תפוחי אדמה צלויים על האש – בריאים או מזיקים לבריאות?

ל"ג בעומר קרב ובא, וכבר נאספים קרשים למדורות. מי מאתנו לא זרק למדורה תפוחי אדמה, ואכל אותם בתאווה? זה שתפוחי אדמה מושחרים באש המדורה הם טעימים, על כך אין עוררין, בתנאי שלא בלעתם בטעות גם חלק מהקליפה השחורה והמפוחמת. אז בואו נדבר קצת על הצד הבריאותי של אכילת תפוחי אדמה ממדורה

ל"ג בעומר קרב ובא, וכבר נאספים קרשים למדורות. מי מאתנו לא זרק למדורה תפוחי אדמה, ואכל אותם בתאווה?
זה שתפוחי אדמה מושחרים באש המדורה הם טעימים, על כך אין עוררין, בתנאי שלא בלעתם בטעות גם חלק מהקליפה השחורה והמפוחמת.
אז בואו נדבר קצת על הצד הבריאותי של אכילת תפוחי אדמה ממדורה.

העובדה שמזון שעובר באש, עובר גם תהליכי הרס קשים ומאבד חלק גדול מהרכיבים והערכים התזונתיים, ידועה למדע זה מכבר. מזון שלא בושל עדיף על מזון שנשרף באש.
אבל כאן כבר מדובר על תהליך מתקדם יותר של נזק.

לפני עשרות שנים נקבע בבתי משפט בארה"ב, שתעשיית הסיגריות גרמה נזקים קשים לציבור, ושהקשר בין פיח הסיגריות ומאות החומרים הכימיים שנוצרים בריאקציה בזמן שריפת הטבק, אחראים ישירות לסרטן הריאות בקרב מיליוני אנשים.
בתקדים משפטי היסטורי חויבה תעשיית הסיגריות לשלם פיצויי עתק, וגם לרשום על החפיסה שמחקרים מוכיחים כי סיגריות מזיקות לבריאות וגורמות לסרטן.

ומה קורה כשאנחנו לוקחים מזון שאינו שונה במהותו מעשבי טבק או כל עשב עישון אחר, ושורפים אותו באש עד שהוא משחיר ממש וקליפתו הופכת לפחם?
אז אם לא נאכל את הקליפה השרופה, שאין ספק שמקומה בפח האשפה – דיינו, אבל מה עושים שכשנוגעים בקליפה ידינו משחירות מהפיח, ולאחר מכן אנחנו מחזיקים בתפוח האדמה המקולף וידינו מכתימות את הלבן הרך והטעים בפיח מהקליפה?

תאמרו: זה רק קצת פיח; מה כבר יכול לקרות?
אבל זה פיח שמכיל שורה ארוכה של חומרים מסרטנים בעליל, כמו הפיח של הסיגריות בדיוק.
אל תשכחו שזה מצטרף לכמויות ענקיות של עשן שהילדים שאפו במהלך כל הערב מעשן המדורה.
במצב הבריאות של ילדים כיום, כשלתופעת האלרגיות, האסטמה ומחלות דרכי הנשימה, המחלות האוטואימוניות, שפעות ונזלות ספורדיות או כרוניות (שאינן קשורות לחיידקים ווירוסים אלא לטוקסמיה מצטברת), מוסיפים גם כמות ענקית של עשן מדורות – זה עלול להיות הקש ששובר את גב הגמל.
עכשיו הוסיפו לזה גם את אכילת הפיח, ותבינו מדוע ילדים רבים חווים תחושות של חולי בשבועות שלאחר ל"ג בעומר.

אז מה לעשות? אני יכול לתת מספר עצות:
1. קודם כל לעשות מדורות קטנות, עם כמה שפחות עשן, או לחפש דרך יצירתית אחרת לחגוג את החג.
2. לעטוף את תפוחי האדמה בנייר כסף, כדי שיתבשלו על חום המדורה ולא במגע ישיר עם האש.
3. לחצות את תפוחי האדמה בסכין ולאכול את התוך עם כפית ללא מגע ידיים, כדי למנוע החדרה של פיח פנימה.
4. לדאוג לאכול ליד תפוח האדמה ירקות חיים, שיש בהם חומרים נוגדי סרטן – לאיזון.
ושיהיה לכם חג שמח וטעים ובריא.

ד"ר ערן אשחר הוא מוסמך לבריאות הציבור ומדעי הרפואה, נטורולוג ומומחה ל"תזונה כירורגית"

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר