מהפך בענף גפן יין: חוות יזרעם לא תורשה לשווק השנה כל חומר שקשור לענבי יין

שתילי גפנים בחוות יזרעם. צילום "הזרע"
פרופסור גרא שהבין כי ענף היין עומד בפני קריסה, קיבל החלטה אמיצה לעשות את המעשה שהיה צריך להיעשות מזמן ואולי היה חוסך מאות אלפי שקלים לכורמים וליקבים, ובוודאי שלא היה מביא את ענף גפן היין לכמעט קטסטרופה בעקבות הווירוסים

השירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות בראשות פרופסור עבד גרא, החליטו להפסיק את פעילותה של משתלת יִזְרְעָ‏ם בכל הקשור למכירת שתילי גפן יין. משתלת יזרעם ממוקמת בנגב הצפוני, בין נתיבות במזרח, זמרת במערב ותקומה בצפון. שטחה כ- 8,000 דונם, והיא המשתלה הגדולה ביותר למכירת שתילי גפן יין בארץ.

כרם האם בחוות יזרעם. צילום "הזרע"
כרם האם בחוות יזרעם. צילום הזרע

פרופסור עבד גרא, מנהל השירותים להגנת הצומח, קיבל החלטה אמיצה לאפשר לכל משתלה בארץ להביא באופן עצמאי חומר ריבוי מצרפת. זאת לאחר שבבדיקות שנעשו בשנים האחרונות בכרמים התברר כי יזרעם המשיכה לספק חומר נגוע (לטענתם השתילים נפגעו בשטח ולא בחווה), אשר לא הצליח להתמודד עם וירוס ליפרול 3.

פרופסור עבד גרא
פרופסור עבד גרא – האיש שיכול לעשות שינוי. צילום אדם גרא

משתלת יזרעם התבקשה על ידי המכון להגנת הצומח לערוך בדיקות מקיפות, שעלותן נאמדת בחצי מיליון שקל. המשתלה סירבה, ופרופסור גרא נתן הוראה להפסיק לקנות חומר ריבוי ממנה. במקביל הוקמה וועדת היגוי אשר כללה נציגי כורמים ויקבים, והוחלט לאשר להביא חומר ריבוי (כנות ורוכבים), בדיוק כפי שניתן בשנים 2009 – 2010 ו- 2011. עקב לחץ של יזרעם הפסיקו לייבא באופן עצמאי, לאחר שזו התחייבה להביא חומר ריבוי נקי ולהקפיד על בדיקות; מה שבפועל לא הועיל, כי אחוזים ניכרים מהכרמים שקיבלו חומרים לאחר שנת 2011 מיזרעם נתגלו כנגועים.

בחודש ינואר השנה יצא לצרפת צוות ההיגוי שכלל שתלנים, כורמים ואנשי משרד החקלאות, על מנת לסגור הסכמים עם משתלות מקומיות. הבחירה בצרפת ולא בארץ אחרת, נבעה משיקול של סקר סיכונים שעושה הגנת הצומח, וצרפת נמצאה ברף העליון של רמת סיכון נמוכה. כל החומר שיוחלט להביא לארץ, יקבל את האישור של המקבילה הצרפתית להגנת הצומח, וכאן בארץ כל חומר הריבוי יכנס לקרנטינה (הסגר),  ורק לאחר מכן ישווק.

צחי דותן מנכ"ל מועצת גפן יין - מייצג את היקבים הגדולים
צחי דותן מנכ"ל מועצת גפן יין – להקים בית ריבוי עבור קלונים חדשים

סוגי הגפנים שיגיעו לארץ יקבעו על פי הזמנת המשתלה או הכורם, וכמובן על פי זמינות הזנים בצרפת (שרדונה, סוביניון,  בלאן, קברנה סוביניון, סירה ועוד). ההליך הזה ידרוש לפחות שנתיים שלוש, ולכן התבקש יאיר שפירא, מנכ"ל יקב רמת הגולן, להגדיל אצלו במשתלה את כמות חומר הריבוי, ולמכור לכורמים חומר נקי.

מועצת גפן יין בראשות צחי דותן, והוועדה לחומר ריבוי לטווח ארוך, החליטו להקים על שטח של כחצי דונם בית גרעין, בו ישתלו קלונים חדשים, על מנת לבנות בארץ מערך של קלונים תחת פיקוח. זאת מתוך הרצון להתנתק באיזשהו שלב מגורם חיצוני כמו צרפת. הכל כחלק ממדיניות שמתגבשת על מנת לקבוע מדיניות ארוכת טווח לפחות לעשור הבא.

יאיר שפירא מנכ"ל יקב רמת הגולן – התבקש להגדיל אצלו במשתלה את כמות חומר הריבוי ולמכור לכורמים חומר נקי. צילום דוד סילברמן dpsimages
יאיר שפירא מנכ"ל יקב רמת הגולן – התבקש להגדיל אצלו במשתלה את כמות חומר הריבוי ולמכור לכורמים חומר נקי. צילום דוד סילברמן dpsimages

פרופסור גרא, שכבר שכתבנו עליו לפני שנה כי הוא האיש עם הביצים הגדולות בענף שיכול לעשות שינוי, אכן פועל באופן נחרץ לעשות זאת. לאחר שהבין כי ענף היין עומד בפני קריסה, קיבל החלטה אמיצה – ללא פוליטיקה ואינטריגות, לעשות את המעשה שהיה צריך להיעשות מזמן, ואולי היה  חוסך מאות אלפי שקלים לכורמים וליקבים, ובוודאי שלא היה מביא את ענף גפן היין לכמעט קטסטרופה בעקבות הווירוסים.

לקריאת פרוטוקול ישיבת המועצה לגפן יין וההנחיות לכורמים

איציק כהן - כרמים באזור יין מוערך
איציק כהן מיקב רמות נפתלי. צילום מאתר המושב

איציק כהן מיקב רמת נפתלי הגיב

ענף כרם היין בארץ במשבר מתעצם, שלא ידענו כמותו עד היום. כרמים רבים בארץ נעקרים בגלל הווירוס המשתולל; כרמים צעירים שטרם כיסו את עלות ההשקעה שלהם. היום חקלאים לא מוכנים לנטוע כרמים ברמת סיכון כה גבוהה. לכן אני חושב, ואמרתי זאת, שהמדינה צריכה להכניס את הווירוס הזה בתוך ביטוח הקרן לנזקי טבע, גם אם יצטרכו החקלאים לשלם יותר על הביטוח. אם לא תיעשה פעולה ממלכתית בעניין, לא יהיו בארץ כרמי יין בעתיד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר