הדבש וסגולותיו – מאכל שכולו בריאות

הדבש הנו תוצר טבע יחיד במינו, הידוע בסגולות מרפא ייחודיות, בעל מגוון שימושים רחב במיוחד, בתחומי הבריאות והרפואה.

ערכיו הבריאותיים והתזונתיים של הדבש נודעו כבר בימי קדם, עמים קדומים כבבלים, האשורים המצרים, ההודים, הסינים והיהודים, השתמשו בדבש לריפוי מחלות שונות. היפוקרטס, "אבי הרפואה" היווני, הכיר בדבש כמרפא פצעים, והאגדה מספרת שעל קיברו הוצבה כוורת דבורים, שדבשה שימש לריפוי ילדים חולים.

מה זה דבש?
דבש נוצר בכוורת דבורי-הדבש מצוף שהדבורים אוספות מהפרחים, מוסיפות לו אנזימים, מאדות אותו ואוגרות אותו בתאי חלות הדונג בכוורת. לאחר האחסון בחלות עובר הדבש הנוצר תהליך של "הבשלה" שבסיומו נחתמים התאים בדונג. כלומר, הדבש הוא מוצר טבעי לחלוטין.

מתיקות וערך קלורי של הדבש
כמות הקלוריות בדבש היא 75% (שלושת רבעי) מכמות הקלוריות בסוכר בערך המתקה זהה בממוצע, על בסיס משקל יבש, הדבש שווה עד מתוק פי אחד וחצי מסוכר.
דבש, במצבו הטבעי, שווה במתיקותו לסוכר, אולם מכיל רק 82.4 גר' פחמימות ל- 100 גרם, בהשוואה ל– 100 גרם פחמימות ב 100 גרם סוכר, עם ערך קלורי של 304 קק"ל ל– 100 גרם דבש, בהשוואה ל– 400 קק"ל ל– 100 גרם סוכר.

הדבש – ערכים תזונתיים
הדבש מהווה ממתיק מועדף מבחינת ערכיו התזונתיים הייחודיים: כ- 80% מכלל הפחמימות בדבש, הנם סוכרים בצורתם הפשוטה ביותר, הנספגים בצורה יעילה ומהירה בגוף. סוכרים אלו יכולים לספק אנרגיה זמינה לגוף.

הדבש – שימושים רפואיים ובריאותיים
· חבישה ביולוגית של חתכים, פציעות וכוויות.
· מסייע ללב וליצירת הדם.
· טיפול בדבש כנגד מחלות במערכת העיכול (כיבים, דלקות-קיבה ושלשול) וכן מטהר את הכבד ומפעיל את הכליות.
· ריכוז גבוה של מוצקים מומסים, pH חומצי (כ- 4.0) וייצור מי חמצן – תורמים לכך שהדבש מעכב התפתחות של מיקרואורגניזמים באופן כללי, ולכן מוצלח בטיפול במצבים דלקתיים בגרון ובמערכת העיכול.
· מניעה וטיפול במחלות דרכי הנשימה, דלקות גרון והצטננויות.
· מעורר תאבון אצל ילדים.
· השפעה משלשלת קלה – יעיל לסובלים מעצירות.
· מחזק המוח והעצבים.
· מחטא הפה והגרון.
· הדבש מהווה מזון מרוכז לשרירים.

מהם דבשים זניים?
פרחים נוצרים מרוב הצמחים. לאותם צמחים תפקידים שונים שהם ממלאים בטבע ומכאן אופיים השונה, המתבטא בניחוח ובטעם אחר שינק כל צמח מהאדמה והעניק לפרחים שלו. צוף הפרחים הוא תמצית אופיו, כוחו וסגולותיו של הצמח שממנו נוצר.

דבשים זניים מתחלקים ל-3 קבוצות שונות:
קבוצה 1: דבש מפרחי אבוקדו ודבש מפרחי אקליפטוס: דבשים כהים, להענקת סמיכות טעמים וצבע. מצוין להמתקת משקאות חמים ולהזהבה עמוקה בצלייה ובבישול.
קבוצה 2: דבש מפרחי בר ודבש מפרחי הדרים: דבשים בעלי ניחוח שדות אביביים, מתאים במיוחד לצלייה עדינה, לבישום ירקות כתומים ולפירות.
קבוצה 3: דבש מפרחי זעתר ודבש מפרחי שיזף: דבש פראי שמביא אתו ניחוח של שדות בר, מושלם להמתקת תה מעשבי ארץ ישראל, להענקת טעמי ציד לבשרים וירקות, מתאים למריחה על לחם.

דבש וביצועים אתלטיים
מחקרים שנערכו בשנים האחרונות באוניברסיטת ויסקונסין בארה"ב, בהם הושוו מזונות ומשקאות מסחריים לתזונת ספורטאים עם דבש, הראו כי הדבש שווה בערכו, או אף עולה, על המוצרים המסחריים, לאספקת אנרגיה לפני ובזמן אימוני אתלטיקה וסיבולת ולהתאוששות מהירה לאחר מאמץ.

מ"יד מרדכי" ממליצים על מספר טיפולים ביתיים, על בסיס דבש:

טיפול בעור הפנים והגוף באמצעות דבש
לדבש סגולות רפואיות רבות המעניקות לו ערכים בריאותיים לטיפול בעור הגוף והפנים: מזין את העור, שומר על לחות, מרגיע גירויים, וככזה מתאים לטיפול לבעלי עור רגיש ולטיפוח עורם של התינוקות.

חברות הקוסמטיקה המובילות בעולם מציגות בשנים האחרונות תכשירים קוסמטיים המכילים דבש, ביניהם: משחות, מסכות, תמיסות שטיפה, לשמירה על חיוניות העור, טיפול באקנה ובמוקדים דלקתיים, ניקוי העור, ומניעה וטיפול בקמטים וקמטוטים.

· מסכה לניקוי הפנים – מערבבים 1 כף דבש, 2 כפות שקדים טחונים ו-1/2 כפית מיץ לימון. למרוח בעדינות על הפנים, ולשטוף כעבור 20 דקות במים חמים.
· מסכה לחיזוק עור הפנים – להקציף כף דבש עם חלבון, כפית גליצרין ו-1/4 כוס קמח, למרוח על עור הפנים והצוואר ל- 20 דקות, להסיר בעזרת מים חמים.
· מסכה למיצוק, הזנה וסגירת נקבוביות – לערבב דבש ושמן נבט חיטה ביחס של 1 ל- ½, ולמרוח על עור הפנים והצוואר למשך מינימום ½ שעה.
· מסכת לחות – מערבבים 2 כפות דבש עם 2 כפיות חלב, ולמרח על עור הפנים והגרון. להסיר לאחר 10 דקות עם מים חמים.
· מרכך שיער – לערבב ½ כוס דבש עם שמן זית בהתאם למצב השיער: שיער יבש – ¼ כוס שמן, שיער רגיל 2 כפות שמן. לאחר החפיפה לעשות את המרכך לתוך השיער, להמתין, כשהשיער מכוסה בכובע כ- 30 דקות ולחפוף.
· טיפול ברק לשיער – לערבב 1 כפית דבש עם 4 כוסות מים חמים. לאחר החפיפה הרטיב את השיער בתערובת ללא שטיפה.
· אמבטיות דבש – להרגעת העור ומראה עור חלק ורך: ¼ כוס דבש באמבט מים חמים (35 מעלות), למשך כ-15 – 30 דקות.
· תחליב לעור הגוף – מערבבים 1 כפית דבש עם 1 כפית שמן ירקות ו- ¼ כפית מיץ לימון. תחליב זה מורחים, בהתאם ליובש העור, על המרפקים, עקבים כפות הרגליים וכו'. להמתין כ- 10 דקות ומשטוף עם מים חמימים.
· רטיות פושרות להרגעת כויות חום – קומפרסים בהתאמה לחלקי הגוף השונים, עם תמיסות המכילות 30%-40% דבש.


כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר