כמה דגים, רימונים, דבש ותפוחים נאכל בחגי ראש השנה?

משרד החקלאות מפרסם את נתוני הצריכה של המאכלים הפופולאריים בראש השנה, לקראת תקופת החגים המתקרבת, מהם עולה כי ישראלי צורך כ- 11 ק"ג דגים בממוצע בשנה. בחודש תשרי עולה הצריכה הממוצעת פי שניים לעומת חודשי השנה האחרים ועומדת על 1.8 ק"ג לאדם. 50% מהצריכה השנתית של דבש נצרכת סביב ראש השנה, כ- 300 גרם לנפש בממוצע. בשנת 2012 צרכו הישראלים כ- 125 תפוחים בממוצע לאדם הרימונים ממשיכים להיות להיט – בשנה האחרונה החלו לשאת פרי לא פחות מ- 2,000 דונם נוספים של מטעי רימון שניטעו בשנים האחרונות. היבולים עלו משמעותית, ובתוך שנתיים זינק ייצוא הרימונים מישראל ב- 50%.

דגים
בחודש ממוצע צורך הישראלי כ- 900 גרם דגים (כ- 11 ק"ג לשנה), ואילו בחודש תשרי נוסקת הצריכה פי שניים ומגיעה ל- 1,800 גרם לנפש.
לקראת ראש השנה צופים פעילות שיווק מוגברת, כאשר הדג המוביל במכירות הוא הקרפיון, אחריו האמנון ובמקום השלישי הבורי. בחודש תשרי נצרכים כ- 1,000 טון קרפיונים לעומת 350 טון בשאר חודשי השנה, כ- 850 טון אמנון בחודש תשרי לעומת 500 טון בשאר חודשי השנה וכ- 250 טון בורי בחודש תשרי, לעומת 170 טון בשאר חודשי השנה.
הצריכה המקומית לנפש נמוכה מאוד לעומת הצריכה במדינות אחרות: מדינות הים התיכון צורכות לשנה 20 – 40 ק"ג לנפש, ביפן צורכים 60 ק"ג לנפש והאמריקאים צורכים 6 – 7 ק"ג לנפש לשנה.
השנה, הודות למחקר ופיתוח טכנולוגיות גידול חדשות ייהנה הצרכן ממחירים נמוכים ממחירי אשתקד של דג האמנון. רמת המחירים של הקרפיון והבורי צפויות להיות דומות לשנה שעברה – קרפיון 23-25 ₪/ק"ג, אמנון 25-35 ₪/ק"ג, בורי 28-37 ₪/ק"ג.

רימונים
בשנה האחרונה החלו לשאת פרי עוד כ- 2,000 דונם עצי רימונים שניטעו בשנים האחרונות. לאור זאת, בשנת 2012 עמדנו על כ- 23,000 דונם מטעי רימונים נושאי פרי ואילו השנה אנו נהנים מכ- 25,000 דונם מטעי רימונים נושאי פרי. בתקופת החגים צורכים הישראלים כ- 8,000 טון רימונים, מתוך כ- 14,000 טון רימונים אותם צורכים הישראלים לאורך כל השנה. ישראלי אוכל בממוצע כ- 3 רימונים בשנה.

היבול בשנת 2012 עמד על כ- 52,000 טון, 2011, והשנה מצפים ליבול של כ- 60,000 טון. העלייה ביבול נובעת בעיקר מנטיעות חדשות שבוצעו, כאמור, בשנים האחרונות וכן, מכניסה של זנים חדשים: "עמק", "שני" ו"עכו".
במשך שנים התרכז ענף הרימונים בעיקר בשיווק רימונים שלמים בתקופת חגי תשרי, והיקפו היה מצומצם ועמד על כ- 3,500 דונם. לפני מספר שנים, פותחה על ידי מינהל המחקר החקלאי ("מכון וולקני") במשרד החקלאות מכונת פריטת רימונים שאפשרה עדנה מחודשת לפרי. והגשה של גרגרי רימון מוכנים לאכילה בעקבותיה החלה תעשיה של מוצרים שונים כמו מיץ טבעי, שיכר, מוצרי יוגורט, גלידה ועוד.
לפרי ערך בריאותי גבוה, הוא מכיל נוגדי חמצון, ויטמין C וברזל בכמויות גבוהות. נכון להיום, הפרי משווק בשלמותו, כגרגרים באריזות החוסכות את עבודת הקילוף, כמיצים טבעיים, כמשקאות אלכוהוליים, גלידות ואף כמוצרי בריאות וקוסמטיקה. הזנים העיקריים הם: "עמק" (ורוד), "עכו" ו"שני" (אדומים) – מוקדמים, "116" , "הרשקוביץ" ו"כאמל (זנים אדומים וחמצמצים) באמצע העונה ו- ו"ונדרפול" (חמוץ-מתוק וגדול) האפיל, שאת פירותיו ניתן למצוא על המדפים עד סוף החורף והאביב.

דבש
טעמו של הדבש, צבעו, ריחו, מרקם הדבש וצורתו מתאפיינים ונבדלים אלה מאלה בהתאם למקורות הצוף. באזורים ובתקופות אגירה שבהם קיימות צמחייה ופריחה אחידה בעלת צוף דומיננטי, מוגדר הדבש לפי המקור הדומיננטי (לדוגמא: דבש הדרים באזור השרון באביב, דבש איקליפטוס מהנגב המערבי). באזורים אחרים, שבהם מקורו של הצוף בפריחה מגוונת של חברת צמחים, מתאפיין הדבש לפי מיקום הכוורות ומוגדר כדבש פרחי בר, על פי העונה האזור.
בשנים האחרונות מושקע מאמץ ניכר לשיפור איכות הדבש על ידי תהליכי בקרת איכות. תהליכי ייצור הדבש נבחנים בקפדנות והמוצר הסופי, קרי צנצנת הדבש, נבדקים בדקדקנות במעבדה. לאור תהליכים אלו והנתונים שנתקבלו ניתן לומר כי הדבש הישראלי הוא באיכות גבוהה מאד, טעים וגם אמין.
50% מהתצרוכת השנתית של דבש בישראל נצרכת סביב חגי תשרי, ובעיקר סביב ראש השנה. המדובר בכ-2,000 טון דבש בקרוב, הנצרכים בחודש אחד, בשווי כולל של כ- 100 מיליון ₪ במונחי מחיר לצרכן. ישראלי ממוצע צורך בחודש תשרי כ- 300 גרם דבש בממוצע (לפי חישוב האוכלוסייה החוגגת את חגי תשרי). במהלך השנה כולה צורכים הישראלים כ- 3,600 טון דבש, כחצי ק"ג דבש לנפש.
רק אחוז קטן מהאוכלוסייה, כ- 25% מהצרכנים, מבחין ומחפש דבש לפי זנים, העשוי מצוף פרחים של צמח אחד דומיננטי. רוב הציבור מחפש וקונה דבש זול. הדבש הזני הוא יקר יותר ואיכותו גבוהה בהרבה.

תפוחים
בישראל יש כ- 40,000 דונם מטעי תפוחים נושאי פרי. היבול של שנת 2012 עמד על כ- 140,000 טון, הרבה מעל לממוצע השנתי שעומד על 115,000 טון. בשנת 2013 היבול ירד לרמה הנמוכה מהממוצע הרב שנתי, בדומה לשנת 2008, ועמד על כ- 100,000 טון. הודות לתנאים מצויינים לגידול התפוח, הפרי גדול יותר מהרגיל. ישראלי אוכל בממוצע כ- 125 תפוחים בשנה. מדובר בכמות מאוד גדולה לאורך כל השנה, ולכן העלייה לקראת חגי תשרי קיימת אך היא מינורית.
תפוחים אוהבים קור, לכן ישראל נמצאת בשולי האזורים המתאימים לגידול תפוחים. הרוב המכריע של התפוחים בישראל מגודל באזור הצפון, בהרי הגליל והגולן בגבהים של לפחות 600 מטר.
הזנים העיקריים הינם: "זהוב" (צהוב), "סטארקינג" (אדום), "גרניסמית" (ירוק), "גאלה" (אדום-צהוב), "פינק ליידי" (אדום-צהוב), "יהונתן" (אדום) ו"ענה" (אדום-ירוק). "ענה" הוא זן מקומי, אשר פותח על ידי אבא שטיין מעין שמר, והוא הזן היחיד שיכול לגדול בתנאי חום, ולכן מגודל בישראל גם באזור הדרום.






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה