מחקר חדש: מחסור בסידן מעלה ב- 50% את הסיכון לרעלת הריון

מניתוח תוצאות הנתונים שנאספו התקבלה תמונת מצב דרמטית, אשר הצביעה על כך שבקרב הנשים בהריון אשר נטלו תוספי סידן נרשמה ירידה בלחץ הדם, וירידה של 50% בסיכון לפתח רעלת הריון

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת פורט האר ביוהנסבורג שבדרום אפריקה, קובע כי מחסור בסידן אצל נשים הרות מעלה באופן משמעותי את הסיכון לרעלת הריון.
המחקר בחן את הקשר שבין רמת הסידן לבין הריון בסיכון, וקבע כי קיים ביניהם קשר הדוק. המחקר התבסס על איסוף נתונים מתוך 12 מחקרים קליניים בתחום הריון ולידה, וכלל 15,528 נשים בהריון אשר התפלגו לשתי קבוצות מחקר. בקבוצה אחת נבדקו נשים בהריון שצרכו תוספי סידן בכמות של כ- 1.5 – 2 גרם ליום, ובקבוצה השנייה נבדקו נשים בהריון שניתן להן פלצבו (תרופה או תוסף מדומה).

מניתוח תוצאות הנתונים שנאספו התקבלה תמונת מצב דרמטית, אשר הצביעה על כך שבקרב הנשים בהריון אשר נטלו תוספי סידן נרשמה ירידה בלחץ הדם, וירידה של 50% בסיכון לפתח רעלת הריון. בנוסף, בקרב נשים אשר היו בהריון בסיכון גבוה וצרכו תוספי סידן, נמצאה ירידה של כ – 78% בסיכון. מתמונת המצב עלתה המסקנה כי צריכה קבועה של תוספי סידן במהלך ההריון מורידה משמעותית את הסיכון לחלות ברעלת הריון.
הכמות המומלצת של צריכת סידן לנשים בתקופת ההריון היא 1 – 1.3 גרם ליום.

ד"ר חמוטל מאירי, דוקטור לנוירו ביולוגיה, מנכ"ל חברת דיאוגנוסטיק טכנולוג'יס העוסקת בחקר הריון בסיכון ובפיתוח שיטות לגילוי מוקדם של רעלת הריון, אומרת: "רעלת הריון היא תופעה המאפיינת כ- 3% מהאוכלוסייה בישראל, ועלולה לגרום לתמותה ותחלואה של האם או העובר. נכון להיום ישנן השערות לגבי גורמי המחלה. מחקר זה מצביע על כך שמחסור בסידן עלול להוות גורם המוביל לרעלת הריון, והוא מצטרף לידע רפואי ההולך ומצטבר בידי עולם המדע, המצביע על גורמים סביבתיים והתנהגותיים המגבירים את הסיכון לרעלת הריון. נכון להיום, הדרך הטובה ביותר למניעה של רעלת הריון היא באמצעות הגילוי המוקדם, אשר מאפשר להעלות את סיכויי הריפוי והטיפול על ידי השגחה רפואית צמודה, הגברת מודעות של כל המערכת הסובבת, ושימוש בתוספי מזון או טיפול תרופתי במידה שהרופא מוצא לנחוץ. אחת הדרכים החדשניות לגילוי מוקדם של רעלת הריון פותחה לאחרונה על ידי צוות המדענים שלנו, ובאמצעות בדיקת דם פשוטה ניתן לעקוב אחר מצב ההיריון ולהתאים לו טיפול וליווי רפואי הולם".

במחקר קודם שפורסם בכתב העת המדעי ליתר לחץ דם בהריון היוצא בארצות הברית, נמצא כי נשים אשר פיתחו רעלת הריון סבלו ממחסור בסידן, כאשר ממוצע צריכת הסידן היומי שלהן עמד על 0.75 גרם בלבד, לעומת נשים אצלן לא התפתחה התופעה, ואשר הקפידו במהלך ההריון על צריכת סידן בכמות יומית מספקת שעמדה בממוצע על 1.075 גרם.
גם מסקנות מחקר זה הן כי מחסור בסידן עלול להביא להתפתחות של רעלת הריון, וכי באמצעות צריכת תוספי סידן ניתן להקטין משמעותית את הסיכון להתפתחותה של התופעה.

המדענים של דיאגנוסטיק טכנולוג'יס פיתחו שיטה המאפשרת לקבוע האם האישה נמצאת בסיכון לחלות ברעלת הריון. שלב הגילוי מתאפשר הרבה לפני הופעת התסמינים, בזכות ערכת בדיקה הקובעת בעזרת בדיקת דם פשוטה את רמת חלבון בדם האם שמקורו בשליה, המכונה PP13. הבדיקה, המתבצעת כבר החל משבוע השביעי להריון, יכולה לראשונה לחזות את העלול להתרחש כשישה חודשים מאוחר יותר. תוצאות הבדיקה נותנות בידי הרופאים כלי המאפשר להם לשקול מתן טיפול תרופתי, ובכך לצמצם את התפרצות המחלה ואף במקרים מסוימים למנוע אותה לגמרי.

עד היום לא הייתה דרך לגלות את הנשים בסיכון, אלא רק כשהמחלה התפרצה והחלו התסמינים שלה. פיתוח הבדיקה התאפשר הודות לכך שמדעני החברה הצליחו לבודד את החלבון הייחודי לשליה המצוי רק אצל בנשים בהריון, ואשר מגיע אל דמה של האם ההרה.
באמצעות בדיקת הדם ניתן לקבוע מהי רמת החלבון בדם הנשים כבר בשבועות הראשונים להריון. רמה נמוכה מהנורמאלי של החלבון מצביעה על סכנה להתפתחות המחלה. ניתן לבצע את הבדיקה כחלק מבדיקות השגרה שהרופא ממליץ עליהן בתחילת ההריון, במסגרת הערכת המצב הראשונית, או לבצעה כבדיקה נלווית לבדיקות הסקר הביוכימי לתסמונת דאון בשליש הראשון להריון.

הבדיקה אושרה על ידי משרד הבריאות, ניתנת לביצוע באחת ממעבדות זר ברחבי הארץ, ועלותה 295 שקלים.
פרטים נוספים על הבדיקה ניתן למצוא באתר החברה www.pregenesys.co.il או בטלפון 9937722-04, וכן ברשת מעבדות חברת זר ברחבי הארץ.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר