אילן, ששון ואסף: אנשי המערה 2005

באירוע שראשיתו במערת היקב והמשכו במסעדת הנשיקה בזיכרון יעקב – מסעדת שף מעולה, שהפליאה במגוון מנות איכותיות וטעימות, חנכו אנשי יקב המערה מבית יקבי בנימינה, ובראשם המנכ"ל אילן חסון, היינן הראשי ששון בן אהרון והיינן אסף פז (הייננים בתמונה), את יין המערה 2005 – יין דגל יוקרתי, איכותי וגם יקר: 170 ש"ח לבקבוק.

בשלהי המאה ה-16, כחלק מפעולות הבנייה של השלטון העותומאני בארץ, נחצבה בלב הרי הכרמל מערת ענק הבנויה בצורת קמרון (סדרת קשתות צמודות אחת לשנייה, היוצרות מבנה חצי-גלילי). אורכה של המערה מגיע לכ-80 מטר, גובהה מתנשא לכ-9 מטרים ורוחבה מגיע לכ-5 מטרים.
לאורך השנים שימש המבנה לאחסון מוצרי מזון, ולקראת סוף המאה ה-19 הוסב ייעודו למרתף יינות וברנדי. תנאי הלחות והקירור האידיאלים במקום (חושך מוחלט, רמת לחות שאינה יורדת מתחת ל-80%, טמפרטורה קבועה של כ-18 מעלות), הפכו את המערה למקרר יינות טבעי.
בשנים האחרונות משמשת המערה כמרתף התיישנות והתבגרות ליין איכותי, הממותג כיין יקב המערה.

יקב זה הוקם בשנת 2000 על-ידי בעלי יקבי בנימינה, כיקב בוטיק יוקרתי ואיכותי. לשם כך נבחרו כורמים וכרמים מצטיינים, הושקע כסף רב בציוד – הכול במשימה של ייצור יין איכותי ללא פשרות.

לפני שהגענו אל כוכב האירוע, יין המערה מבציר 2005, בילינו שעה מהנה עם אילן חסון המנכ"ל, והייננים ששון בן אהרון ואסף פז וששון המערה, בטעימות חבית של יינות מהשנים 2006 ו-2007, אשר ייצרו את הבלנדים של יין המערה משנים אלה.

מרלו 2007
100% ענבי מרלו מכרם בן זימרה. הכרם בשנות ה- 20 שלו, והענבים נבצרים בחלקות ספציפיות של יקב המערה יין מעולה בפני עצמו..
ששון בן אהרון מספר שהיין שוהה  10 חודשים בחבית, בלי תזוזה, רק טופינג – אין צורך בריקון וניקוי חבית.. בניית הבלנד  מתבצעת רק בסמוך לביקבוק, לאחר קרוב ל- 24 חודש בחבית, כך שבלנד 2006 יתבצע קרוב לסוף השנה. 
הבלנד מיוצר היום רק ממרלו וקברנה סוביניון, אך בעתיד בהחלט מתכוונים להוסיף זנים, כפי שנראה בהמשך הטעימה.
תוך כדי לגימה אנחנו שומעים גם כי 2008 היה אחד הבצירים הטובים ביותר בעשור האחרון בבנימינה, כך שיש למה לחכות. 

קברנה 2007
100% ענבי  קברנה סוביניון,
אסף פז היינן מספר כי יותר קל למצוא חלקות טובות יותר של קברנה, ויותר קל לעשות קברנה בארץ מאשר מרלו.

פטי ורדו 2007
שוב 100% ענבי הזן, המגיעים מאזור השפלה לכיוון הרי ירושלים, עם פוטנציאל להיכנס לבלנד. צבע חזק, כמעט סגול, וארומות וטעם חזקים.
ששון בן אהרון אומר כי מדובר ביין הידוע ביכולותיו לסייע ליינננים לבנות את הבלנד באופן אופטימלי.  זהו יין שלא יכול ללכת לבד, ובכל מקרה לא יהווה יותר מ- 20-30% מהבלנד.
אסף פז מגדיר אותו כיין מוניליטי, בושמי באף, אפילו פרחוני אקזוטי. פה חד.
חמצמצות גבוהה ביחס למרלו וקברנה.
מבחינת כמויות יכלו לייצר ביקבי בנימינה פטי ורדו ריזרב, אבל החליטו לא לעשות זאת ולשלב בבלנד העתידי של 2007.

קברנה סוביניון 2006 ומרלו 2006
יינות אלה שוהים כבר קרוב ל- 20 חודש בחביות, ויורכבו לבלנד ויבוקבקו לפני פסח, ובערך עוד שנה ייצאו לשוק כיין המערה 2006.
המרלו הגיע מאותו כרם ב- 2006 ו- 2007 , בעוד הקברנה סוביניון הנו חיבור של כמה כרמים. ה- 2006 יותר בשל ובעל יותר גוף מה- 2007, שהוא רך יותר.
הייננים אומרים כי הם משתדלים להקדים את כניסת היין לחבית לביצוע התסיסה המלולאקטית ותהליכי ההמשך.

אילן חסון, מנכ"ל יקבי בנימינה, מנצל את המפגש ומזכיר כי לפני כחודשיים היקב נמכר לבעלי רשת חצי חינם.
חסון אומר כי בניגוד לשמועות שקרקע היקב תהפוך לאתר בניה, המצב בפועל שונה: ליקב תוכניות לגידול בשנים הבאות, תוך דגש על עיסוק במוצרי הפרמיום – סדרת יוגב ומעלה, אך לא יזניחו הסדרות הנמוכות יותר שנשארו אחרי שינויים שבוצעו ביקב בשנים האחרונות, תוך כינוס מוצרים והתמקדות.
"אנחנו מתכוונים להמשיך להשקיע ולפתח את החלק החקלאי של היקב, בכוונה להמשיך ולשפר את הרמה", מצהיר חסון.

יין יקב המערה 2005

ועתה לכוכב האירוע: יין יקב המערה 2005 – הבציר השישי של היקב. יין יבש אדום דו זני (65% קברנה סוביניון ו -35% מרלו).
הענבים הגיעו מחלקת כרם אחת (single vineyard) בכרם בן זימרה, ונבצרו בקיץ 2005.

ענבי כל זן עברו השרייה קרה במשך 3 ימים לצורך מיצוי צבע, ארומות פרי וטעמים רבים ככל האפשר. לאחר מכן החלה תסיסה אלכוהולית שנמשכה שבועיים, בסיומה נותר היין עם הקליפות לשבוע נוסף לצורך השלמת מיצוי הטעמים והתרכובות הפנוליות הנחוצות להתיישנות איכותית וארוכה.

המרלו והקברנה סוביניון התיישנו, כל אחד בנפרד, במשך 26 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי תחת השגחתו של יינן היקב, ששון בן אהרון. בסיום ההתיישנות נבחנו היחסים בין הזנים לטובת הבלנד הסופי, במטרה להבטיח בלנד בסגנון בורדו.
זהו בלנד עשיר, מורכב, ובעל יכולת התבגרות טובה גם בבקבוק.
היין בוקבק בחודש מאי 2008, ועבר תקופת התבגרות נוספת בת למעלה מחמישה חודשים בבקבוק לפני צאתו לשוק.מספר הבקבוקים מבציר זה: 20,500.

יין המערה מבציר 2005 מתאפיין בעושר ארומתי, בניחוחות פרי אדום ופטל, משולבים בניחוח עץ אלון קלוי, וניל ומעט שוקולד. טעם היין מורכב, חלק, ושוהה זמן רב בחך. ההתיישנות הארוכה ותנאי המערה יצרו יין מאוזן בעל בוקה מורכב ובעל נוכחות רבה בעת השתייה.
מומלץ לחדרר את היין במשך כשעה טרם השתייה, והוא מתאים לאספנים שירצו לשמור אותו מספר שנים.

מחיר מומלץ לצרכן: 170 ₪ 
להשיג בחנויות היין המובחרות.
גם השנה יצא יין המערה במהדורות מוגבלות של בקבוקי מגנום (1.5 ליטר) ודאבל מגנום (3 ליטר), אותם ניתן להשיג גם כן בחנויות היין המובחרות.






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה