עדכון לקראת חג השבועות: עלה היקף שיווק החלב בישראל

פרת החלב הישראלית מייצרת כיום את הכמות השנתית הגבוהה ביותר בעולם של חלב, שומן וחלבון חלב. העלייה המתמשכת בכמות החלב בישראל נובעת ממאמץ של מחקר ופיתוח, חומר גנטי ומאמץ בשיפור הזנת הפרות והדרכת הרפתנים וכן ההשקעה הגדולה בממשק של מבני הפרות ותנאי מחייתן. תכולת החלבון והשומן בחלב מהווה את אחד המדדים המשפיעים על איכות החלב, טעימותו ויעילות הייצור שלו.
אפילו פרת החלב ההולנדית המפורסמת בכל העולם מייצרת פחות מ- 90% מרכיבי חלב אלה בתנובתה השנתית, בהשוואה לפרה הישראלית, זאת למרות העובדה שהיא מניבה בתנאי אקלים וסביבה נוחים יותר.
בהשוואה לתכולת החלב בתחילת שנות ה- 90 מכיל כל ליטר חלב המיוצר כיום כ-10% יותר חלבון וכ-20% יותר שומן חלב-הישג בקנה מידה בינ"ל, זאת תוך המשך עלייה מתמדת בתנובה השנתית של הפרה הישראלית המניבה כיום כ-11 טון חלב בשנה.

סיכומי התאחדות מגדלי הבקר לשנת 2005 מראים כי הפרה "פליקס" מקיבוץ מעלה גלבוע, שנולדה בשנת 1990, הינה הפרה עם תנובת החיים הגדולה ביותר בישראל – 175,929 ק"ג במשך 12 תחלובות (המלטות) .
הפרה המניבה ביותר לשנת 2005 הינה הפרה "נעה" ממשק "האחים שמואלי" שבמושב ציפורי, עם 19,911 ק"ג חלב ב- 321 יום.
עדר הפרות המניב ביותר שייך לקיבוץ הבונים בחוף הכרמל, עם כ- 12,852 ליטר לפרה, והרפת הגדולה ביותר נמצאת בשותפות היישובים יפעת, מרחביה ומגידו בעמק יזרעאל, עם 1,010 פרות.

כיום יש בישראל 1,048 רפתות בקר לחלב. העדר הישראלי מונה כ-110 אלף פרות חולבות, אשר מייצרות כ- 1.150 מיליארד ליטר חלב בשנה. זו עליה של בממוצע של כ– 11,000 ליטר חלב לפרה – התנובה הגבוהה ביותר בעולם (ארה"ב שנייה: כ- 9,500 ליטר לפרה, ואחריה אירופה המערבית עם 7,500 ליטר לפרה לשנה).

אוכלוסיית ישראל מונה 7 מיליון תושבים , הצורכים קרוב ל-160 ליטר לנפש מוצרי חלב (מגולם) בשנה. (לצורך השוואה: בארה"ב 250ליטר לנפש, בשוודיה- 300 ליטר לנפש, בהולנד- 250 ליטר לנפש, באיטליה 263 ליטר לנפש).

באופן כללי עלה שיווק החלב ותוצרתו בכל קבוצות המוצר. היקף הצריכה המקומית של חלב ומשקאות חלב עלה ב-3.5%, תוצרת ניגרת עלתה ב-5.4%, מעדנים ב- 3%, גבינות לבנות – 2%, גבינות קשות ב-4%, וחמאה ב-5%.






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה