טועמים זהב בירושלים – האפטר פרטי של טרה וינו והשלג

חוגגים את השלג בירושלים: פסטיבל "טועמים זהב" אירוע הדגל של חמשושליים התקיים בסופ"ש 19-21.12.13 במתחם התחנה הראשונה בירושלים

שבוע חלף מאז סופת השלג הסוערת שהפכה את ירושלים לעיר במצור. בסמוך לאותו סוף שבוע התקיימה בירושלים תחרות היין הבינלאומית טרהוינו 2013 (זו הפעם השמינית). ארוחת הגאלה אמנם בוטלה בעקבות מזג האוויר הסוער, אך טקס הענקת המדליות התקיים כנדרש, גם אם שבוע מאוחר יותר.

 

יותר מ-600 יינות וכהלים מ- 24 מדינות השתתפו בתחרות, בה הוענקו רק 13 מדליות-על – זהב כפול, מתוכן 5 הוענקו ליינות ישראלים, ו- 28 יינות ישראלים זכו במדליית זהב.
יוקרת המדליות והזכיות מרשימה בעיקר כאשר מדובר בצוות שופטים אשר מנה כ-30 טועמי יין, כולל אנשי יין, גורמה ותיירות בינלאומיים. לאורך השנים מיתוגה של התחרות הוא בהיותה בעלת סטנדרטים קפדניים ביותר בענף, וניהול ופיקוח מלא של ארגון היין הבינלאומי המשפיע ביותר, OIV. מתכונת בחירת היינות היא דרך טעימות עיוורות של היינות על ידי פאנל השופטים.
רשימת הזוכים פורסמה באכול ושאטו, ואתם מוזמנים לצפות בה.

הפקת תחרות שכזו דורשת לא מעט משאבים והשקעת אנרגיות ומאמצים, כדי להביאה לרמה בינלאומית בלתי מתפשרת. התחרות נוסדה במקור לפני שמונה שנים על ידי מספר יזמים מהארץ ומהעולם, ביניהם – חברת איש הענבים. במרוצת השנים צברה התחרות מוניטין והערכה בקרב אנשי תעשיית היין העולמית והישראלית ובקרב חובבי יין בארץ ובעולם.

חלף לו שבוע, והיינות הזוכים בתחרות זכו לחשיפה ראשונה באירוע חדש וייחודי: פסטיבל יין חורפי "טועמים זהב בירושלים", שהתקיים במתחם תחנת הרכבת הראשונה בירושלים במשך סוף השבוע של 19-21 לדצמבר.
אירוע זה הציע לקהל המבקרים טעימות ממגוון היינות ומשקאות אלכוהוליים שהשתתפו בתחרות וזכו במדליות. בנוסף, ולהשלמת החוויה, כל כרטיס הקנה מנה או הטבה בשווי 25 ₪ לאחת המסעדות במתחם התחנה הראשונה.

ביום שישי לפנות ערב ביקרתי גם אני בפסטיבל. ירושלים עודה עטויה לבן, אך באוהל המקורה במתחם היה חם מספיק כדי לשכוח מכך שבסוף שבוע זה התחיל החורף באופן רשמי.
מסביב למאהל פוזרו תחנות טעימה, כאשר כל אחת כללה מספר יינות זוכים.
קהל המבקרים, בחלקם חובבי יין ובחלקם כאלה שחיפשו בילוי של פנאי ותרבות לפנות ערב שישי במתחם.

חיים גן וצוות איש הענבים שמו להם למטרה לקדם את תרבות היין בישראל, ולסייע בהצבת סטנדרטים של איכות בתחום ולאפשר לצרכני יין למצוא את היינות המתאימים ביותר לטעמם. אמנם המאהל לא היה משופע אנשים, אך בין המבקרים ניכר כי אכן המטרה הושגה. התעניינות האנשים ביקבים וביינות ניכרה, וגם חוויות הטעימה יצרו תחושה שמדובר בקהל רציני שיודע להעריך דברים טובים ואיכותיים.

גיא הרן, מצוות איש הענבים, תיאר יפה את החוויה של מבקרי המתחם: "העיר ירושלים לבשה לבן, אבל נשארת עיר של זהב. טועמים זהב – פסטיבל היין שבמסגרתו טועמים את היינות הטובים ביותר שזכו בטרהוינו 2013, ממחיש את מה שהתחרות עושה לתעשיית היין בישראל.
לתחרות מספר מטרות, ואת אלה הבאנו גם בסוף שבוע זה לפסטיבל:
התחרות מציבה מראה לענף היין בישראל מול תעשיית היין העולמית.
התחרות עוזרת לנו כתעשייה לעשות סדר עם עצמנו. גם אנשי היין צריכים זאת וגם הציבור מבקש לקבל אמינות מהענף. הקהל יכול לסמוך על היקבים/הייננים והיינות, וזה מעודד אותו לצרוך יותר יין.
התחרות, שחלק ניכר מהשופטים בה הם אנשי יין בינלאומיים, מציבה את תעשיית היין הישראלית על המפה העולמית. כך למשל, בתחרות השתתף השופט ג'ון סלבי מבורדו".

הרן ציין את הזכייה המרשימה של היין הישראלי של יקב בן חיים – מיתוס 2005, אשר זכה במדליה הנחשבת ביותר בתחרות: Best of Competition, ולגבי גודל ההפקה, ציין גיא: "ללא כל תמיכת מדינה, ורק במימון גורמים פרטיים, הצלחנו גם השנה למנף את תעשיית היין בישראל, והפעם באווירה המושלגת המיוחדת הזו בעיר הבירה".

טעמתי ממגוון היינות במתחם התחנה הראשונה, והתרשמתי לטובה גם מיינות שזכו במדליות כסף ולא רק זהב. גם היקבים הבינוניים והקטנים הפתיעו באיכות היינות שהשיגו. כך למשל, התרשמתי מיין הנס שטרנבך ג'נבא רזרב 2008 שזכה במדליית זהב, ולצדו מיקב אור הגנוז כרם עמוקה חלקת מרוז – עם שיראז 2012.
יקב גוסטבו וג'ו הקטן, ממקומו הצפוני בכפר ורדים, הרשים עם מדליית כסף עבור יין ענבר שיראז 2010. יקב מירון, אשר אפילו לא הספיק לשים תווית על בקבוק היין, זכה במדליית זהב עבור יין דומיין 2009, וזו רק בשורה מבטיחה לקראת שנת 2014 מוצלחת ליינות יקב זה.
גם היקבים הביתיים שזכו במדליית זהב – ויטלי עם שיראז 2012 ויקב 3 גפנים עם ויונייה 2012, הפגינו נוכחות מרשימה.
לא ויתרתי כמובן על טעימת מיתוס 2005 של יקב בן חיים, שזכה גם בזהב הכפול, ולצדו היין הדגל של יקב אמפורה – מקורה מרלו ברברה 2008, שאף הוא התגאה בזהב כפול.

 

אכן, קשה לטעום את כל היינות – מעל 60, אך עצם המגוון והמענה האיכותי, הבליטו את יכולתה של התחרות להיות "מסננת" יין טובה לקהל צרכני היין בארץ.
נפרדתי מהאירוע עם טעימת מספר יינות "גדולים", אשר בשנה זו ניתן גם הקרדיט לצוות הייננים המוכשר שלהם (כידוע, איכות יין נובעת מחומר גלם איכותי, וכמובן מיינן מקצועי אשר יודע למצות נכון את הפרי): יקב ברקן אלטיטיוד 720+ קברנה סוביניון 2009 זכה, ובצדק, בזהב כפול, ולצדו יקב רמת הגולן, ירדן קברנה סוביניון 2008.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר