זאב דוניה – אביר השנין הלבן

כה נכתב באימייל שהגיע מזאב דוניה מיקב סוסון ים – תאריך: 21.11 יום שני, שעה: זאב דוניה (משמאל) וגבי סדן16.00, מקום: קפה 48 – נחלת בנימין 48 ת"א. הרעיון: טעימה של יינות שנין בלאן מרחבי העולם (צרפת, דרום אפריקה, ארה"ב וישראל). משתתפים: הכנופיה המוכרת נא אישורך.

ב"הכנופיה המוכרת" התכוון זאב לחבורת כתבי היין הנפגשים בטעימות יין רבות, ואליהם הצטרפו כורם השנין בלאן ברוך לנגר ורעייתו נינה, ויינן נוסף – גבי סדן, פעם יינן ראשי של יקב הרי גליל, והיום בעל יקב בוטיק משלו המתארח במזקקת עראק בכפר ג'יש בגליל העליון, שם הוא מייצר את יינותיו, כולל את השנין בלאן.

זאב דוניה ייצר יין שנין בלאן ראשון תחת המותג James בשנת 2007 – שתי חביות הכורם ברוך לנגר ורעייתו נינהבלבד. בשנת 2011, הבציר החמישי של השנין בלאן ליקב, יש לו כבר 20 חביות (ברוטו, כפי שהוא אומר), כשכל ענבי הזן הנפוץ בעמק הלואר בצרפת, מגיעים מהכרם הוותיק בן כ- 40 שנה של ברוך לנגר בהרי יהודה.

ברוך לנגר הכורם וזאב דוניה היינן מאמינים בשנין בלאן שלהם ומקדמים אותו. זה לא עניין של מה בכך כשמדובר בזן שזוהרו, אם בכלל היה לו כזה, הועם – זן כמותי ששימש ליינות לבנים פשוטים.
ואכן, טיפול קפדני ודילול כמויות הפרי מ- 2-2.5 טון לדונם לרמה של 800-900 ק"ג לדונם, הביאו לתוצאות של יין איכותי, כאשר בטעימה השוואתית של שנות היין ביקב – 2007, 2008, 2009 ו- 2010 – היה ה- 2007 כטעים ביותר לדעתי ולדעת הסובבים אותי ("אבל מה לעשות, כבר אין", דברי זאב), ודווקא ה- 2010 הקופצני והצעיר היה מעניין, נעים וטעים יותר מאחיו מ- 2008 ו- 2009.

זאב דוניה ומרגיע אומר שלא רק בישראל לא זוכה זן השנין בלאן להערכה, כי אם גם בעולם. לעומת זאת, עבורו זהו זן נפלא הבולט בטעמו ובמגוון האפשרויות שלו – ורסטיליות המאפשרת לייצר שנין בלאן, יבש, חצי יבש, מתוק, ואפילו מגוזז בנוסח שמפניה.
זאב מרחיב על הקשר שלו לשנין בלאן: "באזור הלואר מצאתי ביינות משהו אמיתי וטהור, במובן הפשוט. לא אצילי כמו בורדו או בורגון. יש שם אנשים צנועים עם יין שורשי נטול פוזה – חלק מחיי היום-יום שלהם".

תהליך ייצור השנין בלאן ביקב סוסון ים כולל התססה בחביות משומשות שזאב דוניה קונה מיקב קסטל, והיין שוהה בחביות עד לביקבוקו.
זאב דוניה אומר: "אני עושה את השנין בלאן ביינות מינימלית, לא מתערב. החביות בנות שנתיים-שלוש, עם סיום התסיסה בחביות מוציאים את היין לייצוב בקור של 5 מעלות בחורף של בר גיורא במיכלי נירוסטה, ובסוף אני מסנן את היין".
מדברים הרבה על יחסים בין יקבים וייננים – לטוב ולרע. אצל זאב דוניה אין רע, ובאופן מפרגן הוא הזמין למפגש "שנין בלאן סובב עולם" זה את היינן גבי סדן, בעל יקב הבוטיק כרם שבו בצפון.

גבי סדן הטעים את "שנין בלאן כרם שבו 2009" שלו – בציר ראשון של שנין בלאן מכרם צעיר בשטח 7.5 דונם אותו נטע גבי ליד סאסא בגליל העליון.
גם גבי נמשך לזן בגלל הרב-גוניות שלו, וגם בגלל קרקע הכרם הספציפי שלו המזכירה לו את קרקע עמק הלואר. הענבים נבצרו ידנית, נסחטו באשכולות שלמים, עם הצללה מינימלית ללילה אחד במיכל, ואז הועברו לחביות 400 ליטר משומשות, בלי חומצה נוספת או שמרים, לתסיסה אלכוהולית של 12 חודש לבציר 2009 וגם לבציר 2010, ו- 8 חודשים בשלב זה לבציר 2011 – שעדיין תוסס. היין עובר סינון מינימליסטי והנו מאוד צלול.

אחרי יינות השנין בלאן הישראליים, עבר זאב להטעמת היינות מהעולם שהביא איתו.
שנין בלאן טדי הול דרום אפריקה 2010
טדי הול הוא יינן ואדם מאוד מיוחד אותו פגש זאב בדרום אפריקה, שבא ארצה ועזר לזאב בייצור הג'יימסר הראשון שלו מודל 2007. זהו יין מצוין עם חמיצות גבוהה.

VOUVRAY, דומיין אליאס 2009
יין שנין בלאן צרפתי המוגדר כ'יבש' וליתר דיוק Tendre – רך/עדין, ובעצם הנו יין מתקתק נעים.
כשזאב דוניה הגיע ליקב, אליאס פתח לכבודו בקבוק ללא תוית שהיין בו היה בצבע דבש וטעמו מתוק. כשזאב שאל על שנת ייצור היין, התברר שמדובר ב- 1948, שנת הקמת המדינה, ואליאס פתח אותו לכבוד האורח הישראלי שלו.
זאב מציין שיינות שנין בלאן מצטיינים באריכות חיים, והוא אף שתה יין מ- 1929.

CRICK VALLEY, ליאו סטין 2009, מסונומה קליפורניה
שנין בלאן יבש, בעצם האנטי-תזה של ה- VOUVRAY של אליאס, שאין זה משנה איך הוא קורא לעצמו, הנו יין מתוק.

מנדוצ'ינו גרציאנו 2006, קליפורניה ארה"ב
יין מאוזן, עשיר בטעמים וחמיצות.

VOUVRAY, שמפאלו 2005
יין שנין בלאן המיוצר באזור עמק הלואר בצרפת ע"י משפחת שמפאלו: הבת עושה את היין והאבא הוא הכורם.
נראה כי ה- 2005 כבר מיצה את יכולותיו, והמתיקות שלו משולבת עם מרירות של אשכולית. בכל זאת אהבתי אותו – דווקא בגלל שילוב מתוק/מריר.

הטעימה הסתיימה, זאב לקח את עצמו ונסע לשדה התעופה לטיסה לחו"ל. יתכן שהוא מחפש עוד שנין בלאן לאוסף.

כרמי לוינשטיין, אושיית יין, מציינת כי את השנין בלאן הראשון המענין ייצר היינן שיקי ראוכברגר ביקב אפרת-טפרברג. אם יש לו עדיין בקבוק (היין התיישן בעץ), שווה טעימה, ובכל מקרה שווה קרדיט. הנה נתנו.






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה