מאוהב בקטלב

אחת לכמה חודשים ואולי מעט יותר, אני מזמין את עצמי לבקר את יקב קטלב ואת יוסי יתח היינן ובעליו. יש בו משהו באיש הנפלא כחול העין, היקר הזה, שמושך אליו אנשים ושגורם להם להתאהב בו ולא פחות.

מעבר למפגש החם והלבבי עם יוסי, כל פעם מחדש כייף לראות מה מתחדש, ומסתבר ששאריות ליל אמש על השולחן עם בקבוקים ריקים וצלחות, מהוות ראיה שהחזון של יוסי לקיים יקב ומרכז מבקרים קורם עור וגידים.

מלול עופות, שעד לפני שנה שנתיים היו בו עדיין תרנגולות מקרקרות ומטילות, הוקם בעבודת יד יקב ומרכז מבקרים, כאשר את מקומו של חדר הקירור או המרתף הממוזג הייעודי לאחסון החביות והבקבוקים תופס מסדרון מקורה ונמוך, שמשבי רוח קרירה עוברים דרכו בסירקולציה טבעית ודואגים להוריד את הטמפרטורה לדרגה נמוכה המתאימה ליין. וכשהחום שמבחוץ עולה, דואג יוסי להרטיב את הקרקע כדי להעלות את הלחות, והכול בדרך הטבע וללא צורך במזגנים ועלויות חשמל כבדות.

לא מדובר כאן על משהו פרימיטיבי או חלילה חסכני להכעיס, כי אם על חשיבה מעמיקה, הבנה, תכנון נכון וידע ארכיטקטוני ואדריכלי השאובים מהשכלתו האקדמית של יוסי, שבחר לעצמו בשנת 1996 להיות יינן ולא ארכיטקט.

צריך להתפרנס
להתפרנס צריך, ויוסי הבין שמיין קצת קשה להיות מיליונר, ולפיכך אמר לרעייתו שתצטרך להמשיך ולעבוד לפרנסתה בעוד היקב מכניס כדי הכנסה נוספת, המכבדת את בעליה ונותנת תמורה, ולו יחסית, על ההשקעה.

מרכז המבקרים הצמוד ליקב מעניק בימי אמצע השבוע ערב חוויתי בלתי נשכח לקבוצות בין 20 ל- 50 איש, שזוכים לשילוב נפלא בין יין מצוין של יקב קטלב, לבין חגיגה של בשר ומטעמים לסעודה מושלמת.
עובדי מפעלי היי-טק, דיפלומטים, אמריקאים מקבוצות תיירים, אנשי משרד ראש הממשלה, לקוחות קבועים שלוקחים מדי פעם כמה קרטונים, הם הקהל; ואתם בטח יכולים למצוא את עצמכם כאן.

אני שואל את יוסי: "תגיד, מכול היין שאתה מייצר, שהוא מסחרי והוא שתי, אתה לא שם לעצמך בצד איזו חבית קטנה של פינוק למשפחה; יין פרימיום משובח שבמובחר"?
משיב יוסי: "אתה לא יכול להרשות לעצמך את הלוקסוס הזה. ברגע שאתה לוקח זן כמו שיראז, שיש לי שני דונמים ממנו, והקושי לעשות מהשיראז יין הוא גדול – ולעשות יין מפטיט סירה לא מתקרב לקושי הזה, והיין שיצא לי הוא ברמה מאוד גבוהה ויש לי סך הכול שתי חביות, ואני מחליט שחבית אחת הולכת לשיראז זני 100% ואילו החבית השנייה הולכת לבלנד, אז אין לי כאן הרבה מקום למשחק".

"לאחרונה התחלתי לייצר קטלב יין דמוי פורט", מספר יוסי. "יש לי שתי חביות שהמשפחה כבר עכשיו מתה עליהן. זה יין קינוח מתוק ומדהים שנמצא רק עכשיו בראשית דרכו הארוכה של לפחות 4-6 שנים קדימה, והוא נועד לפנק את המשפחה; ועוד שני מיכלי זכוכית של יין מענבי מאכל, אף הם למשפחה".

היין שנולד בטעות
יוסי הביא אל השולחן את יין הקינוח הבתולי. הוא מספר כי קיבל טלפון מדני ולרו מיקב עמק האלה בסוף 2006, בהצעה לרכוש מהם ענבי קברנה סוביניון, שאם יוסי לא ייקח אותם, הם יימכרו לאחר.
"זהו יין שנולד בטעות", אומר יוסי. "הענבים הם מדהימים. כשקיבלתי אותם הם הגיעו ל- 34 בריקס. הם עמדו שלושה ימים ביקב בטרם החלטתי מה אני הולך לעשות איתם. התססתי אותם, ועם הרבה מזל השמרים מתו. הגעתי לכמעט 17.8% אלכוהול, והכנסתי את היין להתיישנות בשתי חביות. הגוף של היין והמלאות הסמיכה שחסרים עדיין יבואו מאיבוד החומציות".

אורחים מקרואטיה, שהיו בביקור ביקב ונחשפו לטעימת היין הזה, התאהבו בו מאוד. לדבריהם, לקחת את היין עכשיו ולהוסיף לו שני בקבוקים של ברנדי יעשו את העבודה כאן ועכשיו, אבל ליוסי סבלנות והרבה אורך רוח. את היין שטעמתי ניתן להגדיר כשובב וחצוף. הפרי בשל ומתיקותו גבוהה, מתגרה ומורגשת, אם כי לא עודפת. צבע היין אדום כהה. זהו יין עשיר וטוב טעם, המסגיר קרמל ופרי אדום כהה. כרגע עדיין חסרים לו התיבול והעומק שיבואו עם הזמן.

"כל שלושת היינות שלי הם סדרה גבוהה", אומר יוסי. "אני חושב שיין מסחרי לא צריך לבוא על חשבון האיכות. הוא צריך להיות באיכות הכי גבוהה. יין שאנשים יאהבו. אני עושה את הקלקולציה מבחינת ההוצאות, ואני לא מוצא סיבה לתמחר את היין שלי גבוה.
ולדוגמא הפוכה. יש לי 300 בקבוק של יין הסירה שלי מ- 2005 – שעוד מעט אתן לך לטעום ממנו".

רשמי טעימה : הסירה שטעמתי היה פשוט טעים. זהו יין עם אף מצוין ומאוד ארומטי, פרי מוחצן ואלגנטי, טאנינים רכים מאוד, הרבה פרי כהה, הרבה פרחוניות. סירה שצבעו סגול, נוטה לשחור אטום. שזיף וגרגרי יער עם רובד חריף קלות. פה בשרני ועגול, איזון טוב לצד מיצוי פרי, וברקע נימות תיבול של פלפל לבן ושחור. אהבתי מאוד.

לא למכירה
"תמכור לנו, יוסי", אני אומר, ויוסי משיב: "הבקבוקים הללו לא נועדו למכירה. אין ליין הזה מחיר. ואני יכול להראות לך הצעה וחשבונית של מכירה של היין הזה שאנשים עמדו על כך לקנות בקבוקים ממנו וגם שילמו תמורתו 300 שקלים לבקבוק, אבל אני סבור שזה לא הוגן לדרוש עבור היין הזה את מה שהוא באמת עלה לי. מה שאני בעצם רוצה להגיד, הוא שזה יין שאולי שווה 300 שקל, בגלל שהצלחתי להוציא רק 200 קילו לדונם בכרם בתוספת העבודה והאנרגיה שהשקעתי בו בשביל לעשות 600 בקבוק, אבל באותה נשימה אומר לך כך: זה לא הוגן לדרוש ממישהו 300 שקל על יין. ולכן אני לא מוכר את היין הזה לאף אחד ובשביל שום מחיר".

"אז מה אתה עושה עם היין הזה?", אני מקשה על יוסי. והוא משיב: "הכייף שלי שאתה וחבריך נהנים מהיין הזה עכשיו כאן בטעימה. זה עושה לי טוב שאנשים טועמים את היין הזה ומתמוגגים ממנו כמוני. אני רוצה שיבואו לכאן אנשים לביקור, אני אטעים להם מיינות היקב, אני אטעים להם מהסירה הזה, בכדי שיכירו עד להיכן אפשר להגיע בפוטנציאל של לעשות יין טוב. ההנאה של האנשים תהיה אושר עבורי".

"מדוע אינך עושה כמעט שימוש בחביות חדשות?", אני שואל את יוסי, והוא משיב: "מחירן של החביות החדשות אינו מוצדק לטעמי. אני מחפש לתת לפרי להיות המשפיע ביין. לא מחפש עץ, לא וניל ולא קלייה. לדעתי ייעודה של החבית לחמצן את היין ולמצותו".

היקב מייצר כמעט 13,000 בקבוקים בשנה. למעלה ממחציתם מיועדים לייצוא, ותוכלו למצוא את היינות של יקב קטלב ביקב או בחנות פורטו וינו בנמל תל-אביב, ובשתי מסעדות בירושלים: גבריאל וקנלה.
לחו"ל מיוצאת היום כ- 60% מהתוצרת של היקב. לדברי יוסי, המחיר בחו"ל נמוך מאשר בארץ והתחרות גדולה.
זה לא עסק שאנשים מתעשרים ממנו ממכירת 15,000 בקבוקים בשנה, אבל זו פרנסה, וההנאה רבה מהמפגשים עם האנשים שמגיעים ליקב.

טעימת יינות קטלב
פתחנו בטעימת קטלב קברנה סוביניון 2005 – יין כהה בעל גוון אדום עמוק, יין עגול, חלק, מאוד טעים, מסגיר מתיקות מדומה הבאה מפרי בשל שזיף שחור, גרגרי יער, ותיבול ברקע. הטאנינים רכים, מגע החבית עדין ומאפשר לפרי לתת מצג לפנים המתחנף בכל הקשור למתיקות פרי. הסיומת בינונית עד ארוכה, מותירה טעם מלטף ומתמשך.

קטלב מרלו 2005 – יין המבקש חידרור ארוך לנוכח טאנינים בולטים. צבעו בורדו, נוטה לסגול למחצה. פרי שחור ופטל וירקרקות. מעט תיבול ועץ ברקע. היין שטעמתי בוקבק לפני כשבועיים, וזמן הביקבוק הקצר עדיין לא איזן את היין, היין מורכב, מעניין, לא מאוד כבד, וצריך עוד זמן בקבוק.
לטעימת השוואה הביא יוסי אל השולחן את אותו המרלו, אבל לאחר חצי שנה בבקבוק. שוב ביקש היין שהות להיפתח, אם כי פחות ארוכה מקודמו, והפעם המרלו היה עם פרי שחור ומתובל, אחיזתו טובה, מיצוי פרי בשל ומרירות קלילה.

עברנו לטעימת ואדי קטלב 2005 – יין שאזל למכירה. עשוי בלנד של קברנה, מרלו ומעט שיראז, עם ניחוח טוב ומגע קטיפתי חלק ועגול על הלשון. אלגנטיות מושכת. הרבה שזיף שחור ופירות יער. חד טעם ועומק. טאנינים בינוניים, וסיומת ארוכה ומושכת.

יקב קטלב נמצא בכניסה למושב נס הרים דרומית מערבית לירושלים. שמו של היקב נגזר משמו של עץ הקטלב הנפוץ מאוד באזור. ואין כזה דבר שאתם לא עושים את הדרך לכאן.


יקב קטלב
מושב נס הרים
טל. 02-5701404, 054-7591866, 050-8678788
WWW.KATLAV.CO.IL
[email protected]






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה