טבעוני: כופתאות עדשים כתומות ובורגול מהמטבח הטורקי

מרסימק קופטה, כופתאות עדשים ובורגול מהמטבח טורקי, הן מנה מאוד נפוצה בטורקיה.הכופתאות דלות בשומן, אינן מטוגנות, מכילות עדשים כתומות העשירות בברזל, בחלבון ובוויטמינים נוספים, ובורגול.מומלץ להגיש את המנה עם מטבל יוגורט ועשבי תיבול, אפשר גם יוגורט נקי, או צזיקי.הלביבות טעימות גם קרות, אך הכי מומלץ בטמפרטורת החדר. מגישים אותן באופן מסורתי על עלה חסה רענן, שבעצם מתפקד על תקן מפית ועוטף את הכופתה. מצרכים ל- 6 סועדיםכוס עדשים כתומותכוס בורגולשמן זית2 בצלים קצוצים דק 2 כפות רסק עגבניות (חבילה קטנה של 100 גרם או קטשופ ואז לא צריך סוכר)קורט סוכר חום4 ענפי בצל ירוק קצוצים דקעלים קצוצים דק מרבע צרור פטרוזיליה כפית פפריקה מתוקהכף כמון טחוןכפית צ'ילי טחון (או סחוג ביתי במקום) מיץ מחצי לימון סחוטמלח לפי הטעםלהגשה:עלי חסה טריים ושטופים (מומלצים: סלנובה)מטבל יוגורט צ'ילי ועשבי תיבולאופן ההכנה:שוטפים היטב את העדשים במסננת תחת מים זורמים. מעבירים לסיר ומכסים ב- 2 כוסות מים לערך (המים צריכים לכסות את העדשים ומעט מעבר). מבשלים כ- 20 דקות עד לריכוך העדשים. שוטפים את הבורגול היטב במסננת תחת מים זורמים. מוסיפים את הבורגול לסיר העדשים ומבשלים כ- 3-5 דקות עד שכל הנוזלים נספגים בתערובת. מתבלים במעט מלח ומניחים בצד לצינון לטמפרטורת החדר ולסיום ספיחת הנוזלים.מחממים 2-3 כפות שמן במחבת ומוסיפים אליה את הבצל הקצוץ. מטגנים אותו עד שמתרכך ומזהיב יפה. מוסיפים את רסק העגבניות וסוכר חום.מערבבים דקה ומכבים את האש.מסירים את המחבת מהאש. מוסיפים את תערובת הבצל והרסק לתערובת העדשים והבורגול. מוסיפים בצל ירוק, פטרוזיליה פפריקה, כמון וצ'ילי. מתבלים במיץ הלימון ומלח לפי הטעם. טועמים ומתקנים תיבול. מכינים צלחת עם עלי חסה שטופים. צרים כופתאות מאורכות (כמו קבבים קטנים) מכמות של כף גדושה לערך.מניחים כל קופטה על עלה חסה ומסדרים על צלחת הגשה. מגישים עם פלחי לימון ומטבל יוגורט.מטבל יוגורט צ'ילי ועשבי תיבולחומרים:200 גרם יוגורט200 גרם גבינת שמנת (אפשר גם 16% שומן או פחות) או 100 גרם שמנת חמוצה ו- 100 גרם גבינת שמנתרבע צרור עשבי תיבול קצוצים דק מאוד (בערך 4 כפות גדושות), למשל אורגנו טרי, נענע, כוסברה, פטרוזיליה.כף פלפל צ'ילי קצוץ דק דק (בערך חצי פלפל צ'ילי) – אפשר פחות וללא גרעינים, למי שלא אוהב פיקנטיקורט נדיב של סוכר מלח לפי הטעם אם יש צורךאופן ההכנה:טורפים בקערה את גבינת השמנת והיוגורט לקרם חלק. מוסיפים את שאר המרכיבים, טועמים ומתקנים תיבול. משהים לפחות שעה לפני ההגשה לספיגת טעמים. צילום: אנטולי מיכאלו, סטיילינג: נעה קנריק  

מרסימק קופטה, כופתאות עדשים ובורגול מהמטבח טורקי, הן מנה מאוד נפוצה בטורקיה.
הכופתאות דלות בשומן, אינן מטוגנות, מכילות עדשים כתומות העשירות בברזל, בחלבון ובוויטמינים נוספים, ובורגול.
מומלץ להגיש את המנה עם מטבל יוגורט ועשבי תיבול, אפשר גם יוגורט נקי, או צזיקי.
הלביבות טעימות גם קרות, אך הכי מומלץ בטמפרטורת החדר. מגישים אותן באופן מסורתי על עלה חסה רענן, שבעצם מתפקד על תקן מפית ועוטף את הכופתה.

מצרכים ל- 6 סועדים
כוס עדשים כתומות
כוס בורגול
שמן זית
2 בצלים קצוצים דק
2 כפות רסק עגבניות (חבילה קטנה של 100 גרם או קטשופ ואז לא צריך סוכר)
קורט סוכר חום
4 ענפי בצל ירוק קצוצים דק
עלים קצוצים דק מרבע צרור פטרוזיליה
כפית פפריקה מתוקה
כף כמון טחון
כפית צ'ילי טחון (או סחוג ביתי במקום)
מיץ מחצי לימון סחוט
מלח לפי הטעם

להגשה:
עלי חסה טריים ושטופים (מומלצים: סלנובה)
מטבל יוגורט צ'ילי ועשבי תיבול

אופן ההכנה:
שוטפים היטב את העדשים במסננת תחת מים זורמים. מעבירים לסיר ומכסים ב- 2 כוסות מים לערך (המים צריכים לכסות את העדשים ומעט מעבר).
מבשלים כ- 20 דקות עד לריכוך העדשים.
שוטפים את הבורגול היטב במסננת תחת מים זורמים. מוסיפים את הבורגול לסיר העדשים ומבשלים כ- 3-5 דקות עד שכל הנוזלים נספגים בתערובת.
מתבלים במעט מלח ומניחים בצד לצינון לטמפרטורת החדר ולסיום ספיחת הנוזלים.
מחממים 2-3 כפות שמן במחבת ומוסיפים אליה את הבצל הקצוץ.
מטגנים אותו עד שמתרכך ומזהיב יפה.
מוסיפים את רסק העגבניות וסוכר חום.
מערבבים דקה ומכבים את האש.
מסירים את המחבת מהאש.
מוסיפים את תערובת הבצל והרסק לתערובת העדשים והבורגול.
מוסיפים בצל ירוק, פטרוזיליה פפריקה, כמון וצ'ילי.
מתבלים במיץ הלימון ומלח לפי הטעם. טועמים ומתקנים תיבול.
מכינים צלחת עם עלי חסה שטופים.
צרים כופתאות מאורכות (כמו קבבים קטנים) מכמות של כף גדושה לערך.
מניחים כל קופטה על עלה חסה ומסדרים על צלחת הגשה. מגישים עם פלחי לימון ומטבל יוגורט.

מטבל יוגורט צ'ילי ועשבי תיבול
חומרים:
200 גרם יוגורט
200 גרם גבינת שמנת (אפשר גם 16% שומן או פחות)
או 100 גרם שמנת חמוצה ו- 100 גרם גבינת שמנת
רבע צרור עשבי תיבול קצוצים דק מאוד (בערך 4 כפות גדושות), למשל אורגנו טרי, נענע, כוסברה, פטרוזיליה.
כף פלפל צ'ילי קצוץ דק דק (בערך חצי פלפל צ'ילי) – אפשר פחות וללא גרעינים, למי שלא אוהב פיקנטי
קורט נדיב של סוכר
מלח לפי הטעם אם יש צורך

אופן ההכנה:
טורפים בקערה את גבינת השמנת והיוגורט לקרם חלק. מוסיפים את שאר המרכיבים, טועמים ומתקנים תיבול.
משהים לפחות שעה לפני ההגשה לספיגת טעמים.

צילום: אנטולי מיכאלו, סטיילינג: נעה קנריק

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מתכונים חדשים

הרשמה לניוזלטר