שמן זית איכותי – צריך לדעת לבחור

ביקרתי במטעי הזיתים של חלוצה, ע"י קבוץ רביבים, שם מגדלים בהצלחה, מעל ל-10 שנים, כ- 150,000 עצי זית מזנים שונים. איכות השמן המגיע לשולחננו היא למעשה BLEND של מספר זני זיתים, שכל זן הנו בעל אופי וטעם שונים.
מומחה לשמן זיתים, שהוא טועם שהוכשר לכך, בדומה לטועם יין, יכול לקבוע את ה"בלנד" המתאים על מנת להגיע בכל עונת מסיק לטעם זהה בסדרת יצור.

ביקשתי מאורי יוגב, מנהל שמן חלוצה, שהוא טועם מוסמך לשמן זית ומגדל זיתים מוכר בענף בארץ ובעולם (לא מכבר חזר מביקור בהודו, שם מעוניינים גם כן ללמוד איך מגדלים זיתים במדבר, עם מי השקייה מלוחים) שיסביר לי, כיצד הצרכן הנבון יוכל להבחין בין שמן איכותי לבין שמן זית לא ראוי.

טעימת שמן זית – טיפים לבחירת שמן זית איכותי
א. לבחון תווית הבקבוק ולוודא:
סוג בקבוק (כהה/בהיר, אטימה)
שנת ייצור (להבדיל מתאריך מילוי) /זמן תפוגה. (עד 24 חודשים מייצור)
סיווג איכות, תו איכות של מועצת הזיתים
כתובת היצרן
מונחים מקצועיים
כשרות
ארץ ייצור – ישראלי או מיובא

ב. שאיפת הניחוח
לחמם בכף היד דוגמת שמן עם כיסוי עד לחום הגוף
לשאוף דרך האף מלוא הניחוח של השמן ולזהות:
• פירותיות / עשבוניות
• עוצמת הפירותיות
• ניחוח מוכר (זיתים, עגבניות, ירוק, תפוחים, שקדים, ועוד)
• שמן מזיתים בשלים או ירוקים
נוכחות פגמים:
• ייני
• מעופש
• עובש
• חומצי
שאיפת הניחוח שוב – גיבוש עמדה ראשונית על טיב השמן

ג. טעימת השמן:
גלגול השמן על הלשון ובצידיה
מתיקות בחלק הקדמי
מרירות בצידי הלשון
חריפות בבליעה
מחליק על הלשון או נשאר טעם בחלל הפה
פגמים:
• מרירות/חריפות יתר
• חומצי – טעם מר ולא נעים
• מעופש
• עובש
• ייני
ניתן לטעום שוב לחיזוק ההתרשמות.






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה