחילת הקיץ".

הפיגמנטים נוגדי החמצון נמצאים ב:
כתום: בטא-קרוטן, אלפא-קרוטן ואחרים בגזר, בטטה, דלעת, דלורית, מלון כתום, מנגו, משמש, פפאיה, וגם בפלפל כתום ואדום.
אדום: ליקופן, פיטואן ופיטופלואן – בעגבניות. ליקופן נמצא גם באבטיח ובפירות הדר אדומים.
ירוק: לוטאין וזיאקסנתין – בירקות עליים ירוקים כגון: חסה, תרד, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, ברוקולי, רוקט ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר