תירס חם: הכל על התירס, אירוע ומתכונים

קציר שדות התירס מתקיים בימים אלו בכל הארץ, וניתן למצוא תירס טרי ועסיסי בכל השווקים.
התירס הינו צמח ממשפחת הדגניים, זורעים אותו בסוף החורף וקוצרים בקיץ. התירס זקוק לאספקת מים רבה וחום. התירס הינו הנפוץ ביותר אחרי גידול החיטה והאורז, ומופיע בכמה צבעים: צהוב, חום, אדום שחור ולבן.
מקורו במרכז אמריקה, שם הוא נצרך ע"י המקומיים במשך שנים ולאחר גילוי יבשת אמריקה גם הופץ לכל העולם. התירס משמש למאכל לאחר בישול או צלייה, להכנת פופקורן, קורנפלקס, קמח תירס, שמן, אלכוהול, סוכריות, קרטון גלי ולמאכל בהמות.
בני האינקה ובני שבט המאיה ממרכז-אמריקה, גידלו 200 זנים שונים של תירס, והשתמשו בו לא רק כמזון אלא גם ככסף, כחומר גלם לתכשיטים, כחומר בעירה וכחומר בניין.

בישראל צורכים את תירס בצורתו כירק. בחלקים שונים של העולם משתמשים בו בעיקר כקמח, כמו הפולנטה האיטלקי, ה"מילי-מיל"- דייסה של שבטים באפריקה, הממליגה הרומנית, המאפין – תירס האמריקני, לחם מקמח תירס, והטורטיה המכסיקנית.
התירס משמש לייצור בגדים מעומלנים בעמילן תירס, משקאות קלים הממותקים בסירופ תירס ובעולם עם מודעות "ירוקה" יותר מייצרים מתירס דלק ואתנול למכוניות.
חומרים המופקים מתירס נמצאים במשחת שיניים, מזון לכלבים, זיקוקים, משחת נעליים, גלידות, אספירין ועוד.

התירס עשיר בקרטנואידים, דל בנתרן, מכיל אשלגן, ברזל, מגנזיום, אבץ, מעט סידן וויטמיני B. הוא אינו מכיל חלבון מלא.
ברפואה העממית נחשב התירס כמחזק כליות, ואכן צמח המרפא "זקן התירס" (הלוא הן שערות התירס) ידוע כמעודד מתן שתן והוא טוב בין השאר למצבי הצטברויות נוזלים בגוף, בצקות ודלקות בדרכי השתן.
את התירס ניתן לאכול כשהוא מבושל במים. נסו עם שמן זית וזעתר, או עם כורכום ורוטב סויה. ניתן להוציא את הגרעינים ולהוסיפו למרקים, תבשילים וירקות (סלט, מוקפצים וכו'), כפופקורן, בתוספת מעט שמן זית ושמרי בירה, צלוי בגריל ועוד.

מתכונים קלים מתירס להכנה עם ילדים:
לביבות תירס
החומרים (ל- 5 מנות):
1 קופסת גרגרי תירס – לסנן נוזלים
2 ביצים
6 כפות קמח
מעט מלח
מעט סוכר
שמן חם במחבת
הכנה
מערבבים בקערה את כל החומרים היטב
יוצרים לביבות שטוחות ומטגנים בזהירות במחבת עם שמן חם משני הצדדים
אפשר לאכול עם שמנת.

מאפין תירס בסגנון אמריקאי
החומרים:
3/4 כוס קמח תירס
1 כוס קמח רגיל
1/2 כפית סודה לשתיה
2 כפיות אבקת אפייה
1/2 כוס סוכר
1/2 כפית מלח
3 ביצים
1 כוס יוגורט (טבעי)
מעט אגוז מוסקט מגורר
1/4 כוס שמן
2 קערות
תבנית שקעים למאפינס או תבניות ניר לאפיה, מיוחדות למאפינס.
הכנה:
בקערה אחת מערבבים היטב את כל החומרים היבשים.
בקערה שנייה מערבבים היטב את הביצים, השמן והיוגורט ומוסיפים לקערה עם החומרים היבשים. מערבבים הכל יחדיו.
יוצקים לתבנית שקעים למאפינס, עד מחצית מהגובה.
אופים בחום בינוני עד שמוזהב מלמעלה.

שבת סיפור וקלחי תירס חם
במוזיאון הפתוח בעומר, 6 בספטמבר בשעה 11:00

במסגרת אירועי פרויקט שבת סיפור במוזיאון הפתוח בעומר, מוזמנים הורים וילדים ליום שכולו תירס חם, בהשראת סיפורה של מרים רות "תירס חם". בליווי כלי נגינה ומיני צעצועים יצאו הילדים בתהלוכה לגן הפסלים, שם יוקרא הסיפור "תירס חם". לאחר הקראת הסיפור תתקיים סדנא בנושא תירס – שם יכירו את התירס על צורותיו השונות: קמח תירס, פופקורן, קלחים ואפילו כיצד משתמשים בקלחי התירס ליצירת חותמת אמנותיתו. לסיום יחולקו קלחי תירס חם.
מחיר כניסה כולל פעילות: 20 ₪ לילד, 15 ₪ למלווה. מספר המקומות מוגבל.
המוזיאון הפתוח בעומר, טל. 08-6492692 שלוחה 125.
www.open-museums.co.il








היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה