ירושלים קוראת לכם לבוא לחופשה בעיר

חוץ לארץ? עזבו. ירושלים תמיד נמצאת על ראש שמחתנו, ובמיוחד עכשיו בתקופת הקיץ – היא מעט יותר קרירה עם הרבה פחות לחות מכל הארץ והרבה יותר יפה מכל הערים בארץ (יש אומרים בעולם)

טיול בשעות הלילה בעיר העתיקה מתקיים באווירה מיוחדת כאשר הכותל בלילה מרגיש עוד יותר מיוחד. צילום איריס לוי

תגידו את האמת עם יד על הלב – מתי יצאתם לחופשה אמתית בירושלים? אני מדברת על חופשה ממש; לא להגיע לשלוש שעות לבר מצווה של בן הדוד או לחתונה של החברה מהעבודה. כשניסיתי להיזכר מתי אני יצאתי לחופשה בירושלים, היה קשה להיזכר – נאלצתי לנדוד הרבה שנים אחורה. לכן החלטנו שהפעם ניסע לטייל ולנפוש בירושלים.

ירושלים זכתה בצדק גמור בכל הסופרלטיבים שנכתבו עליה מתקופת התנ"ך ועד ימינו אנו, בכל השירים ששרו עליה וכל הציורים שציירו אותה.

צילום איריס לוי

החלטנו לחוש ולטעום את ירושלים האותנטית, ולכן את הלילה שלנו עשינו בבית מלון מיוחד במינו – "הבית הספרדי " הנמצא בעיר העתיקה, ברובע היהודי ליד שער ציון ( מאוד נגיש). שום דבר לא הכין אותי להוד וההדר שחשתי בהיכנסי למלון הבוטיק המיוחד הזה. המלון משקיף לנופים המרהיבים של העיר העתיקה ועיר דוד, שוכן במבנה עתיק בן 200 שנים שנבנה בסוף המאה ה-18.

בתחילת דרכו המבנה הוקם על ידי קבוצת נדבנים ושימש כבית חינוך. קומת החצר (המשמשת כיום כפטיו) הייתה מיועדת לאלמנות ויתומים למגורים, ובקומה העליונה שכן המוסד החינוכי. במהלך הקרבות שהתנהלו ברובע היהודי במלחמת העצמאות, בשנת תש"ח (1948), שימש המבנה המיוחד כמחסה עבור חלק מהאוכלוסייה האזרחית שנותרה ברובע הנצור.

צילום איריס לוי

היום פועל ״הבית הספרדי״ בשני מבנים; אחד מודרני, והשני מבנה לשימור בן 200 שנה בשטח של 5,000 מ"ר. המבנה ההיסטורי עבר לאחרונה שיפוץ נרחב, ומשמש כיום כבית מלון מפואר למבקרים בירושלים מכל רחבי העולם. המבקרים יכולים לחוש באוויר את משבי ההיסטוריה, כמה חוויות עבר המבנה לאורך השנים – כאילו הקירות מספרים את הסיפור שלהם. במבנה תקרות גבוהות מקומרות, ופטיו מרשים המקנה אווירה מיוחדת.

צילום איריס לוי

במרחב המלון מספר פינות הסבה יפהפיות, שרוהטו בטוב טעם בבדי קטיפה מיוחדים המקנים אווירה חמימה וביתית מחד, ותחושה של בית אצולה מהאגדות מאידך. אקססוריז עיצוביים מונחים בכל פינה – שידות מטורקיה, מנורות ממרוקו ועוד. על קירות המלון נתלו תמונות היסטוריות, בייחוד מתקופת המנדט הבריטי ,המוסיפות לתחושה המיוחדת של נוכחות ההיסטוריה במקום.

צילום איריס לוי

החדרים במלון נוחים ונעימים במיוחד. הריהוט בחדר מבריק, עם ריח לימוני נעים באוויר. מקלחת נהדרת ומיטות מפנקות, אלה מקשה לקום אחרי מנוחת צהריים ולצאת לטייל. הכול מדויק בחדר כדי לתת לאורחים את התחושה הנכונה, כולל פינת קפה קטנה, מקרר, וטלוויזיה ענקית.

צילום איריס לוי

השלווה והשקט שחשים במלון הם ניגוד חד לנעשה מחוץ למלון – הרובע היהודי שנהנה מהרבה מטיילים. מיקומו של המלון מהווה נקודת מוצא נהדרת לטיולים בכל העיר העתיקה. מרחק הליכה מסמטאותיו הקסומים של הרובע היהודי, הכותל המערבי, בית הכנסת העתיק "החורבה", הר ציון, מנהרות הכותל, הרובע הארמני, כנסיית הקבר, רובע ממילא, הסינמטק, חוצות היוצר, ומרכז העיר. מחנים את הרכב בחניון שער ציון והולכים.

קראו כאן על בית המלון הבית הספרדי

צילום איריס לוי

את ארוחת הערב אכלנו במסעדת אקליפטוס של השף משה בסון השוכנת בחוצות היוצר – מרחק 10 דקות הליכה נעימה באוויר הצלול כיין של ירושלים.

צילום איריס לוי

סיפורה של המסעדה שזור בחייו של שף משה בסון שנולד בעירק ועלה לארץ עם הוריו למעברת קטמון בירושלים. בט"ו בשבט 1960 נטע הנער משה עץ אקליפטוס בחצר המשפחה. לימים העץ גדל, וגם הילד גדל. כמעט כמו בספר 'העץ הנדיב' – חזר הנער שהפך לאיש והקים בצלו של עץ האקליפטוס את מסעדתו הראשונה.

כבר בראשית ימיה היה ברור שהוא מגיש במסעדה שלו אוכל מקומי, שאת הכנתן למד מהסבתא, וגם אוכל ערבי אותו למד להכין מהשכנות שגרו ליד בית הוריו, בשילוב מאכלים ירושלמיים אותנטיים מהעדות השונות; מאכלים שנאכלו במשך מאות שנים באזור זה. תמיד בישל עם חומרי גלם טריים, שאת חלקם גידל בעצמו.

צילום איריס לוי

לפני 11 שנים עברה המסעדה למעונה הנוכחי בחוצות היוצר, ומאז הפכה להיות מקום אהוב על ישראלים ותיירים מכל העולם.  עם השנים הפך שף משה באסון לסוג של שגריר האוכל המקומי הישראלי לעולם, השתתף בתוכניות טלוויזיה בינלאומיות, וזכה במספר תחרויות בישול בעולם.

משה, איש חם ומכניס אורחים, שילב את בנו רוני בצוות הניהול של המסעדה, ודאג שתימשך המסורת רבת השנים של הכנסת אורחים, ושל האוכל המיוחד המוגש במסעדה.

צילום איריס לוי

תפריט הדגל המפורסם של מסעדת אקליפטוס כולל שלושה סוגים של ארוחות טעימות, כאשר בקישור זה ניתן ללמוד על הארוחות השונות. לפי עצתו של משה הזמנו ארוחת טעימות מפוארת בשם "המלך שלמה", הכוללת 15 מנות קטנות המייצגות את המנעד המרשים של תפריט המסעדה. בכל אחד מתפריטי הטעימות, כלולה המנה המפורסמת של שף משה באסון; היא המקלובה – 'ההפוכה' בערבית – תבשיל אורז מסורתי עם עוף והרבה ירקות, המבושל שעות רבות. בכל ערב מתקיים במסעדה טקס קבוע, בו הופכים את סיר המקלובה לעיני אורחים.

צילום איריס לוי

המסעדה פרוסה בשלושה חללים: קומת קרקע, קומה ראשונה, וגם בחוץ על מדרגות חוצות היוצר, ממש מתחת לגפן המשתרגת – זה המקום המומלץ לדעתי לשבת בו, באוויר קריר עם הבריזה הנהדרת של ירושלים.

צילום איריס לוי

לאט לאט אבל בקצב, הגיעו המנות הראשונות לשולחן; כל מנה מצולחתת יפה ובעלת טעמים נהדרים ומיוחדים. פוקצ'ה חמימה במילוי שלושה רטבים, חציל קלוי עם טחינה רימונים ורכז רימונים מעל, אחר כך פחזניות קטנטנות במילוי שווארמה דגים ברוטב איולי עמבה, ועוד עוד.

התפריט כולו מותאם לצרכים ולטעמים של כל סועד – רק תסבירו במדויק למלצר שלכם מה מתאים לכם. מנות צמחוניות, ללא גלוטן, מנות טבעוניות – הכול יש. כמו כן חשוב להדגיש כי המקום כשר.

צילום איריס לוי

אהבנו במיוחד את סוכריות הטלה על "לבאנה" שקדים, וגם את מקרון פירות יער במילוי כבד קצוץ. כל המנות מקושטות בפרחים אכילים, אותם מגדלים בחצר המסעדה.

צילום איריס לוי

הארוחה הייתה נהדרת, מיוחדת וטעימה, וכמובן נכחנו בטקס המקלובה. שף משה בסון מסתובב בין הסועדים, משתף את אורחיו בסיפורי המקלובה, וממש מארח כל סועד כאילו התארח אצלו בסלון הביתי.

צילום איריס לוי

לאחר הארוחה היינו כל כך מלאים ומסופקים, וכך כשחזרנו לרובע היהודי החלטנו לצאת לטיול לילי לכותל המערבי. הרגשנו בטוחים לטייל בשעות הלילה בעיר העתיקה, באווירה מיוחדת, כאשר הכותל בלילה מרגיש עוד יותר מיוחד. טיילנו במנהרות הכותל, וגם צעדנו על חומות העיר העתיקה.

צילום איריס לוי

אף חופשה אינה מושלמת ללא ארוחת בוקר עשירה ומעודנת, בדיוק כמו שאנחנו הישראלים אוהבים. בבית הספרדי מגישים ארוחה מלאה, כולל נגיעות ירושלמיות ייחודיות – מתי טעמתם בבית מלון חומוס אסלי אמיתי לא תעשייתי? או סלט עם זעתר ושומשום טרי טרי, או בייגל ירושלמי חמים? כל אלה, כמובן בנוסף לחביתות, סלטים טריים גבינות , דגים מלוחים ועוד ועוד – שווה!

צילום איריס לוי

יצאנו לטייל בעיר העתיקה. כל כך אוהבים "ללכת לאיבוד" בין סמטאות העיר, מהקרדו היישר אל הרחובות הקטנים פעמוני הכנסיות מצלצלים. כל פעם  מרגש אותי מחדש לחשוב שכאן הלכו אנשים במשך אלפי שנים. הטיול הרגוע מענג. מכל פינה מציצים בתים מטופחים, בעלי חלונות ודלתות שחייבים לצלם. את הכותל והר הבית רואים כמעט מכל פינה ברובע היהודי, בזוויות מרגשות. פוגשים קבוצות קטנות של מטיילים נרגשים, זוגות וגם משפחות שנהנים מהעיר.

צילום איריס לוי

לאחר מעבר בשביל המקורה במטריות, הגענו בטיול הנינוח שלנו לרובע הנוצרי, לקונדיטוריה מומלצת קרוב לשער החדש. את הקונדיטוריה הצרפתית  Pâtisserie ABU SEIR  La פתח השף אבו סייר, יליד הרובע המוסלמי, בימי הקורונה הקשים ושרד אותם. אבו סייר הוא שף קונדיטור מזה כ-20 שנה, מתמחה בקונדיטוריה צרפתית קלאסית, חבר בקבוצת Chefs for Peace, והיה השף קונדיטור הראשי של מלון מצודת דוד.

צילום איריס לוי

כמו כן  לימד בבית הספר לבישול של נוטרדם דה ג'רוסלם. "האני מאמין שלי בקונדיטוריה", מספר שף אבו סייר, "הוא המסורת הצרפתית והקפדה על שימוש בחומרי גלם איכותיים. אצלי אין שימוש במרגרינה או בחומרים משומרים". לדבריו אין מקום לערבוב מסורת ערבית בקונדיטוריה שלו. "אני שומר על הדיוק בתוצר כמו בפטיסרי הצרפתי.

צילום איריס לוי

אבו סייר אופה בקונדיטוריה שלו מבחר גדול של מאפים מתוקים ומלוחים, עוגות גבינה עם פרי חלומיות, וגם מאפה שוקולד שממש קשה לא להתנפל עליו. בית הקפה קונדיטוריה פתוח כל ימות השבוע, ותאמינו לי שממש שווה לעשות עצירה קטנה לקפה טוב ועוגה אלוהית.

צילום איריס לוי

בכל ביקור בירושלים אני ממליצה בחום לכול חובב, והאמת גם למי שלא, לכלול בתוכניתו ביקור בזק בשוק מחנה יהודה. בביקור בשוק תפגשו אנשים מיוחדים, ריחות וצבעים, והרבה אווירה ירושלמית תוססת.

צילום איריס לוי

ממליצה להחנות את הרכב קרוב, כי בצאתכם מהשוק תהיו עמוסי חוויות ובמיוחד בשקיות עם גבינות, מאפים מיוחדים, חלבה, טחינה, ירקות ופירות הכי טריים, ואם אתם בעניין, אז גם כיפות ותשמישי קדושה.

צילום איריס לוי

ירושלים תמיד נמצאת על ראש שמחתנו, ובמיוחד עכשיו בתקופת הקיץ – היא מעט יותר קרירה עם הרבה פחות לחות מכל הארץ, והרבה יותר יפה מכל הערים בארץ (יש אומרים בעולם).

הכותבת היא איריס לוי – קולינריה עילית במיטבה, 054-4944205 וגם בפייסבוק

 






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה