מה מכיל חלב ומה מכילים תחליפי החלב?

חלב פרה הוא מקור מאוזן ומלא לשומן, חלבון ופחמימות. אולם אם אינכם יכולים לשתות חלב רגיל או רגישים ללקטוז, חלב סויה הוא הבחירה הטובה ביותר שתספק לכם חלבון וסידן
ד"ר אולגה רז – ראש תחום תזונה קלינית הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת אריאל עונה לשאלות האם חלב צאן מקל על הרגישים לחלב פרה? איזה חלב מכיל יותר חלבון? האם תחליפי חלב מהצומח הם שווי ערך תזונתי לחלב?

חלב פרה: הנפוץ ביותר. מספק חלבון מעולה בעל ערך ביולוגי גבוה, המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות שהגוף אינו יודע לייצר, כך שהדרך היחידה לקבלן היא דרך המזון.  100 גרם חלב פרה מכילים כ-3.2 גרם חלבון. סוגי חלב פרה נבדלים בעיקר באחוזי השומן (1%-4%) ובנוכחות לקטוז – סוכר החלב (רגיל עם לקטוז, דל לקטוז ונטול לקטוז). נוכחות לקטוז חשוב לאנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוז, הגורמת לבעיות במערכת העיכול (גזים, כאבי בטן, שלשולים או עצירויות ועוד).  ביתר הערכים התזונתיים, כמו חלבון, וויטמינים ומינרלים, ההבדלים בין סוגי החלב אינם משמעותיים. חשוב לדעת שוויטמין D אינו נמצא בחלב ומוצריו, אלא מוסף באופן מלאכותי, ומצוין על האריזה. השילוב של סידן, מגנזיום וויטמין B12 אשר נמצאים בחלב באופן טבעי, עם תוספת ויטמין D – משפר את בריאות וצפיפות העצם.

חלב עיזים: רבים המדווחים על רגישות לחלב פרה, מרגישים פחות תופעות לוואי בצריכת  מוצרי חלב עיזים. למרות ששני סוגי החלב דומים, הנה הבדלים שעשויים לתת הסבר: חלב עיזים מכיל מעט פחות לקטוז; מכיל מרכיבים בעלי חשיבות תזונתית וביולוגית, יותר מחלב פרה, לדוגמה חומצות שומן קצרות-שרשרת או חלבוןA2 ; חלקיקי השומן קטנים יותר מאשר בחלב פרה. כל אלה מקנים כפי הנראה ספיגה טובה יותר, כאשר אין הבדל משמעותי לגבי הרכב ויטמינים ומינרלים.

חלב כבשים: מכיל יותר שומן, ומכאן המרקם הקטיפתי שלו. מכיל יותר חלבון ל- 100 גרם:  5.4 גרם, לעומת חלב פרה ועיזים המכיל כ-3.2 גרם. בדומה לחלב עיזים מכיל חלקיקים קטנים יותר של שומן, יותר חלבון A2 ויותר חומצות שומן קצרות-שרשרת, מה שכנראה משפר את ספיגתו. כמות הוויטמינים והמינרלים גדולה יותר בהשוואה לחלב פרה וחלב עיזים.

חלב באפלו: כמות חלבון גבוהה יותר מאשר בחלב פרה ועיזים, אך נמוכה ביחס לחלב כבשים. אחוז השומן הגבוה ביותר בין כל סוגי החלב – 8%, כך שמספק יותר אנרגיה. כמות הכולסטרול נמוכה יותר מאשר בחלב פרה, יש כמות קצת יותר גבוהה של לקטוז, וכמות סידן גבוהה יותר מאשר בכל סוגי החלב האחרים. מכיל יותר חלבון A, בדומה לחלב עיזים וכבשים.

טרנד הבריאות בישראל הוא כבר מזמן לא טרנד אלא מגמה שממשיכה לגדול ולתפוס תאוצה

יש מגוון סוגי תחליפי חלב על המדפים ממגוון חברות

משקאות המהווים תחליפי חלב

מלבד חלב המיוצר על ידי בעלי חיים (פרה, עז, כבש וכדומה), יתר המשקאות המכונים "חלב" אינם מכילים מרכיבים הדומים למרכיבי החלב, ו"מחקים" את שימושי החלב המגיע מן החי. מדובר במשקאות מן הצומח, כגון אורז, שקדים, שבולת שועל, וכדומה. במשקאות אלה אין כמעט תכולת חלבון, שהינו המרכיב החשוב ביותר בחלב: פחות מ-1 גרם לכוס משקה, לעומת 6-7 גרם בכוס חלב. הם גם אינם מכילים את הוויטמינים והמינרלים שסוגי חלב אחרים מכילים. אם זאת, היצרנים מוסיפים מעט מהם למשקאות מהצומח. בחלב שקדים, לדוגמא, כמות השקדים קטנה, כך שאין למשקה זה משמעות תזונתית. לעומת זאת, יש הרבה מים וכמות משתנה של סוכר.

חלב סויה
משקה סויה

משקה סויה עדיף על תחליפי החלב האחרים. עשוי מקטנית, ולכן מכיל חלבון, אמנם פחות איכותי מחלבון החלב, אבל עדיין חשוב. היצרנים מוסיפים לרוב סידן ותוספות אחרות, וכך הופכים אותו למזין יותר מתחליפים אחרים. גם משקה סויה מוצע עם תוספת סוכר ובלעדיה. משקה קוקוס אינו מכיל חלבון כלל. יש בו כמות גדולה של מים, מעט קוקוס, תוספת מועטה של ויטמינים ומינרלים, הרבה חומרי טעם, סוכר וקלוריות בכמות משתנה. אם כך, תחליפי החלב אינם בעלי ערך תזונתי שווה ערך לחלב. למרות שימושם הנפוץ בשילובם בשתיית קפה, אפייה וכדומה.

מוצרי חלב שאינם מומלצים: חמאה, קצפת ושמנת, בשל תכולת השומן הגבוהה מן החי שיש במוצרים אלו. בנוסף, בחמאה יש לא מעט שומני טראנס וכולסטרול. המלצה לגבי עוגות גבינה ופשטידות העשירות בקלוריות: ניתן להקטין את הכמות הקלורית, וזאת על ידי שימוש במוצרי חלב 5% שומן והחלפת שמנת בלבן, אשל, יוגורט, או שמנת לבישול עם 9% שומן.

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר