fbpx

פסטיבל האוכל מטה יהודה 2022– לטעום להרגיש לטייל

פסטיבל מטה יהודה ה-22 גדל ומשתבח. השנה משתתפים בו 77 מארחים, מהם 12 שזו להם השנה הראשונה. נדבך על גבי נדבך, דור אחרי דור של בשלנים מצטרפים לחגיגה הקולינרית באזור, מה שהופך לתמהיל מיוחד ומעניין שהוא בעצם הקולינריה הישראלית החדשה – הארוחה הטורקית עם האוכל הקוצ'יני יחד עם היין המיוצר בכדים גאורגיים. תמהיל אחד של כור היתוך ישראלי.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
הרי ירושלים בדרך למושב עמינדב צילום איריס לוי

המושג 'פסטיבל מבשלים' בישובי מטה יהודה, כבר הפך למותג או יותר נכון למוסד. מדי שנה מאז שנת 2000 פותחים את בתיהם, ובמיוחד את מטבחיהם עשרות אנשים, ומזמינים את עם ישראל להגיע לטעום, להרגיש וגם לטייל.  הפסטיבל מתקיים השנה בין התאריכים 3 – 26 במרץ 2022 ברחבי המועצה האזורית מטה יהודה.

מטה יהודה, על 58 יישוביו, הוא אחד מהאזורים הדומים ביותר לחו"ל כאן אצלנו בארץ. ירוק העד, האוויר הצלול, שפע יקבי הבוטיק, ובמיוחד האנשים החיים כאן, נותנים למטיילים טעם של מקום אחר – טוסקנה? אנדורה שבגבול ספרד? אולי עמק הלואר בצרפת? שכל אחד יבחר.

צילום איריס לוי

אזור שפלת יהודה הינו חבל ארץ קסום ומלא בטבע מתפרץ והפתעות. כל משפחה או מטייל עצמאי ימצאו בו משהו שמתאים בדיוק להם. חובבי רכיבה על אופניים ימצאו מסלולים מאתגרים וגם מסלולים למשפחות. חובבי הטבע ייהנו משמורות הטבע ומהפריחה הנפלאה שמכסה את האזור בכול ימות השנה,  בעיקר בחורף. בימים אלו של לקראת סוף חורף, גבעות השפלה מתכסות במרבדי כלניות ורקפות, ונצבעות בכל צבעי הקשת.

צילום איריס לוי

הפארקים והיערות שבאזור מתאימים לאוהבי הפיקניקים, עם מבחר גדול של מתחמי פיקניק  מושלמים לבוקר או צהריים רומנטי, באמצע השבוע וגם בשבת. אוהבי היין ימצאו מבחר גדול של יקבי בוטיק, בהם יוכלו לטעום וגם  לקנות יין שיתאים לכל ארוחה. ההרפתקנים שבינינו שאוהבים לרדת לבטן האדמה, ישמחו לגלות את המערות הפזורות בשטח, אליהן ניתן להיכנס.

נוף עמק אילון צילום איריס לוי

מרגש לראות איך עם השנים הפסטיבל משתנה וגדל. השנה משתתפים בו 77 מארחים, כאשר ל-12 מהם זו השנה הראשונה. יפה לראות איך נדבך על גבי נדבך, דור אחרי דור של בשלנים מצטרף לחגיגה הקולינרית באזור, מה שהופך לתמהיל מיוחד ומעניין שהוא בעצם הקולינריה הישראלית החדשה – הארוחה הטורקית עם האוכל הקוצ'יני, יחד עם היין המיוצר בכדים גאורגיים; תמהיל אחד של כור היתוך ישראלי.

גם השנה יצאנו לטעום מקומות חדשים ולהמליץ לכם על נקודות ופעילויות מומלצות בימי הפסטיבל. את הבוקר פתחנו בבית קפה קטן, או יותר מדויק עגלת הקפה "ילדתי שלי", ,הממוקמת במשתלת ההר בכניסה לאבו גוש. זו משתלה יפהפייה מטופחת ופורחת (כמובן) בה העמידה מיכל ברנדס את עגלת הקפה אותה החלה להפעיל בתקופת הקורונה. מיכל אינה חדשה בתחום הקולינריה – היא בעלת המסעדה "מגדה" בעין ראפה, שם היא מתגוררת עם משפחתה. את העגלה מנהלת בתה לרה[ ומכאן השם המיוחד. ביחד הן פרשו מספר פינות ישיבה במשתלה, ומגישות מאפים מוקפדים, כריכים מעולים בשילובי טעמים מיוחדים, ומבחר מרשים של עוגות ועוגיות. טעמנו בורקס דלעת נהדר שנאפה מבצק עלים מושלם בעבודת יד,  וגם ברוסקטה קממבר עם תות שדה – שילוב ממש מפתיע וטעים.

עגלת הקפה של ילדתי שלי צילום איריס לוי
מבחר מאפיים מצוינים צילום איריס לוי
משתלת ההר צילום איריס לוי

הקורונה לימדה אותנו שאפשר ליהנות מארוחות שוות גם בדרך אחרת. לא תמיד מתאים לשבת בחלל סגור, אז היום יש פתרון נהדר. מזמינים בטלפון, מגיעים ואוספים סלסלה מלאה בכל טוב. בבית של ליבנת ואבי במושב עמינדב, מתקיים הבראנץ' הטורקי של משפחת אוחיון  חוויה טעימה של סלסלה גדושה בסנגריה חמה – מצוינת, מרק ברוקולי עשיר המתאים בדיוק לימים קרירים, מאפה גבינה, לחם מיוחד, מטבלים ועוד ועוד. כמובן גם מנות אחרונות – טוסט צרפתי מתקתק עם תותים וקצפת, וגם סוטלץ' – פודינג אורז טורקי נהדר. כל הטעמים והמנות, מספרת ליבנת, "הם מבית אמא ילידת טורקיה. את חווית האירוח והאהבה לבישול ספגתי ממנה". לאחר שאוספים את הסלסלה תופסים מקום בפינת הגינה הפורחת פורסים מפת שולחן יפה ומתענגים. מחיר סלסלה מלאה לזוג 300 ₪, הזמנה מראש 054-2868162.

סלסלות ארוחת בוקר בבראנץ' הטורקי צילום איריס לוי

ליבנת ואבי אוחיון צילום איריס לוי

כמה פעמים חלמתם לקפוץ לרגע להודו – אבל בלי הריח הרע והמראות הקשים – רק לטעמים. לטעום שוב מלאי קופטה אותנטי, גולב שמון מתוק מתוק, וכמובן ליהנות מאיזה מגש טאלי עשיר בטעמים וריחות, בחריפות מעודנת. אז בפסטיבל אפשר רגע לעצור, לנשום עמוק ולהירגע. אפשר לממש כאן חלום של חוויה הודית במושב תעוז ,אצל תום דרור ב"הריקשה" . תום נולדה בארץ, אך שורשיה המשפחתיים יונקים את המורשת והטעמים מקוצ'ין שבדרום הודו, תום יצאה לטיול שורשים בו נחשפה למטבח העשיר שבדרום הודו, וגם לייחודיות של המטבח ההודי הצפוני, והיא מגישה לאורחיה תמהיל מיוחד של מנות מצפון ומדרום הודו.

מדי יום שישי מארחת תום, בתמיכתה המסורה של אחותה, בחאן ההודי שפתחו בתעוז. האווירה במקום נהדרת: ישיבה בהסבה על מזרנים לצד שולחנות קטנים; ממש אותנטיות הודית. מוזיקה הודית מתנגנת, וניחוח הצ'יי והתבלינים ממלא את החלל.

מוזיקה הודית נהדרת – צילום איריס לוי
מתאבנים לפני הארוחה ההודית צילום איריס לוי
טאלי מסורתי צילום איריס לוי
תום מבשלת ארוחה הודית אותנטית צילום איריס לוי

פותחים את הארוחה במספר צ'טנים חרפרפים, לצד סלט טרי המוגש בקונוס נייר – תום מספרת שזה הומאז' לסלט המוגש בדרך דומה בדרום הודו. לאחר מכן מוגש טאלי – שמה של צלחת הגשה אישית, המכילה את כל מרכיבי המנה העיקרית. הטאלי הכיל כמו בהודו בדיוק – במרכזו אורז ומסביב פאלק פני – תבשיל תרד, דאל – תבשיל עדשים, ומלאי קופטה – קציצות תפוחי אדמה ורוטב קארי עשיר. היה מאוד טעים ואותנטי. תום מציעה מגוון של ארוחות בימי הפסטיבל: ארוחה כולל סדנת ריקוד בוליוודי, ארוחה כיד המלך עשירה עם מפגש מוזיקלי אותנטי, ועוד. כל הפרטים באתר הפסטיבל. הריקשה – 054-2400863.

מהודו עד לארגנטינה הדרך על הגלובוס העולמי ארוכה, אבל בפסטיבל המבשלים המרחקים הרבה יותר קצרים. במושב טל שחר מכינה סופי, בעלת קייטרינג לאוכל ארגנטינאי, אמפנדס ממש חלומיים. "בארגנטינה, שם נולדתי", מספרת סופי במבטא ארגנטינאי מתנגן, "האמפנדס הוא אוכל רחוב פופולרי במיוחד. ניתן לקנות כמעט בכל פינת רחוב כחטיף קטן או כארוחה מהירה, במחיר שווה לכל כיס". בימי הפסטיבל סופי תכין מארזים של 10 אמפנדס ב- 100 ₪, עם שלושה מילויים שונים – בשר, מנגולד וריקוטה, ובמילוי בצל וגבינות. הטועמים מוזמנים לבחור את הרכב המארז שלהם. אני כל כך אהבתי את האמפנדס במילוי בשר, שהטיס אותי בשנייה בחזרה לבואנוס איירס. המארז הלוהט זמין באיסוף עצמי, ומה שנותר לכם זה להתיישב בחורשה הקרובה וליהנות. סופי בטל שחר ,052-7987768, ימי שישי ושבת 10:00 – 18:00.

סופי מכינה אמפדנס מושלמים צילום איריס לוי
נאצ'וס וגוואקמולה נהדרים של סופי צילום איריס לוי

בשעות אחר הצהרים המוקדמות הגענו לישוב נווה שלום. כל ביקור כאן מרגש אותי מחדש. היישוב הוקם בשנת 1969 במטרה לקדם את הדו-קיום בישראל בין יהודים לערבים. כדברי ברונו הוסאר מקים הישוב: "אמונה בניצחון האהבה על האיבה, זו המטרה האמתית והעמוקה ביותר של כפר שלום". שמו של היישוב סמלי, ומבטא את שאיפת המקימים ליצור יישוב שיביא את השלום.

ברנדה ליוס מנווה שלום. צילום איריס לוי

הגענו לביתם של ברנדה וסאלים ליוס. כשנכנסים מהרחוב הקטן לבית הטובל בירק, לא יכולים לתאר את היופי הממתין בחצר האחורית של הבית, משם נפרש כל העמק איילון. יש כאן תצפית מרהיבה על כל גוש דן, ובימים עם ראות טובה ניתן לראות אפילו את הים התיכון.

הטאבון של ברנדה. צילום איריס לוי

משפחת ליוס הגיעה לנווה שלום ממעיליה הגלילית. ברנדה, שמשמרת את מסורת הבישול המשפחתית האותנטית מבית הוריה, מבשלת בטכניקות מסורתיות תוך דגש על חומרי גלם עונתיים מקומיים. הטאבון שלה עומד במרכזה של הארוחה, וממנו היא מוציאה בקצב מסחרר סוגי מנאיש (מאפים) העשויים בצק מקמח מלא ושמן זית איכותי, עם ממרחים מיוחדים כמו פלפלים, זעתר, והטעים ביניהם לדעתי גבינת ג'יבנה וזעתר טרי.

עלי הגפן הממולאים מספרים סיפור. צילום איריס לוי

בעזרת ילדיהם מגישים ברנדה וסאלים על המרפסת שלהם ארוחה שלמה. בנוסף למאפים המיוחדים מוגש עראייס נהדר, כרוב ממולא וגם עלי גפן – צמחוני, וכמובן מנסף – תבשיל הדגל מהמטבח הגלילי, של אורז עם בשר עגל צנוברים ושקדים, ועוד מבחר מנות מהמטבח הגלילי העכשווי. הארוחה הייתה ממש חוויה קולינרית נהדרת. כל מנה תובלה בעדינות, וסיפרה את סיפור האזור עם השורשים מהגליל. ברנדה וסאלים ליוס – 052-6999310 בהזמנה מראש ליום שבת.

צילום איריס לוי

קצרה היריעה מלספר על כל המקומות הנהדרים בהם אני ממליצה לכם לבקר במהלך ימי הפסטיבל. אני בטוחה שכל אחד ימצא לעצמו את הטעימה המדויקת לו, אם בביקור במסעדה, או בבית פרטי או באיסוף עצמי. במהלך הפסטיבל יתקיימו גם סיורים קולינריים שייתנו למשתתפים הזדמנות ליהנות ממספר טעימות מהנות בישובים קרובים זה לזה, או בישוב ספציפי אחד. במהלך הסיורים ניתן יהיה להתרשם מהשפע הקולינרי של מטה יהודה, להיפגש עם אנשי אוכל ואירוח אשר יכניסו אתכם לעולמם, ולבקר בישובים שונים בהם תכירו מסורות בישול שונות לצד חדשנות קולינרית. זה הזמן להיכנס לאתר הפסטיבל ולהזמין את החוויה הקולינרית שלכם.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

כתבו תגובה

חדש באתר

×   הצטרפו לערוץ ה- Telegram שלנו