גם טפרברג רוצה להיות יקב בוטיק

איך יכול להיות שליקב המייצר 5 מיליון בקבוקי יין בשנה, יש אספירציות בוטיקיות? מסתבר שבשקט בשקט מטפחים שיקי ראוכברגר – יין ראשי, ואוליבייה פרתי – חלקות מובחרות של זנים מהפחות מיינסטרימיים ברפרטואר הישראלי, ומייצרים כמויות קטנות ביותר של יינות זניים מובחרים

רגע, קראתם מה כתוב בכותרת? "גם טפרברג רוצה להיות יקב בוטיק". איך יכולשיקי ראוכברגר (משמאל) ואוליבייה פרתי, יקב טפרברג להיות שליקב המייצר 5 מיליון בקבוקי יין בשנה, יש אספירציות בוטיקיות?
אז ככה, מסתבר שבשקט בשקט מטפחים שיקי ראוכברגר – יין ראשי, ואוליבייה פרתי – חלקות מובחרות של זנים מהפחות מיינסטרימיים ברפרטואר הישראלי, ומייצרים כמויות קטנות ביותר של יינות זניים מובחרים.

בפגישה להצגת שני יינות של היקב המשתייכים לקו הבוטיקי של טפרברג 1870, אמר שיקי ראוכברגר כי 2013 הייתה שנה ראשונה בה היקב יצא עם יינות יותר נישתיים ובוטיקיים בתפיסת עולמם, ופחות קונספט של יקב גדול, כאשר הייננים רואים עצמם כשותפים בהתוויית מדיניות היקב.
הראשון בהם היה קברנה פרנק מבציר 2010 מכרם מיוחד של היקב פרנק בשומרון. השנה צירפו אל הקברנה פרנק 2011 גם פטי ורדו שנכנס לאותו קונספט: כרם קטן, יין יותר נישתי ולא סדרה גדולה. אלה יינות הממוקמים מעל סדרת הרזרב של טפרברג, כשהייננים מקדישים תשומת לב אישית יותר ליינות, ויותר אינטימיות, בסדר גודל של 3500 בקבוקים מכל יין.
"כל מבנה הייצור שלו בנוי על קונספט היקב המסחרי הגדול, ובקצה השני יש מכלים קטנים לטובת ייצור קטן-בוטיקי, שיכולים לבודד 4 טון ענבים ולייצר יין. בשנה שעברה הפעלנו ניסיונית גם מכלים לבידוד 500 ק"ג. אלה יינות עם מיקוד שונה וראייה שונה", אומר ראוכברגר.

שיקי מציין כי שנת 2011 הייתה יוצאת דופן בארץ, ומיוחדת ליקב טפרברג. "2010 הייתה מאוד חמה עם חמסינים בבציר. 2011 הייתה לא רק קרירה יחסית, אלא עם טמפרטורה נמוכה מאוד מהממוצע הרב שנתי. היה חורף עם גשמים מאוחרים, ואחרי הבציר גשמים מוקדמים – ובתווך טמפרטורות מאוד נוחות", הוא אומר. "מכוון שאנו פרוסים באזורים נרחבים והכרמים הצפוניים שלנו ממוקמים בגליל העליון – הגענו להבשלה מלאה בכל הכרמים. 2011 הייתה שנה ייחודית, איכותית ויוצאת דופן כתוצאה מהאקלים, ולכן צירפו גם פטי ורדו 2011".

 

פטי ורדו טפרברג רזרב 2011
היינן אוליבייה פרתי מספר כי מ- 2010 נעשו ניסיונות ביקב לבודד חלקות מיוחדות של פטי ורדו. מזן זה קולטים ביקב 200 טון ענבים בשנה, אך מצאו חלקה קטנה, דיללו אותה, הורידו יבולים, בשונה מענבי פטי ורדו האחרים בצרו בכמות קטנה, וכפי שאומר אוליבייה "קיווינו לטוב".
הענבים עברו השריה קצרה תסיסה סטנדרטית. "אלה לא ענבים שיכולים לסבול טאנינים קשים והתבגרות ארוכה, והשתמשנו בחביות ישנות למשך 16 חודשים. התקבל יין מהנה, רך ונעים, עם 13% אלכוהול – לא יותר מדי", הוא אומר.
היין עשוי 100% ענבי פטי ורדו מכרם בהרי יהודה, הגדל על קרקע גירית ומתאפיין בהבשלה איטית ובאיזון בעוצמת הצימוח. להעצמת איכות הענבים בוצע דילול אשכולות בכרם לרמת יבול נמוכה, בזכותו קיבלו ענבים בעלי גוון שחור וריכוז גבוה של טעמים וארומות.
צבע אדום כהה כמעט שחור, אטום ועוצמתי. באף ארומות של פירות שחורים, תבלינים, שוקולד, עם עץ אלון. בפה היין רך, בעל גוף מלא, מאוזן, ובעל סיומת ארוכה. 13.1% אלכוהול.
היין נמכר בחנויות יין. מחירו 120 ₪.

 

קברנה פרנק טפרברג רזרב 2011
היין עשוי 100% ענבי קברנה פרנק מכרם בהרי השומרון – גובה 650 מטר מעל פני הים, בתנאי אקלים הרריים עם הבדלים משמעותיים בין טמפרטורת יום ממוצעת לטמפרטורת לילה קרירה, מה שתורם לאיכות ענבים הבאה לביטוי בריכוז גבוה של טעמים וארומות.
שיקי ראוכברגר מציין כי זו שנה שנייה שביקב מייצרים יין זה. "כאמור, 2011 הייתה שונה מ- 2010 עקב אקלים ועונת גידול. היה חשוב לנו לבצור את הענבים בהבשלה מלאה, לאור נטייה זנית לפירזיניות – ירקרקות וחוסר בשלות. אם לא מקפידים, יכולים לקבל את אלה ביינות. הכרם בהרי שומרון יכול לתת 1.7 טון ענבים לדונם. כאן בצרנו פחות מטון לדונם. השמירה על משטר השקיה קרדינלית כאן. אנחנו מנסים לצמצם ולשלוט על גודל הגרגר".
היין התבגר בחביות עץ אלון צרפתיות חדשות למשך 18 חודשים, ולאחר שבוקבק התבגר למשך 6 חודשים נוספים בבקבוק לפני שחרורו לשוק.
צבע היין אדום עוצמתי מלא ועמוק. אף עשיר ומורכב עם ארומות קטיפתיות של פירות יער שחורים, נגיעות ירקרקות עדינות, ועץ אלון אלגנטי. בפה היין עשיר עגול ומלא, בעל מבנה עוצמתי של טאנינים בינוניים ורכים התורמים לסיומת ארוכה וחלקה.
בדרך כלל, בהשוואה לקברנה סוביניון הצבע של הקברנה פרנק פחות עוצמתי, והיין יותר טאניני. כאן המאפיינים של הטיפול בגפן ועיתוי הבציר, הביאו לתוצאה: חמיצות טובה, יין חד, אותנטי לזן, עם פלפל ירוק. בשל ומהנה, נוכחות בפה. מלא יותר, וביחס לפטי ורדו נבצר ברמת הבשלה גבוהה יותר. זהו יין מרוכז ובשל – בהחלט יין לאוכל, עם 14% אלכוהול.
מחיר הקברנה פרנק 150 ₪

 

העדפה אישית שלי: הקברנה פרנק עוצמתי ומרוכז יותר – בהחלט עונה לטעם הישראלי, וגם לטעמי טוב יותר מהפטי ורדו אליו יש להתרגל כיין זני, מה שאינו נפוץ לזן זה.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר