יקב Concha Y Toro מצ'ילה נוסד בשנת 1883 על ידי דון מלצ'ור דה סנטייגו קונצ'ה אי טורו. ברבות השנים הצליח היקב לבסס את מעמדו ברמה עולמית. כיום הנו היקב הגדול בדרום אמריקה, השני בגודלו בעולם במונחי כרמים, והחמישי בגודלו בעולם במונחי ייצור יין. 

אנשי היקב מדגישים חדשנות ושאיפה למצוינות והתוצאה, כפי שהתרשמתי בעצמי בטעימת יינות היקב, היא מגוון גדול של יינות איכותיים במגוון רמות מחיר, החל בסדרות הבסיס המעניקות תמורה מצוינת לאיכות מרשימה ועד, ליינות הדגל הגדולים, שהפכו זה מכבר לאייקונים בינלאומיים בקרב מביני יין.

יינות היקב מיוצאים ל- 145 מדינות ברחבי העולם, אחת מהן ישראל, כשרשת "דרך היין" של משפחת שקד החלה לייבא סדרת יינות מהיקב.

נפגשנו בז'אז'ו בר במתחם שרונה לטעימה מקצועית עם נציגי היקב, Martin Duran, שגריר היין של היקב, ו- Matias Rusch, מנהל הייצוא. יחד טעמנו יינות משלוש סדרות המיובאות לארץ.

הטעימה גילתה יפה את יינות צ'ילה הזניים במיטבם. נהניתי לגלות את מאפייניהם הטרואריים, בעיקר בהכירי את מקביליהם מטרוארי המקור בעולם או יינות ישראל. כל היינות נותנים תמורה מצוינת למחיר, ושווה להתרשם מהם אישית.

סדרת FRONTERA
Frontera, Sauvignon Blanc, 2015
היין משתייך למותג היין הצ'יליאני הנמכר ביותר בעולם. מיוצר בעמק המרכזי של צ'ילה, הנחשב לאזור יין פורה במיוחד בהיותו מוקף בגבולות טבעיים, מדבר בצפון, קרחונים בדרום, הרים במזרח וים ממערב.
הענבים נבצרו בציר ידני ועברו תסיסה קרה במכלי נירוסטה, תוך שעמור מאפיינים ארומטיים של הפרי.
זהו סוביניון בלאן צעיר, ארומטי ורענן. באף מעט דשא ואפרסק לא בשל מדי. איזון מינרלי טוב. לשתייה כפי שהוא בהנאה רבה, מצונן היטב.
המחיר 35 ₪ – תמורה מעולה.

Frontera, Chardonnay, 2015
הליך עשיה זהה לזה של הסוביניון בלאן בסדרה.
הטעימה מגלה שרדונה ארומטי ורענן, בעל גוף קל-בינוני, וניחוחות פרי מאפיינים של אננס, פרי הדר ווניל. מאוזן, חמיצות טובה, וסיומת מזמינה המשך שתייה. מתאים לאוכל קל, אך לא רק.
המחיר 35 ₪ – תמורה נהדרת.

סדרת CASILLERO DEL DIABLO
סדרת יינות זניים, המיוצרים מכרמים נבחרים באזורי היין הטובים של צ'ילה. כל אחד מיינות הסדרה אמור לבטא בצורה מיטבית את מאפייני כל זן בסדרה.
יינות הסדרה מיושנים בחביות עץ אלון אמריקאי לתקופות קצרות יחסית, כדי לא לתת לעץ להאפיל על הפרי. בעיקרם נגישים מאוד לשתייה, עם פוטנציאל יישון קצר-בינוני.

Sauvignon Blanc, Casillero del Diablo, Casablanca & Limari Valleys, 2015
ענבים מאזור עמקי קסבלנקה, לימארי וראפל. לאחר תסיסה קרה במכלי נירוסטה, תוך שימור אופי הזן, מתגלה יין מאפיין את הזן, אך בדגש טרוארי.
סוביניון בלאן מרשים. לשתות צונן עם או בלי אוכל.
המחיר 59.9 ₪ – תמורה מהנה למחיר.

Chardonnay, Casillero del Diablo, Limari & Rapel Valleys, 2015
ענבים מאזור עמקי קסבלנקה ולימארי. חלק מהיין התיישן בחביות עץ. בטעימה מתגלה שרדונה טרוארי מאוזן ומהנה, בעל ניחוחות מאפייני זן. מעט שמנוני בחך, אך לא מופרז בכלל.
המחיר 59.9 ₪ – במחירו לא מצריך מחשבה – לקנות.

Carmenere, Casillero del Diablo, Central Valley, Central Valley, 2014
ענבי קרמנר מאזור העמק המרכזי. התיישן מספר חודשים בחביות אלון אמריקאיות.
הפתעה גדולה, ובעיקר בטעימת זן שאיני מכירה. הזן נחשב בעל קליפה עבה, ובאזור גידולו החם בוצרים אותו מאוחר, למיצוי הפרי. מעט טאני בחך, נוטה לפרי פלפלי, ובסיומת שוקולד מריר ותבלון רך מהעץ. לתת לו זמן להיפתח בכוס, והוא מגלה טעמי חך מזמינים המשך שתייה, בעיקר בחורף הים תיכוני שלנו. ארומות מהנות, מבליטות שזיף שחור, אוכמניות ושוקולד.
המחיר 59.9 ₪ – תמורה מצוינת ליין מזן לא מוכר, למביני יין, ולמחפשי גיוון וענין בשתייה בכלל.

Merlot, Casillero del Diablo, Central Valley, 2014 

מרלו מהעמק המרכזי בצ'ילה. התיישן מספר חודשים בחביות אלון אמריקאיות.
מרלו פירותי, בריכוז פרי לא עמוס, מהנה מאוד לשתייה, גם בקיץ. טעמים של מאפייני זן טוב, עם מעט נגיעות וניל מהחבית. נעים וקטיפתי בחך, ללא תחכום יתר.
המחיר 59.9 ₪ – תמורה מצוינת לאיכות ולביטוי הזן.


Malbec, Casillero del Diablo, Central Valley, 2015

כבר 400 שנים מגדלים מלבק גם בצ'ילה ולא רק בארגנטינה, כך שזהו בהחלט זן טרוארי אופייני. בדרך כלל, מציין מרטין, משדכים מלבק לאסאדו הארגנטיני ולברביקיו, אך היין הזה, מהעמק המרכזי בצ'ילה, לאחר שיושן מספר חודשים בחביות אלון אמריקאיות, הוא הרבה יותר עדין ורך, כך שיתאים למגוון סוגי מאכלי בשר ועוף, ולא רק מעושנים.
בטעימה מתגלים טעמי פרי יער, שקל להתחבר אליהם, לא רק לאוהבי הזן. עשיר יחסית בפה, עם מעט נגיעות וניל, שוקולד ופלפל שחור. סיומת ארוכה מזמינה המשך שתייה. מעט צעיר, והייתי מחכה איתו לפחות עוד מספר חודשים.
המחיר 59.9 ₪ – מחיר טוב מאוד למלבק מטרואר אחר.

Cabernet Sauvignon del Diablo, Casillero, Central Valley, 2014
קברנה סוביניון מהעמק המרכזי. התיישן 9 חודשים בחביות אלון אמריקאיות
מפתיע בביטוי פרי איכותי, עם ניחוחות פרי יער שחור, דובדבנים ומעט עץ קלוי. מאוזן מאוד ומרשים. בהשוואה ליינות ישראל מהזן, נותן תמורה נהדרת לכל אחד, ולא רק כטעימה משווה.
המחיר 59.9 ₪ – יופי של יין לחורף החמים שלנו.

סדרת MARQUES DE CASA CONCHA
הסדרה נוצרה כמחווה לתואר האצולה שהעניק מלך ספרד פיליפ 
החמישי למשפחת קונצ'ה אי טורו. הקברנה סוביניון הראשון בסדרה איכותית זו הושק בשנת 1976 במטרה לשקף את המורשת והערכים המיוחדים הללו. יינות הסדרה זוכים לביקורות מעולות ולפרסים שנה אחרי שנה. הענבים מכרמים יחידניים, ונותנים איכות גבוהה עם תמורה מעולה למחירם. יינות הסדרה מיושנים בחביות עץ אלון צרפתי לתקופה ארוכה יחסית, של כ-18 חודשים, כדי להניב יין עם פרי מיטבי שישמר לתקופות יישון ארוכות יחסית. 

Carmenere, Marques de Casa Concha, Cachapoal Valley, 2013
זן הקרמנר האזורי, מכרם פאומו בעמק קאצ'פואל.
הענבים נבצרו בבציר ידני והיין התיישן 18 חודשים בחביות אלון צרפתיות.
על היין: קרמנר אופייני מכרם יחידני מעולה. מרוכז ועוצמתי עם ניחוחות עשירים של פרי יער ומרקם רך, עגול ומלא. יין מרשים באיכות מעולה.
המחיר 99.9 ₪

Syrah, Marques de Casa Concha, Maipo Valley, 2013
סירה מכרם קווינטה דה מאיפו בעמק מאייפו. 
הענבים נבצרו בציר ידני, והיין התיישן 18 חודשים בחביות אלון צרפתיות.
בטעימה מתגלה זן הסירה בדגש הטרוארי שלו, עם אופי עוצמתי יחסית ומעט דחוס. החיך, לאחר פתיחה מספיק מוקדמת של הבקבוק, מגלה מרקם קטיפתי נעים מאוד להמשך שתיה. לטעמי מעט צעיר לשתיה, אם לאחר חדרור מתאזן. יין טרוארי מרשים מאוד, ולא רק לחובבי הזן. מעט יותר מתובל ממקבילו הצרפתי.
המחיר 99.9 ₪ – תמורה מצוינת למחיר.

Cabernet Sauvignon, Marques de Casa Concha, Maipo Valley, 2014
קברנה סוביניון מכרם פואנטה אלטו בעמק מאייפו. בציר ידני וישון 18 חודשים בחביות אלון צרפתיות.
אהבתי מאוד. ריכוז ועוצמה מאוזנים ומבטאי זן. יין עם גוף מלא וטעם מרוכז, מעט דחוס, אך באופן מהנה לחיך. מגלה רבדים מהנים בשתייה של פרי יער בשל, בעיקר שחור. מרקם קטיפתי וסיומת עם טעמי עישון מאזנים. המרקם הקטיפתי והסיומת הארוכה הופכים אותו לאופטימלי להמשך שתיה בעיקר עם אוכל חורפי ים תיכוני.
המחיר 99.9 ₪ – תמורה נהדרת למחיר. להשראה גם ליינות ישראל מזן זה.

DON MELCHOR
קברנה סוביניון זה הושק לראשונה בבציר 1987 ונקרא על שם דון מלצ'ור דה קונצ'ה אי טורו, מייסד היקב. יוצר מענבי הכרמים בפואנטה-אלטו שלמרגלות האנדים, הנחשבים אחד הטרוארים הטובים ביותר בעולם, תוך שיתוף פעולה עם היינן הצרפתי ז'אק בואסנוט. מטרתם הייתה לייצר את היין הטוב ביותר שצ'ילה יכולה להציע, שייצג נאמנה את הטרואר וישתווה באיכותו לטובים שביינות העולם. בואו נבדוק.

Don Melchor, Alto Maipo Valley, 2011
97% קברנה סוביניון ותיבול משלים של קברנה פרנק, מכרם פואנטה אלטו, עמק מאייפו.
בציר ידני, יישון של 15 חודשים בחביות אלון צרפתיות.
איכות יוצאת דופן, ברמה עולמית. גוון עמוק הממחיש פרי מצוין, עם ניחוחות מובלטים ומורכבים של פרי יער שחור, לצד תבלינים ומעט שוקולד וטבק.
יין דגל אמיתי. גוף מאוד עשיר ודחוס, והמרקם רך עם סיומת רעננה טובה מאוד. יין יוצא דופן, אלגנטי ועוצמתי בה בעת. היין נפתח לנו מבעוד מאוד, ויש לו פוטנציאל יישון ארוך, כמיטב יינות הדגל של יקבים מובילים עולמית.
היין זכה לציונים מרשימים של מיטב מבקרי היין – בין 93 ל- 95 מ- Decanter, Wine Spectator ,Wine Enthusiast . בעלי כיס ו"משוגעים" גם לרגע, יתרגשו משתייתו ותגמולם מובטח.
המחיר 495 ₪ – לא הייתי ממהרת להשקיע דווקא בו, בעיקר מול יינות סדרת Casillero del Diablo.



צילום אלי פרכטר והיקב