פירוש השם "פאייה"(paella) הינו מחבת בוולנסית, אך המנה הפכה פופולארית כל כך ושמה הפך שם נרדף לכלי.
קיימים כלים בגדלים שונים לפי מספר המנות, כלי זוגי, כלי לארבעה סועדים, לשמונה סועדים, ואפילו יותר.
ניתן להכין פאייה של עוף, בשר לבן, דגים, פירות ים, ירקות וכל קומבינציה שלהם.
להלן הצעה לפאייה פירות ים ל 4 סועדים. חשוב לשים לב כי הכמויות יכולות להשתנות בהתאם לגודל המחבת ומספר הסועדים.
חומרים:
1 כוס אורז אורבריו או אורז עגול אחר
750 מ"ל ציר דגים או ציר עוף (הכמות המתאימה למילוי המחבת)
1 בצל קצוץ
1/2 אפונה ירוקה
1 פלפל אדום
3-4 כפות פטרוזיליה קצוצה דק
1 קילו פירות ים – שרימפס , קוקטייל פירות ים
4 חתיכות פילה דג ים – פרידה/ לוקוס
15-20 צדפות
תבלינים – מספר חוטי זעפרן או חצי כפית כורכום, פלפל קאיין, שום, מלח, ופלפל.
אופן ההכנה:
מוסיפים את התבלינים לפי הטעם: שום, פלפל קאיין, מלח, ופלפל.
מערבבים את הזעפרן או את הכורכום עם האורז.
מניחים את פירות הים במחבת.
מוסיפים את האורז ומערבבים.
מכסים בציר עד גובה המחבת ומתקנים את התיבול.
מבשלים כחצי שעה עם מכסה, עד שכל הנוזלים נספגים.