בר מסעדה אינקא בבאר שבע – לגבור על המוגבלויות

מעבר לאווירה ולאנשים, המטבח ב"אינקא" מציע תפריט מגוון ועשיר. בכל יום, בארוחת הצהריים, מככבת עדה אחרת: ביום א' המטבח האסייתי, יום ב' המטבח הערבי, יום ג' המטבח המזרחי (קוסקוס משגע), יום ד' המטבח האיטלקי וביום ה' המטבח האמריקאי

גופים התנדבותיים רבים פועלים ומקיימים עצמם רק בזכות תרומות, אך לאחרונה אנו נחשפים יותר ויותר לעמותות התנדבותיות שמעדיפות לייצר בעצמן את כספן במקום לפנות לגורמי סיוע.
דוגמא ממשית לכך היא בר מסעדה "אינקא" שהוקם ע"י "המרכז לחיים עצמאיים" בלב אחת השכונות הוותיקות בבאר-שבע. ב"אינקא" מועסקים בעלי מוגבלויות פיזיות, שהחליטו לשים את המוגבלות שלהם בצד ולסלול דרך לחיים חדשים עם סיפוק ועבודה.

מעבר לאווירה ולאנשים, המטבח ב"אינקא" מציע תפריט מגוון ועשיר. בכל יום, בארוחת הצהריים, מככבת עדה אחרת: ביום א' המטבח האסייתי, יום ב' המטבח הערבי, יום ג' המטבח המזרחי (קוסקוס משגע), יום ד' המטבח האיטלקי וביום ה' המטבח האמריקאי.

"המרכז לחיים עצמאיים", שנוסד בשנת 2003, הוקם למען נכים ובעלי מוגבלויות מכל הסוגים, ומשמש להם בית שני. ייחודו של המרכז במודל הניהולי והתפישתי יוצא הדופן שלו. מנהלים את המרכז יהודים, מוסלמים ונוצרים, תוך שיתוף מלא בגיבוש החזון והמטרות.המרכז מטפל ברגישות באלפי נכים באזור באר שבע והנגב, הזוכים לקבל מידע ותמיכה מול רשויות, פעילויות, חוגים ומפגשים חברתיים.
את המרכז מנהלת דליה זילברמן, אישה מלאת חום, אמפתיה ונכונות לעזור לזולת, שסוחפת אחריה אנשים רבים.

"אינקא" הוא בר מסעדה הממוקם בלב המתחם של "המרכז לחיים עצמאיים", במאהל אתני מרהיב ומיוחד במינו. ב"אינקא" מועסקים נכים יהודים וערבים, לצד מערך מקצועי תומך, והם מנהלים את הפרויקט יוצא הדופן בהצלחה רבה.

מעבר לשיתופיות בין הלאומים והדתות, יש לחברים במקום, בעלי המוגבלות, הזדמנות להפריך את הסטיגמות ולהבליט את היכולות שלהם, כמו גם לתפרנס בכבוד. 
הם משתכרים יותר מהממוצע במשק, וזו הזדמנות להתערות בחברה ולהכיר אנשים. ברווחים שהמקום מכניס נעשה שימוש לטובת הפעלת פרויקטים, כך שבמקום לגייס כסף מתורמים, המקום מרוויח כספו בעבור עבודה מאומצת. השאיפה היא להגיע למצב בו לא יהיה יותר צורך בגיוס תרומות והמקום ייצר את הכסף בעצמו.

זילברמן מדגישה: "כשאדם בעל מוגבלות מתקבל לעבודה והדלת נפתחת בפניו, הכרת התודה שלו מאוד עמוקה, והוא מוכן לעשות הכל למען המקום. הם אכפתיים יותר, נאמנים למערכת, נותנים את המקסימום, ורוצים להוכיח בכל דרך שהם פה כדי לעשות את תפקידם".

זילברמן מספרת שהם מאפשרים לחברים להתנסות בכל התחומים. "המקום קם בשבילם ולמענם. יש לנו עובד שבחר להיות שוטף כלים, למרות שהוא כרות שתי רגליים, יש לנו שתי מלצריות אילמות שמתקשרות באמצעות דף ועט. נכון שבהתחלה זה היה הלם ללקוחות, אבל עכשיו הדברים נעשים בקלות ובכיף. כל מי שלקח על עצמו תפקיד, ממלא אותו על הצד הטוב ביותר".

שף שליו קמחי, מרצה בכיר ב"מכללת השף", יועץ קולינרי ובעל קייטרינג "זעפרן", זכה לדבריו בהזדמנות לתת לזולת את העזרה והתמיכה בתחום שאותו הוא חי ונושם.
"ההזדמנות הפגישה ביני לבין משפחתי השנייה שעוטפת אותי בחום ואהבה", הוא אומר.

קמחי, מחבריה הראשונים של התאחדות השפים והקונדיטורים המקצועיים בישראל, מספר שלפני כחמישה חודשים יצרה עמו קשר טלפוני דליה זילברמן, וביקשה ייעוץ קולינרי לבר מסעדה חדש. "כמובן שאז כלל לא ידעתי שמדובר במקום ייחודי בעל אופי מעט שונה. ההתקשרויות הראשונות עם דליה היו לא ממש עקביות, בגללי. קבעתי פגישות וביטלתי, לא תמיד עניתי לטלפונים מהסיבה שהייתי עמוס בעבודה, אבל דליה לא ויתרה. איכשהו הצלחנו סופסוף להיפגש. דליה הזמינה אותי למרכז, ורק כשהגעתי הבנתי שלא מדובר בעוד מסעדה – יש פה ערך מוסף".

קמחי מספר שה"אינקא" הפך לביתו השני. "ברגע שאני מסיים שיעור במכללת השף, אני ממשיך משם הישר ל"אינקא". העשייה והשהייה עם החברים במקום ממלאת אותי".

ב"אינקא" מדגישים שהם לא זקוקים לרחמים. הם מציגים קודם את המקום, ואחר כך, בין השורות, את העמותה. מטרתם היא לא להראות נכות אלא מסוגלות. "אנשים נולדים עם הנכות ולומדים להתמודד עמה, את האישיות בונים – לטוב או לרע", אומרת זילברמן.
"החלום הוא לראות את ה"אינקא" מלא בלקוחות, בכל שעות היום. ברגע שנגיע לזה, ניתן יהיה לפתוח משרות נוספות לאנשים בעלי מוגבלות. המטרה הסופית היא להוציא את אותם אנשים לשוק החופשי, לחיים עצמאיים, כשהם בעלי ידע וניסיון".

מהרגע שהבר-מסעדה החל לייצר עבודה ולקוחות רבים פוקדים אותו, החליטו קמחי וזילברמן, שיש לייעל את המטבח ולשלב בו טבחים נוספים. קמחי משך ל"אינקא" תלמידי קורס טבחות, וגם הם, כמו השאר, נשאבו למקום.

אינקא
רח' יוסף בן מתיתיהו 28 באר שבע
טל.  08-6483456

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר