קיבלתם חמרמורת מהפורים הזה?

פורים ממש בפתח. לא משנה אם אתם מוזמנים, או אם אתם עורכים את הנשף לחבריכם, בין ההחלטה לאיזה מסיבה (או מסיבות) תלכו לבין ההתלבטות למה להתחפש, עולה לו זיכרון חמצמץ מהבוקר שאחרי פורים לפני שנתיים, בו מצאתם את עצמכם נגררים לעבודה עם כאב ראש מסמא עיניים, סחרחורות, חולשה ועייפות שנמשכו כל היום, וגרמו לכם להצטער על הרגע בו התחלתם לשתות

תופעות של חמרמורת (האנג-אובר) מוכרות לרוב האנשים, כאב ראש חזק המלווה בחולשה, עייפות, צימאון, רעידות ולעיתים בבחילה. הסיבה המרכזית לחמרמורת היא ההתייבשות שנגרמת מסילוק האלכוהול מהגוף. כאשר האלכוהול מסולק מהגוף, הוא סופח אליו כמות גדולה של נוזלים, דבר הגורם להתייבשות ולתסמינים המתוארים. ככל שכמות האלכוהול שנצרכה גדולה יותר, כך התסמינים חדים יותר וקשים יותר.

לפניכם עצות מה לעשות, ובעיקר מה לא לעשות, כדי לא לקום עם חמרמורת אחרי פורים. להדפיס ולשמור:

ההמלצה הראשונה היא לדעת מהו הגבול. שתיינים "מנוסים" יודעים כמה משקאות מספיקים להם לתפוס ראש. אם אתם שתיינים לא מנוסים, שתו לאט, ואל תורידו כמות אלכוהול גדולה כגון משקה ושני צ'ייסרים המכילים נוזל עם 40% אחוז אלכוהול בתוך 20 דקות.

זכרו, אלכוהול מתפרק במשך שעות. כשאתם כבר חשים תחושה של אלכוהול בגוף, סימן שהמשקה הראשון שצרכתם מתפרק. מכאן ואילך, במידה ותעמיסו עוד משקאות, קצב ספיגת האלכוהול בגוף יעלה במהירות. ספיגת האלכוהול משתנה מאדם לאדם, ומושפעת בעיקר מקצב חילוף חומרים ומשקל הגוף. לכן אין מתכון מדויק כמה לשתות והיכן הגבול. שתו בקצב איטי, ואל תפציצו את המערכת בכמות אלכוהול גדולה בבת אחת.

עצה נוספת היא לשתות מים או משקאות קלים אחרים בין המשקאות האלכוהוליים. צריכה של נוזלים לא אלכוהוליים תדלל את ספיגת האלכוהול בדם. ככול שתשתו יותר מים או משקאות קלים, כך ספיגת האלכוהול בגוף תהייה מתונה יותר, ותאפשר לכם לשלוט חלקית על קצב ההשתכרות.
זוכרים את פלטת המטוגנים משנות השמונים? מסתבר שמישהו שם ידע שם מה הוא עושה – מאכלים קטנים ושומניים לפני השתייה יאטו את ספיגת האלכוהול לדם, דוגמאות למאכלים כאלה: זיתים, לחם עם חמאה, נקניקים וכדומה.

פעולת מנע אחרונה היא צריכה של משקאות איכותיים. בשוק האלכוהול יש לא מעט זיופים ותחליפים זולים. בנוסף, פעמים רבות מנסים היצרנים לתעתע בנו בכל מיני כיתובים מפוארים על תווית המוצר כגון 'סונן 5 פעמים' ו'זוקק 7 פעמים'. מוצר אלכוהולי טוב מתחיל בחומר גלם טוב ואיכותי. אם חומר הגלם טוב, אין צורך במספר רב של סינונים, מאחר ואין "תוצרי לוואי" לסנן. אז קחו את כל התוויות המפוארות בעירבון מוגבל.
משקה מזויף או זול ובאיכות ירודה עלול לגרום לנזק רב יותר מחמרמורת (האנג אובר). הוא עלול לגרום לאימפוטנציה, לעיוורון, ואף למוות. הצורה הטובה ביותר להימנע מכך היא להקפיד להזמין מותגים מוכרים בברים, ולוודא שמה שהזמנתם זה אכן מה שקיבלתם.
גם כאשר אתם קונים בקבוקי אלכוהול, קנו במקום מוכר, ועדיף מותגים מוכרים. משקאות זולים עוברים תהליכי יצור נחותים, ואין ערבות לאיכות המוצר.

לא הספקתם לקרוא לפני המסיבה והתעוררתם בבוקר שאחרי עם גברת חמרמורת?
לפניכם מספר דברים שניתן לעשות כדי לצאת מהמצב (במידה ואתם מסוגלים לקרוא):


זה קצת נחמן שי, אבל מה לעשות, תמיד עובד:
מים, מים ועוד פעם – מים. כפי שכבר אמרנו, בעצם מדובר בהתייבשות ברמה מסוימת, אז תתחברו לברז הקרוב ותתחילו להחזיר לעצמכם מים לגוף. אבל לאט לאט, אם אתם גם רוצים שהמים יישארו בפנים, שתו במנות קטנות .

מזון לנשמה:
נכון, הדבר האחרון שאתם רוצים לעשות כרגע זה להכניס משהו לפה. אבל, למרבה הפלא, דווקא צריכת פחמימות תפחית את המערבולת בבטן. נסו קרייקר עם ממרח מלוח, או אפילו בייגלה מלוח. המלח גם יעודד אתכם לשתות, והרי כבר אמרנו שמים הם תמצית העניין.

למיטיבי לכת:
אם אתם אמיצים מספיק כדי לצאת החוצה כרגע, נסו לגשת לדוכן המיצים הקרוב. מיצי ירקות יספקו ויטמינים נחוצים, וכמובן נוזלים. מומלץ משהו קל לעיכול כמו מלפפונים או סלרי. ועל הדרך, תנסו כדי לשפר קצת את מצב הכבד שלכם.

אלברט – פירות?:
פירות מכילים סוכרים טובים, ולכן הם פתרון מוצלח לשעת בוקר קשה. בנוסף כמובן, יש בהם נוזלים. אך אל תיסחפו. זה לא בא במקום מים. יודעי דבר לא ממליצים על תפוחים. רוצים לפרק לחמרמורת את הצורה? לכו על בננה, מלאה באשלגן ואנרגיה, שתרים אתכם מהקרשים.

שמתם קומקום?:
הרפלקס הראשון שלנו בבוקר שאחרי, הוא להרתיח מים לקפה. אז תשכחו מקפה או תה בבוקר של האנג אובר. הקפאין אמנם גורם לגוף להתעורר ולהרגיש שוב בחיים, אבל זאת רק אשליה – למעשה מה שעושה הקפאין הוא להעלות את קצב זרימת הדם בגוף, ובכך בעצם הוא מחדש את פעולת האלכוהול. ומעבר לכך, אל תשכחו שאתם במצב של התייבשות, וקפאין כידוע, נחשב למשתן. זה באמת מה שאתם צריכים כרגע?

אין באמור כאן משום המלצה שלא לשתות בפורים, אבל עשו זאת בחכמה. ודיר בלאק לנהוג הביתה אחר כך!


איתן קידר הוא מדריך ב"בר מאסטר – תדמור", בית הספר המרכזי לברמנים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר