פלפל צ'ילי – לא רק חריף אלא גם בריא

קשה להישאר אדיש לפלפל צ'ילי, בעל הטעם החריף והנוכח. מי שאוהב אותו – פשוט לא יכול בלעדיו, ויש רבים שסובלים ממנו ולא סובלים אותו

פלפל צ'ילי הוא הפלפל האדום החריף, שיש האומרים כי הוא חריף פחות ובעל גוון מתקתק ביחס לפלפל הירוק החריף. פלפל צ'ילי מכיל רשימה ארוכה של ויטמינים, מינרלים ורכיבים תזונתיים אחרים, שכדאי לשים לב שאתם צורכים במזון. הנה כמה מהם: 

 

ראשית, חשוב להזכיר את הליקופן, אותו קרטנואיד אשר מקנה לפלפל הצ'ילי, כמו גם למרבית הפירות והירקות האדומים האחרים, את צבעו האדום. ליקופן הינו אחד מנוגדי החמצון העוצמתיים שאנחנו יכולים לצרוך בתזונה, ויתרונותיו הבריאותיים רבים. ביניהם: הגנה מפני תהליכים סרטניים; שמירה על בריאות הלב וכלי הדם; איזון לחץ הדם; איזון רמות כולסטרול בגוף; שמירה על בריאות העין ואיכות הראייה.

 

עוד רכיב המצוי בשפע בפלפל צ'ילי, הוא הקפסאיצין המקנה לפלפל את החריפות שלו. בין היתרונות הבריאותיים בצריכה מספקת של קפסאיצין בתזונה: איזון של רמות כולסטרול וטריגליצרידים בדם; תכונות נוגדות סרטן; שמירה על בריאות מערכת הלב וכלי הדם; קידום תחושת השובע והתייעלות חילוף החומרים (עבור מי שבדיאטת הרזיה); שמירה על בריאות מערכת הנשימה – בעיקר אצל מי שנוטה לצבירת ליחה, דלקות בדרכי הנשימה או אסתמה (הקפסאיצין מעודד זרימת הליחה ה"תקועה" ומקל על שחרורה מהגוף); ואפילו הקלה על כאבים וריפוי מזורז של פגעי עור – במריחה חיצונית (בזהירות רבה, ולשטוף היטב ידיים לאחר המריחה).

 

וזה לא הכל. תמצאו בפלפל צ'ילי גם ויטמיני B, חומצה פולית, ויטמין C, ויטמין E, ויטמין K, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אבץ, אשלגן, חומצה אלפא-לינולנית (אומגה 3), חומצת שומן אולאית (אומגה 9).

מחקרים שבוצעו לאחרונה מוצאים קשר בין אכילת פלפל צ'ילי וטעמים חריפים לבין שחרור של אנדורפינים במוח, או במילים אחרות – יש קשר בין אכילת צ'ילי לתחושת אושר.

קל מאוד להכין רוטב צ'ילי ביתי, הוא יכול להיות חריף מאוד, או בטעמים עדינים ואפילו מתקתקים. כל מה שצריך לדעת, זה שרוטב צ'ילי מנצח מכיל המון פלפל צ'ילי (אם אתם מעדיפים את הרוטב שלכם פחות חריף – נקו היטב את הפלפל מגרעינים) וחומץ איכותי (למשל חומץ בן יין לבן או חומץ תפוחים). לרוטב צ'ילי מתוק נוסיף סוכר (בערך כוס לכל 15 פלפלים), ותבלינים על פי הטעם.
אם הכנה של רוטב צ'ילי ביתי פחות נוחה לכם ואתם מעדיפים לצרוך מוצרים בעלי תוספת של צ'ילי עליהם – ניתן לרכוש כיום מזונות מוכנים ואפילו חטיפים מועשרים ברוטב צ'ילי, כמו בייגלה "שטוחל'ה" של "מאיר בייגל" המגיעים עם צ'ילי מתוק.


הכותבת הנה הרבליסטית קלינית ומטפלת פרא-רפואית. המאמר נכתב עבור חברת "מאיר בייגל", אך יש בו מידע כללי מעניין ומחכים



צילום תומר בורמד

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר