שתייה מתונה של בירה לבנה אינה פוגעת בכבד

עובדה בריאותית ידועה קבעה לפני שנים כי שתיית משקאות אלכוהוליים עשויה לפגוע בכבד, אולם מחקר חדש שפורסם לאחרונה שופך אור על הקשר בין הדברים. המחקר בדק את הקשר בין צריכה מתונה של משקאות אלכוהוליים שונים כמו בירה לבנה ויין ובין הסיכון לחלות במחלות כבד

עובדה בריאותית ידועה קבעה לפני שנים כי שתיית משקאות אלכוהוליים עשויה לפגוע בכבד, אולם מחקר חדש שפורסם לאחרונה שופך אור על הקשר בין הדברים. המחקר בדק את הקשר בין צריכה מתונה של משקאות אלכוהוליים שונים כמו בירה לבנה ויין ובין הסיכון לחלות במחלות כבד.

מחלות כבד שכיחות ביותר ברחבי העולם המערבי, על פי הערכות בינלאומיות, אחד מכל שלושה מבוגרים ברחבי ארצות הברית סובל מכבד שומני,היכול להוביל לשחמת הכבד ואף לאי ספיקת כבד. במחקר השתתפו 7,211 אזרחים אמריקאים שאינם שותים, וכן 945 אמריקאים הצורכים משקאות אלכוהוליים ובירה לבנה באופן מתון. המחקר נערך במסגרת סקר הבריאות והתזונה הלאומי האמריקאי, ואיתור מחלת הכבד נעשה על פי רמות בדם של אנזימי כבד ALT.

מניתוח תוצאות המחקר התגלה חשד לכבד שומני שאינו אלכוהולי בקרב 14.3% ממי שאינם שותים, לעומת 12.4% בקרב ההצורכים בירה לבנה באופן מתון. החשד למחלת כבד בקרב הצרכנים המתונים של היין במחקר היה 8.6%.
מסקנת החוקרים הייתה שצריכה מתונה של כוס אחת ביום של משקאות כמו יין ובירה לבנה אינה גורמת כלל לכבד שומני ומאפשרת המשך צריכה בטוחה לציבור הרחב, ואף בקרב אנשים בסיכון למחלות לב אשר יכולים ליהנות מהתכונות הבריאותיות של ההגנה על בריאות הלב.

המחקר פורסם בכתב העת המדעי למחלות כבד Heapology היוצא בארצות הברית, והוא מצטרף לידע מדעי ההולך ומצטבר בידי עולם המדע, המוכיח כי בניגוד לחשש ממשקאות אלכוהוליים, לבירה לבנה יש תכונות בריאותיות מוכחות במידה וצורכים אותה על בסיס קבוע ובמתינות.

מעניין לדעת כי המחקר המדעי האחרון בנושא זה קבע כי שתייה מתונה של בירה מורידה את הסיכון למחלות לב. מדובר במחקר חדש, ארוך ורחב היקף, שנערך במכון הלאומי לבריאות הציבור באוניברסיטת סאות'רן בדנמרק, בשיתוף המכון לרפואה מונעת באוניברסיטת קופנהגן, אף היא בדנמרק, אשר קבע כי שתייה קבועה ומתונה של בירה מורידה באופן משמעותי את הסיכון למות ממחלות לב. המחקר בחן את הקשר שבין שתייה מתונה וקבועה של בירה, בשילוב עם פעילות גופנית, לבין הסיכון למות ממחלות לב.

מסקנת המחקר העולה מניתוח הנתונים היא, כי שתייה מתונה וקבועה של בירה, בשילוב עם פעילות גופנית קבועה, מורידים את הסיכון למות ממחלות לב בכ- 50% לעומת הימנעות משתייה.

נתון מעניין נוסף אשר עולה מהמחקר, מצא כי בקרב אלו אשר ביצעו פעילות גופנית קבועה וגם שתו בירה באופן מתון וקבוע, הייתה הפחתה בסיכון לחלות במחלות לב בכ- 70% לעומת אלו אשר רק ביצעו פעילות גופנית.

מסתבר גם כי ביצוע פעילות גופנית מאומצת ושתייה מופרזת של בירה מעלים את הסיכון למות ממחלות לב. החוקרים קבעו כי ממצאים אלו מצביעים באופן ישיר על כך ששתייה מתונה וקבועה של בירה מביאה לירידה משמעותית בסיכון למות ממחלות לב, וכי השפעתה המטיבה מתחזקת בשילוב עם פעילות גופנית קבועה.

מחקר מדעי נוסף אשר פורסם לאחרונה בכתב העת המדעי הבריטי לסרטן
(British Journal of Cancer) קבע כי שתייה מתונה וקבועה של בירה מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לחלות בסרטן הכליה. החוקרים מצאו, כי ההשפעה של הבירה על הסיכון לחלות בסרטן הכליה קשורה בהשפעת רכיבים פנוליים המצויים בה. כמו כן משפיע האלכוהול בבירה על שיפור הרגישות לאינסולין, שהינו גורם סיכון ידוע, המגביר חלוקת תאים סרטניים.

גם מחקר מדעי נרחב במיוחד אשר פורסם בכתב העת המדעי Diabetologia ועקב אחר 106,690 נשים צעירות לאורך 10 שנים, קבע כי צריכה מתונה של בירה מגינה מפני סוכרת בהיותה מפחיתה את הרגישות לאינסולין, החוקרים קבעו כי צריכת אלכוהול יומית של 30 גרם, הינה בעלת ההשפעה המגנה ביותר מפני סוכרת.

מחקר נוסף שפורסם בכתב העת המדעי של איגוד הלב האמריקאי (Circulation), אשר בדק את ההשפעה הכוללת של שתיית בירה ביחס לסיכון למחלות לב וכלי דם, סקר 15 מחקרים בהם נבדקו למעלה מ– 200 אלף משתתפים. מסיכום מחקרים אלו נמצא שהסיכון למחלת לב וכלי דם ירד ל-78% בקרב שותי הבירה, לעומת אלו שאינם שותים.

סיכום תוצאות מחקרים אילו מצביע חד משמעית על השפעתה של שתייה מתונה של בירה בהורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם.
ממכלול המחקרים עולה כי שתייה מתונה וקבועה של בירה – גברים עד שני בקבוקים (660 מ"ל) ביום, ונשים עד בקבוק אחד ביום (330 מ"ל), מורידה משמעותית את הסיכון למחלות ומסייעת במניעתן, אולם צריכה מוגברת מבטלת השפעה זו ואף מסוכנת.

לימור בן חיים היא תזונאית קלינית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר