נלי קרפנר שפית הבישול הבריא פותחת מסעדה

לפני ארבע שנים עברה נלי ליפו, לפאתי שוק הפשפשים, ובמטבח הגדול והמרווח בביתה הכשירה מרחב המיועד לסדנאות עבודה מעשיות. בקרוב גם תפתח ביפו מסעדת אוכל בריא משלה

אתחיל בגילוי נאות: את נלי קרפנר אני מכיר שנים רבות (שלי, לא שלה), נלי קרפנרכשהייתה אשת מכירות בחברת התערוכות שטיר, ובהמשך כשהייתה שותפה עם איריס וינשטיין במשרד יחסי הציבור קו ישיר. ואז, מהפך: נלי זנחה את עולם ההבלים ועברה לתחום הבישול, כאשר במטבח בדירה קטנה צמודה לחלקו התחתון של רחוב לילינבלום, בישלה אוכל ביתי בריא, הציעה שירות טייק אוויי, והתחילה בסדנאות.

לפני ארבע שנים עברה נלי ליפו, לפאתי שוק הפשפשים, ובמטבח הגדול והמרווח בביתה הכשירה מרחב המיועד עד ל- 15 משתתפים בסדנאות עבודה מעשיות.
נלי קרפנר מציעה סדנאות לבישול בריא כקורס של ארבעה מפגשים, או כסדנה חד-פעמית המתחילה בהסבר, נמשכת בבישול מעשי, ומסתיימת בארוחת טעימות עשירה עם יין בה נהנים המשתתפים מתוצאות מעשיהם.

נלי, מה זה בישול בריא?
קודם כל בישול טבעי – ללא שימוש במוצרים מעובדים ובאבקות. בלי אבקות מרק, בלי שמנים מזוככים, בלי סוכר לבן, בלי קמח לבן. זה משאיר עם מטבח טבעי מבוסס דגנים מלאים וקטניות.
אני משתמשת אך ורק בגבינות עזים – לא במוצרי חלב רגילים, מעדיפה שימוש במוצרים אורגניים, ובסופו של דבר – המטרה ליצור איזון על הצלחת, וארוחה שתסתיים עם תחושה קלה ולא רצון לנמנם אלא עם אנרגיות. לכן צריך חלבון מהחי או מהצומח, ועל ידו ירקות טריים ועשויים.

מה קורה בסדנה הבאה אליה את נערכת בעת פגישתנו?
הסדנה היא חלק מקורס. התקיים כבר מפגש של דגנים מלאים, והמפגש השני יעסוק בקטניות.
אני אראה סוגי קטניות קיימים, נדבר על איך קונים, איך מאחסנים, איך מנביטים, איך מבשלים, איך מתגברים על בעיית הגזים: קודם כל השריה, אחר כך בישול עד רתיחה והחלפת מי בישול, הוספת זרעי כמון, קימל, שומר – שעוזרים להפחתת גזים. יש גם אצה בשם קומבו שמוסיפים למי הבישול ועוזרת בכך.
בחלק המעשי המשתתפים יכינו מספר מנות עם קטניות וגם מנות נוספות, כדי להגיע לארוחת טעימות מאוזנת יותר ולא רק קטניות.

איזה מנות תכינו?
מרק שעועית שחורה, פטה עדשים אדומות, מאפה קינואה צבעונית עם שעועית שחורה מעושנת עם רוטב אבוקדו וליים – שיהיה גם טעים וגם מעניין. בבית הם יוכלו להכין מגוון מנות מתוך הבנת העיקרון של אופן בישול קטניות, עם מה להגיש וכו' – זה נותן חופש רב של עבודה במטבח כי מבינים.

פרט לכך את יועצת למסעדות. עם איזה מסעדות את עובדת?
אני מייעצת למסעדת גוטה בהרצליה עוד מלפני הקמתה. גוטה היא מסעדת אוכל בריא מהיר, המצליחה ומקפידה על מה שעושה.
אני עובדת עם Loveat – רשת בתי קפה עם אוכל טבעי מוקפד מבחינת מוצרי יסוד, ואנו מכניסים לתפריט הרבה מנות על טהרת האוכל הבריא. האחרונה שבהן היא מג'דרה מאורז מלא עם עדשי קוויאר – שחורות קטנטנות, עם ירקות מאודים, המוגשת עם טופו, או עוף או בקר.
הכנסנו לתפריט מספר מרקים חדשים ללא אבקת מרק המבוססים על ירקות וירקות שורש. חידוש שכזה הוא מרק פריקה (חיטה ירוקה).
ב- Loveat מגישים קפה אורגני, ויש דו קיום נחמד בין זוללי קרואסונים ומאפה, ואוהבי כריך לחם דגנים או שיפון. יש מבחר לצמחונים ולאוכלי בשר, פסטות מקמח מלא, טורטיות קמח מלא.

האם מטבח בריא הוא מגמה או עניין נקודתי?
אנשים יודעים ומודעים למה שהם אוכלים. כל אחד מיישם את זה ברמה כלשהי. זה לא טרנד – זה הכרח. לא סתם יש הרבה סופרמרקטים וחנויות טבע לאוכל בריא, ומוצאים מוצרים בריאים גם במרכולים הרגילים. זה נכנס כדי להתפתח, ולא ייעלם.

כיועצת, לא מתחשק לך לפתוח לראשונה מסעדה משלך?
אני באמת פותחת בקרוב מקום – מסעדה קטנה ומטריפה, עם מקומות לשבת לאכול וגם כמעדנייה עם אוכל מוכן לקחת הביתה ואוכל במשלוחים. המסעדה ממוקמת ברח' יהודה מרגוזה 25 ביפו. איני יודעת עדיין כמה מקומות יהיו בה, התפריטים בגיבוש, והמסעדה תיפח לקראת סוף פברואר.
התפריט יהיה לפי העקרונות בהם אני מאמינה ולפיהם אני עובדת: לא לחם לבן, לא קמח לבן. הכול מבוסס דגנים מלאים, קטניות ועוף אורגני.זה יהיה מטבח מוקפד מאוד שאני מתחברת אליו. אני רוצה להכניס כמה שיותר מוצרים אורגניים.

נלי, למה מוצרים אורגניים עולים יותר כסף?
כי יותר קשה לגדל אותם. הירקות יותר פגיעים כי לא מרססים אותם, והעמידה בתקני אגריאור יקרה. במפתיע,אני מוצאת ש יש ירקות אורגניים יותר זולים מרגילים. זה מאוד משמח, כי אוכל להכניס אותם למטבח שלי: יותר טעימים ויותר בריאים.

האם ריסוס משפיע לרעה?

לא נגרם אולי נזק מיידי, אבל בוודאי נזק מצטבר לגוף, שיותר קשה לו להתמודד. המערכת החיסונית נפגעת ואנחנו חשופים יותר למחלות.

נלי קרפנר
רח' רבי חנינא 21 יפו
טל. 054-4363332
דף הפייסבוק של נלי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר