כיצד להיגמל מהתמכרות לעישון או לאלכוהול בעזרת צמחי תבלין ומרפא ותזונה נכונה

התמכרות שממנה סובלים אחוזים ניכרים מאוכלוסיית העולם, היא העישון. מדובר באחת מההתמכרויות הקשות המוכרות לנו. קיימות כמה רמות של התמכרות – החל מהמתונה ביותר, המצויה תחת שליטה מסוימת, ועד להתמכרות חמורה, המשתלטת לגמרי על האדם והורסת את חייו ואת חייהם של בני משפחתו

המונח 'התמכרות' מתאר סוגים שונים של התנהגות כפייתית בלתי מאוזנת, המביאה להרס עצמי. המשותף לכל סוגי ההתמכרות הוא אשליה של הרגשה טובה, קרובה להתעלות, המסתיימת בנזק חמור. נזק זה יכול להתבטא במישור הפיזי, הרגשי והרוחני.

קיימות כמה רמות של התמכרות – החל מהמתונה ביותר, המצויה תחת שליטה מסוימת, ועד להתמכרות חמורה, המשתלטת לגמרי על האדם והורסת את חייו ואת חייהם של בני משפחתו.

התמכרות יכולה להתבטא בפעילות מסוימת, כגון הימורים ועישון, או בצריכת חומרים המשפיעים על מערכת העצבים, כמו תרופות הרגעה, תרופות נגד חרדה, אלכוהול, סמים נרקוטיים, חומרים מעוררים וממריצים ועוד.
נוכחות קבועה של חומרים אלו ופעילותם, גורמת לתגובות שונות של הגוף. לעתים מתבטאת התגובה בכך שהמינון הדרוש כדי לזכות בהשפעה הנכספת הולך וגדל. כמה מהמרכיבים הממכרים, כולל אלכוהול, גורמים לייצור מוגבר של אנזימים בכבד, המנטרים אותם או מייצרים מהם מטבוליטים שונים. לאט לאט נזקק המתמכר לכמויות גדלות והולכות של החומר כדי שהשפעתו תהיה ניכרת. הכמויות הגדולות הללו גורמות לשינויים פתולוגיים, שבשלב מסוים נעשים בלתי הפיכים.

מחקרים רבים עוסקים בניסיון להבין מה גורם לאדם להתמכר, והאם ניתן למצוא מכנה משותף בין אנשים הנוטים להתמכרות. על פי המחקרים, מתמכרים הם בדרך כלל אנשים בעלי דימוי עצמי נמוך, תלותיים, שנוטים לברוח מהבעיות במקום להתמודד איתן.
הסיבה להתמכרות אינה ידועה, אבל ברור שזאת תופעה כוללת פיזית ונפשית. במספר ארצות נפתחו מרכזי גמילה הפועלים לפי עקרון של רפואה משולבת – רפואה מערבית, סינית והודית, צמחי מרפא, תרופות, תזונה, פעילות גופנית ועוד. קבוצות תמיכה עוזרות מאוד בתהליכי הגמילה.

אין צמח אחד או תערובת של צמחים שבכוחם לשחרר אדם מהתמכרות. ישנם צמחים שיכולים להקל על מטופלים הנמצאים בתהליכי גמילה, למנוע תופעות הנלוות לגמילה – כגון חרדה, נדודי שינה, התכווצויות שרירים, הפרעות במערכת העיכול או הזעה- וכן לסייע למטופלים הסובלים מדיכאון, פאניקה ומתח. הם ממלאים תפקיד חשוב בניקוי הגוף ובנטרול הרעלים שהצטברו בו. קיימים צמחים המעודדים את המטופל ומחזקים אותו, וכמו כן מסייעים לו להשתחרר מההתמכרות ולא לחזור אליה.

הצמחים מהווים רק חלק מטיפול כולל – גופני ונפשי. יש יתרון גדול בכך שהשימוש בהם נתון לאחריותו של המטופל. המטפל ממליץ על צמחים מתאימים ועוזר לבחור את צורת הלקיחה, אך עצם ההכנה והשימוש בצמחים נעשה על ידי המטופל, והפעולות הללו מהוות חלק חשוב בתהליך הגמילה.

ההתמכרות לעישון
התמכרות שממנה סובלים אחוזים ניכרים מאוכלוסיית העולם, היא העישון. מדובר באחת מההתמכרויות הקשות המוכרות לנו. ניקוטין הוא אלקלואיד המחקה את פעולת האצטילכולין, חומר הגורם להגברת הערנות, הזיכרון וכושר הלימוד. כמו כן מגביר הניקוטין את פעילות הדופאמין במוח, ובכך גורם להרגשה טובה. המעשן מפתח סבילות לניקוטין, בדומה לסמים רבים אחרים, וכדי להגיע לאותה תחושה נעימה הוא חייב להעלות את המינון בהדרגה.

ההתמכרות לטבק היא פיזית ונפשית, והגמילה מהעישון קשה הן בגלל ההשתוקקות לסיגריה, והן בגלל תופעות פיזיות נלוות כמו עצירות, תאבון מוגבר, עלייה במשקל, עייפות, עצבנות, מתח ועוד.

כדי להצליח בגמילה יש לאזן מחדש את תפקודי הגוף, ולהגיע באמצעים אחרים לתחושות הנעימות שמעניקות הסיגריות. הטיפול המשולב כולל מלבד צמחי מרפא גם פעילות גופנית, דיקור (אקופנקטורה), שכנוע עצמי, תזונה נכונה, תוספי מזון, קבוצת תמיכה וכל שיטה שיכולה לעזור באופן אישי לנגמל.

לגמילה מעישון ניעזר בצמחים המשפיעים על מערכת העצבים המרכזים ומקלים על קשיי הגמילה, וכן צמחים הפועלים על מערכת הנשימה ועוזרים לנקות את הריאות, נוגדי חמצון המסייעים להתמודד עם מצב של עודף חמצון, ומנקי כבד שיעזרו להיפטר מרעלים שהצטברו בו.

בצמחים ניתן להשתמש בצורות שונות: בנוסף לחליטות, טינקטורות וכדורים, ניתן להכין סוכריות ומסטיקים נגד עישון, ואפילו סיגריות העשויות מצמחים שונים (לא מעלי קנביס) . לסוכריות ניתן להוסיף שמנים נדיפים הפותחים את דרכי הנשימה, בדומה לסוכריות נגד שיעול.

מינון הצמחים המומלצים להכנת סוכריות נגד עישון: % 15 שוש קרח, % 15 מנטה חריפה, % 20 ציפורני חתול (קלנדולה), % 10 עלי בוצין, % 15 עלי לובליה, % 15 בת – קורנית, % 10 כורכום.
מכינים את הסוכריות ממיצוי נוזלי ביחס של 1 : 1 או ממיצוי יבש שהוא מרוכז יותר. הסוכריות עוזרות לנגמל גם מעצם המציצה. להכנת מסטיק מומלץ להוסיף פרופוליס, שהוא נוגד חמצון יעיל המסייע לריפוי מחלות פה ולסת.

את הסיגריות יש להכין מצמחים יבשים, לאחר שטוחנים אותם ומערבבים היטב. מומלץ לנגמל לאכול מדי יום צלחת קוואקר מלא. על פי מחקר שנערך בסקוטלנד, נראה שהקוואקר מפחית את התשוקה לניקוטין.

החומציות מגבירה את התשוקה לסיגריות. מומלץ לאכול יותר אלקלי, כמו תפוחי עץ, שקדים, עלי סלק, גזר, סלרי, עלי שינן, תאנים, בצל, אפונה, תרד וצימוקים; ירקות עשירים בבטא-קרוטן כמו גזר, דלעת ובטטה; וכן ירקות העשירים בתרכובות גופריתיות, כמו ברוקולי וכרוביים אחרים, המפחיתים את הסיכון לחלות בסרטן הריאות. צנון, ובמיוחד צנון שחור, מסייעים לניקוי הכבד והריאות.

שתיית מיצים של ירקות ושל תפוחי עץ עוזרת לנקות את הגוף מרעלי הניקוטין. מומלץ ללעוס מקל של שוש קרח, אשר מפחית את ההשתוקקות לסיגריות ועוזר לנקות את הריאות. גרגר הנחלים מומלץ אף הוא, מאחר שהוכח כי הצמח מונע נזקים הנגרמים לפה כתוצאה מעישון, ומפחית את הסיכון לחלות בסרטן הריאות. גם זנגוויל (ג'ינג'ר) מומלץ – בשתייה או בלעיסה – כצמח המסייע לטיהור הריאות.

ההתמכרות לאלכוהול
התמכרות לאלכוהול היא פיזית ונפשית, ומלווה בהתפתחות של סבילות לאלכוהול. הסיבות לאלכוהוליזם אינן ברורות. מדובר כנראה בשילוב של השפעות תורשתיות, פיזיולוגיות, פסיכולוגיות וחברתיות. לגורם התורשתי יש משקל ניכר.מחקר מצא כי אחוז האלכוהוליסטים גדול פי 4 – 5 לעומת אלו שנולדו להורים שאינם אלכוהוליסטים. השוואה בין ילדים מאומצים שגדלו במשפחות שבהן אחד ההורים היה אלכוהוליסט לבין הילדים הביולוגיים, הצביעה על נטיה תורשתית העוברת בין בני המשפחה בעלי קרבת דם.

האלכוהול נספג במהירות מהמעי הדק אל זרם הדם. חלק ממנו אינו מספיק לעבור מטבוליזם, והוא מגיע ללא שינוי אל הזיעה, השתן והאוויר המשתחרר מהגוף בזמן הנשיפה.

ידוע לנו כי האלכוהול פוגע במערכות רבות בגוף, כשהאיבר העיקרי שנפגע הוא הכבד. הקרומים שלו נפגמים, והתוצאה כבד שומני, דלקת והתמכרות לאלכוהול. איברים אחרים שנפגעים הם הקיבה, הפנקריאס והמוח.

כדי לגמול אדם מאלכוהול, בנוסף לכוח הרצון שלו, ניתן להיעזר בטיפול משולב הכולל תזונה מתאימה, צמחי מרפא, דיקור (אקופנקטורה),פעילות גופנית, עיסוי דמיון מודרך, מדיטציה, תמיכה חברתית ומשפחתית וסיוע פסיכולוגי .
תהליך הגמילה מלווה בסימפטומים פיזיים ונפשיים שכוללים רעד, חולשה, הזעה, בחיל, פרכוסים, חרדה, בלבול הפרעות בשינה, סיוטים ודיכאון עמוק.

כדי להקל על הגמילה משתמשים בצמחים שמנקים את הגוף ומנטרלים את הרעלנים שהצטברו בו. צמחים אלו הם בעלי חשיבות עליונה במקרים של אלכוהוליזם. הצמח שנחקר במיוחד הוא הגדילן המצוי. המרכיבים הפעילים בו הם תערובת של פלבנואידים בשם סילימרין, הפעילים כנוגדי חמצון וכמנקי רעלנים מהקרומים של תאי הכבד. מומלץ להשתמש במיצוי היבש המרוכז ולא בחליטות או בטינקטורות מהצמח. ניתן להשיג בבתי המרקחת תכשיר המכיל % 70 סילימרין בשם LEGALON של חברת MADEUS (המינון המומלץ הוא 420 מ"ג של סילימרין, שאותם מקבלים משלש קפסולות).

צמחים נוספים המנטרלים רעלנים הם שינן רפואי וקלנדולה. כמו כן מומלץ להשתמש במיצוי מרוכז של זרעי ענבים שחורים. בנוסף נשתמש בצמחים מרגיעים כמו מליסה, קמומיל, קערורית, אכילאה ומנטה חריפה.

ברפואה הסינית משתמשים בחליטות של קודזו (ניתן להשיג בחנויות טבע), שמפחית תשוקה לאלכוהול ומפיג שכרות. הוא אף עוזר להחזיר את הגוף לאיזון הורמונלי. התכונות המיוחדות של הקודזו – נוגד עוויתות, מוריד לחץ דם ומסדיר את קצב הלב. הצמח בטוח לשימוש, ללא תופעות לוואי שליליות.


דויד קאפח, מחבר סדרת המדריכים "טבעי", הוא בעל ניסיון רב בתחומי החינוך והרפואה המשלימה, בעל טור קבוע בנושא רפואה טבעית ומרצה בסדנאות ברחבי הארץ.
המאמר לקוח מתוך סדרת מדריכי צמחי מרפא "טבעי" אשר מכנסים את המידע הרב הקיים בתחום צמחי המרפא. כל הצמחים שמופיעים במדריכים זמינים בבתי טבע או במשתלות לגידול עצמי. ניתן להזמין את המדריכים ישירות אצל המחבר בטל: 02-6241950.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר