הרפתות נערכות לפסח כשר גם לפרות בישראל

מוחלף ברפתות מצע הקש של הפרות העלול לגרום לאי כשרות החלב, והפרות מתחילות לאכול תפריט כשר לפסח

לקראת חג הפסח נערכים לבניית תפריט כשר לפרות במשקי החלב בישראל, המתבסס בעיקר על קטניות, תירס וחומוס כחלופה למיני הדגן המקובלים בשאר ימות השנה.

"איסור חמץ בפסח חל גם על רכושו של היהודי ולא רק על מזונו. גם הבהמות הן חלק מהרכוש, ולכן אסור על פי ההלכה שיהיה חמץ בסביבתן", אומר יעקב בכר, מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר בישראל. "קיבת הפרות רגישה, ולכן החלפת המזון נעשית בהדרגה. מגישים את המזון החמץ והכשר מעורב, ומשנים בכל יום את היחס בין המזון החמץ לכשר, עד שבוע לפני חג הפס. אז מוגש לפרות מזון כשר בלבד והרפתות בחזקת כשר לפסח. התפריט החלופי הכשר, מחליף את מיני הדגן הנפוץ בשאר השנה וכולל: תחמיץ תירס וחומוס, גרעיני תירס, קש ודגן צעיר שנקצר מוקדם לפני שלב ההשתבלות וטרם פיתח גרעין, ולכן אינו בחזקת חמץ" .

החל מהיום (13 באפריל) יפסיקו ברפתות לרפד בקש חיטה את המצע של הפרות, ומחר יעברו ברפתות לתפריט כשר לפסח לפרות, וההזנה השגרתית תחזור רק ב- 27.4. כמו כן מותקנות מערכות לסינון חלב לפני הכנסתו למיכלי החלב, טרם שיווקו למחלבות.
בכר מדגיש כי הרפתנים קיבלו את מלוא ההנחיות, והציבור יקבל חלב כשר למהדרין בפסח.

לני קפלן, מנהל רפת מעלה גלבוע מזרם הקיבוץ הדתי, אומר: "הכנת הכשרות במשקי החלב לחג הפסח נערכת בשני שלבים: בשלב ראשון מתקינים מערכות סינון עדינות במשקי החלב, כך שהחלב עובר סינון לפני כניסתו למיכל. בשלב השני קיים שינוי תפריט האכלה של הפרות. בעבר, כשלא היו מערכות סינון חלב, הכנת הכשרות לפסח ארכה לפחות 3 שבועות. היום נעשה התהליך תוך מספר ימים".

עדר החלב הישראלי מונה כיום כ- 120,000 פרות אשר תייצרנה בשנת 2008 כ- 1,250 מיליון ליטר. תנובת החלב של הפרה הישראלית היא הגבוהה בעולם: כ- 11,000 ליטר חלב בשנה (ארה"ב שנייה כ- 9,500 ליטר לפרה, ואחריה אירופה המערבית עם 7,500 ליטר לפרה לשנה). אוכלוסיית ישראל מונה 7 מיליון תושבים, הצורכים קרוב ל- 160 ליטר לנפש מוצרי חלב (מגולם) בשנה. לצורך השוואה: בארה"ב 250 ליטר לנפש, בשוודיה- 300 ליטר לנפש, בהולנד 250 ליטר לנפש, באיטליה 263 ליטר לנפש.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר