מועצת הדבש לשר החקלאות: הסרת מכסי היבוא על דבש הינה חסרת אחריות ומהווה סכנה להמשך קיום החקלאות בארץ

"חוסר התכנון, המאפיין את משרד החקלאות הנוכחי בראשות השר יאיר שמיר, מביא להצהרות המסכנות את המשך קיומו של ענף הדבורים". כך טוען מנכ"ל מועצת הדבש הרצל אבידור

"חוסר התכנון, המאפיין את משרד החקלאות הנוכחי בראשות השר יאיר שמיר, מביא להצהרות המסכנות את המשך קיומו של ענף הדבורים". כך טוען מנכ"ל מועצת הדבש הרצל אבידור.

 

 

אבידור, ששלח מכתב השבוע לשר החקלאות יאיר שמיר בנושא הסרת המכסים על דבש מייבוא, אומר כי הציבור אינו מודע לכך כי זה מכבר מתקיים יבוא דבש הפטור ממכס. זאת בשל הסכמי הסחר של ישראל שנחתמו לפני שנים עם האיחוד האירופי, מדינות דרום אמריקה (מורקסור) וארה"ב (צו היטלי הסחר).
לפיכך יש מכסה פטורה ממכס באופן מלא ליבוא דבש בהיקף של כ- 800 טון מארצות האיחוד האירופי ודרום אמריקה לישראל.
עוד מציין אבידור במכתבו לשר כי מתקיים גם יבוא ללא מגבלה כמותית במכס מופחת של 2.25 ₪ לק"ג מארה"ב (כ- 15% היטל).

המשמעות הנה שאין הגנה מכסית לגבי רוב העולם המערבי, כלפיו עושים את השוואת המחירים, אך היא קיימת לגבי דבש ממקורות אחרים כמו דרום מזרח אסיה ובעיקר מסין.

אבידור מציין כי כאשר יפתח היבוא מסין, יגיע לארץ דבש מאיכות ירודה ביותר, שלעתים אינו דבש כלל אלא חומר כימי מחומם העלול לפגוע בבריאות. בארה"ב, לדוגמא, לא מאפשרים לייבא דבש מסין לאור דאגה לבריאות הציבור.

כמו כן, ביטול ההגנה המכסית יביא להיצף דבש בישראל. הדבוראים הישראלים אינם יכולים להתחרות בעלויות הייצור של הסינים, ולכן חשובה ההגנה על ענף הדבורים מיבוא היצף מסין.

"הענף בארץ לא יכול ולא יוכל להתחרות במחיר הסיני, ופתיחת יבוא מסין תביא להתמוטטות מוחלטת של יצור הדבש. והחמור מכל, הדבר יפגע ביכולת הדבוראים לספק שירותי האבקה לחקלאות ולטבע", כותב אבידור.

לדבריו, הרציונל שמשדר משרד החקלאות לציבור שהסרת המכסים תביא להוזלת מחיר הדבש, אינה מבוססת. השוואת מחירי הדבש המפורסמים אינה אמינה. זאת מאחר ואין נטרול מרכיב המע"מ במחיר הדבש בישראל לצורך השוואה עם מדינות בהן לא קיים מע"מ או ששיעורו נמוך במזון (כולל דבש), וכן משום שההשוואה נעשית בין איכויות ומותגי דבש שונים.
כאשר מבצעים השוואה נכונה, התוצאות מראות שההבדלים במחירי הדבש מינוריים, וברוב המקרים המחירים זהים ואף זולים יותר בישראל מאשר בארצות שדובר בהן.
מחיר דבש גולמי בישראל הוא כ- 18 ₪ לק"ג (ללא מע"מ), המחיר באיחוד האירופי הוא כ- 3.5 אירו לק"ג, ו- 4.5 $ לק"ג בארצות הברית.

במועצה אומרים כי האינדיקציה הברורה ביותר לכך שהמחירים בארצות אלה אינם זולים, מישראל היא העובדה שבחלק מהמקרים המכסות הפטורות לא באות למימוש מחוסר כדאיות כלכלית.
כמו כן, ברוב הארצות קיימת תמיכה ישירה לענף הדבורים והדבש בשיעור של כ-20%, וזו לא קיימת בארץ.

אבידור מבקש משר החקלאות לבטל את הכוונות להסיר את מכסי המגן על הדבש. זאת כהגנה על ענף הדבורים, ובכך גם על החקלאות כולה.

 

 

צילום עומר שביט

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר