מפעל הסלטים משני – מוכרים מה שנותנים לילדים ולנכדים שלהם לאכול

מפעל סלטי משני עבר לאחרונה לאזור התעשייה בחולון עם מפעל ייצור חדש וחנות מפעל על שטח של כ-3,000 מ"ר. צילום ישראל פרקר
משני החלה פעילותה לפני יותר מתשעה עשורים בעיראק, שם הקים סב המשפחה מפעל בוטיק דווקא לייצור גבינות. לאחר העלייה לישראל החל להפעיל אב המשפחה משה כדורי ז"ל חנות סלטים בראשון לציון שהפכה לשם דבר והובילה להקמת מפעל ייצור בסמוך לה

יש מספר דברים בולטים בביקור במפעל החדש של יצרנית הסלטים הביתיים משני, שהחלה את דרכה בראשון לציון בשנות ה-70 של המאה שעברה, עברה בהמשך לאזור התעשייה בבית שמש, ונחתה לאחרונה באזור התעשייה בחולון עם מפעל ייצור חדש וחנות מפעל על שטח של כ-3,000 מ"ר. זאת כאשר החברה מייצרת מדי יום כ-120 סוגי סלטים המשווקים לרשתות מזון, לארבע חנויות המפעל של הרשת, ולשוק המוסדי באריזות גדולות.

מיכון חדיש באולמות הייצור. צילום ישראל פרקר

דבר בולט ראשון הוא ההתייחסות הרגשית של מי שסיפרתי להם שביקרתי ב'משני' במשכנו החדש: 'מה, הם כבר לא בראשון? הייתי אצלם המון פעמים' – בחנות המפעל או במסעדה הצמודה; 'יש להם הסלטים הכי ביתיים', ופה ושם סיפור על אירוע בו סלטי משני כיכבו באירוע או הצילו את האירוע.

ירקות טריים ויפים. צילום ישראל פרקר

הדברים הבולטים אליהם שמתי לב בביקור: קודם כל הניקיון – אזורי העבודה והייצור בתחומים השונים מבהיקים מניקיון, או נמצאים בשלבי ניקוי אלה ואחרים. דבר שני: איכות וטריות חומרי הגלם בהם משתמשים – ירקות סוג א-א, פשוט יפים וטריים – כמו שכול אחד מאיתנו היה רוצה בביתו. רואים אותם כאן שטופים, קלופים, מרוסקים, מגורדים, קלויים על גרילים ענקיים (אם קוראים להם חצילים), מעוכים, מעורבבים, מתובלים, וארוזים בקופסאות גדולות – לחנויות ולשוק המוסדי, או קטנות – לשוק הקמעונאי הביתי, וכשיודעים שבכול יום עבודה הם יוצאים מכן טריים ומגיעים כאלה לנקודות המכר ברחבי הארץ, מבינים שיש כאן משהו שונה – לא משונה, אלא משני.

רפרודוקציה ישראל פרקר

עוד דבר בולט: לא רק הסלטים ביתיים, אלא גם החברה – ביתית ומשפחתית. בני המשפחה מהווים חלק נכבד מכ-50 עובדי המפעל, כאשר לכול אחד מבני הדור הבוגר יש בן ששמו משה. מיהו המשה הזה אתם שואלים, והתשובה פשוטה: מייסד החברה בארץ, שהתחילה פעילותה במפעלון וחנות קטנה בראשון לציון, היה משה כדורי – שכינויו היה 'משני'. הנה המשני שאינו שם משפחה. לכול אחד מארבעת בניו יש בן בשם משה, והשם מתגלגל ויתגלגל כך גם בדורות הבאים. בולט מאוד כאשר בכל מחלקה ותחום עשייה כאן פוגשים משה כדורי, כאשר עובדים בעסק היום גם בני הדור השלישי, ושמו של מנהל החנויות הוא כמובן משה כדורי.

חברה משפחתית: דני (משמאל) אסף ומשה – כולם כדורי כולם משני. צילום ישראל פרקר

אבל עשיתי כאן עוול היסטורי, וסיפורנו צריך להתחיל בעצם מוקדם יותר ובארץ אחרת. משני החלה פעילותה לפני יותר מתשעה עשורים בעיראק, שם הקים סב המשפחה מפעל בוטיק דווקא לייצור גבינות. לאחר העלייה לישראל החל להפעיל אב המשפחה, משה כדורי ז"ל, חנות סלטים בראשון לציון, שהפכה לשם דבר והובילה להקמת מפעל ייצור בסמוך לה.

צילום ישראל פרקר

עם ארבעת הבנים ממשיכי העסק עברה משני לבית שמש, והקימה שם מפעל ייצור גדול שפעל במשך 12 שנים. כיום מפעילה משני ארבע חנויות מפעל – בראשון לציון, רחובות, מודיעין-צומת שילת וחולון, כשלצד חנות המפעל בראשון פועלת גם מסעדת בשרים שפועלת עד 17:00 וזוכה להצלחה רבה.

מערכות ממוחשבות בסלטי משני. צילום ישראל פרקר

החברה מעסיקה עובדים מכל המגזרים, ומשווקת את מגוון סוגי הסלטים שלה לרשתות השיווק, בתי מלון, חברות קייטרינג ומסעדות, וגם מייצאת לשוק היהודי באירופה.

צילום ישראל פרקר

את הסיור במפעל שלצידו חנות מפעל וחניון חינם עבור לקוחות, מוביל אסף כדורי – בנו של דני. למפעל יש אישורי עמידה בתקני בטיחות מחמירים לייצור מזון, כאשר בדיקות המעבדה של המפעל מתבצעות על ידי מעבדה חיצונית (מכון מיקרוביולוגיה), ובנוסף ביקורת פנימית של המפעל. כפי שציינתי, הסלטים מיוצרים מדי יום מהירקות והפירות הטריים והאיכותיים של התוצרת המקומית – אנשי משני בקשר הדוק עם מספר סיטונאים, קובעים מה רוצים ומוודאים עמידה בדרישות.

300 גרם של טריות בכול הסלטים ברשתות השיווק. צילום ישראל פרקר

אנחנו עוברים ליד מכונה חדישה של סלטים 300 גרם – אלה שנמכרים ברשתות השיווק, שמכינה אותם לפי מנה, כמות ומשקל כשהסלטים מוזרמים לאריזות דרך ברזי מילוי, ובמקרה של אי-דיוק המכונה עוצרת.

מכונות ייצור חדישות בסלטי משני. צילום ישראל פרקר

יש כאן מערבל שעובד עם קירור וואקום, ומיקסרים לייצור של בין השאר חומוס, סלטי חצילים וסלט ביצים (מביצים מפוסטרות – מחויבים לכך). במחלקה אחרת קוצצים פלפלים לסלט תורכי, חצילים כרובים וכרוביות אחרי שטיפה קפדנית – האמת יותר טוב מאשר בבית, וכול זה בשימוש בחומרי גלם שאפילו לאחד כמוני שאינו מבין בזה, נראים סוג א-א.

כך מתחילים את דרכם סלטי חצילים עם טחינה או מיונז

אנחנו עוברים ליד אזור קילוף ידני של חצילים וטיגונם בדרך לסלטים, הכנת רוטב לפטריות שמפיניון יפהפיות, דוד להכנת מטבוחה, דודי בישול חומוס – זו לא רשימת מכולת אלא הצגה של חלק ממה שנעשה כאן ביום עבודה רגיל, חמישה ימים בשבוע. ואם אתם חוששים מגילוי חלקיקי מתכת בסלטים שקניתם, אל דאגה – יש כאן שלב של חיפוש מתכות כדי לוודא שאלה לא השתרבבו לסלטים.

דני כדורי והחומוס. צילום ישראל פרקר

דני כדורי מנכ"ל חברת משני, אומר: "מפעל הייצור החדש שלנו בחולון ייתן מענה להיקף הפעילות שלנו שגדל עם השנים, הודות לקהל לקוחות נאמן שצועד איתנו לאורך השנים. הדור השלישי של משפחת כדורי נכנס לניהול במגוון תפקידים בייצור, בחנויות, בלוגיסטיקה ובכספים".

צילום ישראל פרקר

יפה, אבל איך זה התחיל? "עסקנו במסעדנות ואמא שלנו בישלה בבית. חברים אמרו 'טעים, טעים' אבל לא חשבו לקנות. חשבתי לעבוד לבד במעדניה הקטנה ברמת אליהו (ראשון לציון) אבל הביקוש גבר, ואחרי זמן קצר נאלצתי להוריד את העובדים במפעל לעזור במכירות במעדניה".

אוכל מוכן טרי מגיע מדי יום לארבע חנויות המפעל. צילום ישראל פרקר

החנויות מהוות כ-30% מהיקף הפעילות של משני. מיום שלישי בכול שבוע היקף הפעילות והמכירות עולה, וחמישי-שישי הם הימים העמוסים ביותר כשמתחרים בהם ימי תקופות חגים. בכול ארבע החנויות מוכרים גם אוכל מוכן, כאשר הכול מיוצר במטבח מרכזי במיוחד עבור משני – על פי מתכונים, הוראות הכנה והנחיות תיבול של משני. מהתנסות אישית שלי, גם האוכל המוכן טרי וטעים.

צילום ישראל פרקר

רמי כדורי, אחיו של דני ושף משני, מגלה לנו כי המתכונים של האוכל והסלטים הם מהסבא והסבתא, ודני מוסיף: "לפעמים אני חולם על מוצר, טועמים ומחליטים להתחיל לייצר, מוציאים לחנויות ורואים אם המוצר הולך או לא. מוצר אחד כזה הוא ממרח לימון שתפס חזק בשוק הביתי וגם המוסדי, וגם העמבה שאנחנו עושים רק ממנגו".

צילום ישראל פרקר

בימים אלה של שיסוע וקיטוב, אני מנסה לברר מה מאחד את הישראלים, בן המשפחה זוהר אומר באופן חד משמעי: החומוס והטחינה".

ציור קיר בחנות המפעל בחולון. צילום ישראל פרקר

למה כדאי לקנות סלטים של משני? דני כדורי המנכ"ל: "טיב המוצרים, איכות חומרי הגלם, והידיעה שקונים ממפעל משפחתי. מה שאני נותן לילדים ולנכדים שלי לאכול, זה מה שאני מוכר". ורוני, בן משפחה נוסף: "שטראוס ואסם הם הגדולים בשוק הסלטים, ואנחנו לא בקטגוריה שלהם. לא רצינו להיות כאלה ולא רצינו לאבד זהות. אנחנו רוצים לשמור על האיכות והרמה, ולמען הטריות ערוכים לייצר כמה פעמים ביום".

ארוחת טעימות מהאוכל המוכן והסלטים של משני. צילום ישראל פרקר

מוצרים מסל הסלטים של משני ומחירים לדוגמה

מחירים ל-100 גרם בחנויות המפעל (נכונים ל-1.8.23): 3.80 ₪ – חומוס, טחינה, כרוב אדום במיונז.

5.20 ₪: חציל מיונז, חציל בטחינה, סחוג ירוק, גזר לימון, סלט טורקי, מטבוחה.

 6.50 ₪: פלפל מרוקאי, טונה לבנה, סלט ביצים.

מחיר ממוצע (נכון ל-1.8.23) לחומוס ולסלטי משני האחרים ברשתות השיווק – אריזות 300 גרם: 13.90 – 14.90 ₪.

 כשרות מהדרין בהשגחת בד"ץ בית יוסף.

צילום ישראל פרקר

חנויות המפעל של משני: חולון – רחוב תמנע 25 , ראשון לציון – רחוב יעקב כהן 2 רמת אליהו, רחובות – רחוב המנוף 2, מודיעין – מרכז ירדן, א.ת. שילת

קראו עליהם גם בפייסבוק

תודה לישראל פרקר על הצילומים בכתבה זאת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר