10 דברים על קוסקוס

במסורת הצפון אפריקאית הקוסקוס מסמל מזל וברכה. נהוג להכין קוסקוס בכניסה לבית חדש. כמו כן הקוסקוס הוא אחד מן המאכלים הראשיים המוגשים בחג המימונה כסמל לשפע ופריון

האגדה המשפחתית שלנו מספרת שיום אחד ביקש פיליפ, האח הצעיר לבית שריקי, ממני, אביו, להכין לו קוסקוס.
אני, שאך זה עליתי עם כל המשפחה ארצה, יצאתי לחפש חנות שאפשר לקנות בה קוסקוס מוכן,ולא מצאתי.
ואז החלטתי להקים כאן, בישראל, מפעל שייצר קוסקוס מוכן, מתאים להכנה קלה ומהירה.
והשאר כבר היסטוריה….

את המפעל לייצור קוסקוס פתחתי ביפו, בעזרת נשים ערביות שגלגלו את הסולת בידיהן וייבשו את הקוסקוס בשמש. בשיטה זו השתמשו רבים מתושבי צפון אפריקה לאגירת מזון.

בהמשך התהליך תכננתי ובניתי מכונות שחסכו את עבודת הידיים, אבל תוך הקפדה יתרה על שמירת איכות ואוטנטיות המוצר. קו זה מנחה את החברה עד היום.
עם הזמן עבר המפעל לרעננה ולהוד השרון, התפתח, גדל ועובד במתכונת חצי אוטומטית.
ב-1993 נכנס המפעל לבנינו החדש בנתניה, בו הוא שוכן עד היום.

מאז ועד היום שודרגו כל קווי הייצור, ייצור הקוסקוס מבוצע בטכנולוגיה המתקדמת ביותר הקיימת בתחום. כל שלבי הייצור: ניפוי הסולת, גלגול הסולת, הבישול, הייבוש והאריזה – כולם אוטומטיים ונעשים על ידי מיכון משוכלל, ללא מגע יד אדם, תוך הקפדה על איכות ואוטנטיות המוצר.
המפעל עומד בתנאי ייצור המזון המחמירים ביותר:ISO 9001-2000, HACCP, GMP.

והנה 10 דברים שאשמח שתדעו על קוסקוס:

1. הקוסקוס עשוי מסולת המופקת מטחינה גסה של גרעיני חיטה מובחרת, מקורו בליבת גרעין החיטה, החלק בעל החלבון האיכותי של גרעין החיטה.
2. לגבי מקור הקוסקוס חלוקים ההיסטוריונים בדעותיהם. ישנם ממצאים מהמאה ה-9 וה-10 שאכלו קוסקוס בצפון אפריקה, אחרים טוענים שכבר במאה ה-2 הכינו הברברים בהרי האטלס קוסקוס,עוד טרם הגעתם של הערבים לצפון אפריקה. ידוע שבמאה ה-10 הגיע הקוסקוס גם לסיציליה, טוסקנה וברזיל.
3. המפעל הראשון בעולם לייצור קוסקוס הוקם באלג'יר ב 1907. בישראל הוקם המפעל הראשון "קוסקוס מזון" ע"י משפחת שריקי בשנת 1969.
4. את ההכנה המסורתית של הקוסקוס פיתחו עמי המזרח באמצעות דרך ייחודית שמאדה את הקוסקוס בתוך סיר מיוחד המורכב משני חלקים: מסננת וסיר תחתון. בסיר התחתון התבשל מרק, הירקות והבשר ואדי התבשיל בישלו את גרגרי הקוסקוס במסננת שמעל.
5. כיום ניתן לקנות את הקוסקוס המוכן להכנה קלה ומהירה (אינסטנט), 5 דקות של השריה במים רותחים (2 כוסות), 3 כפות שמן זית, כפית אבקת מרק, מלח ותבלינים לפי הטעם והקוסקוס מוכן לאכילה.
6. בדרך כלל לא אוכלים את הקוסקוס לבד. מצרפים אליו מיני ירקות ותבלינים. אפשר לאכול כארוחה צמחונית או בתוספת בשר, קטניות וכדומה. יש אפילו הממלאים פלפלים וחצילים עם קוסקוס.
7. כוס קוסקוס מבושל מכילה כ- 180 קלוריות, 15% מחלבונים, 75% מהפחמימות ורק 2% קלוריות מהשומנים.
8. כוס קוסקוס תורמת כ- 35% מכמות הסיבים התזונתיים המומלצת ליום. בקוסקוס ויטמינים מקבוצת B ומינרלים הנחוצים לעיכולו בגוף.
9. הקוסקוס מתאים לכל הגילאים. מרגע שתינוק מסוגל לאכול מזון מוצק ועד למבוגרים מאוד.
10. במסורת הצפון אפריקאית הקוסקוס מסמל מזל וברכה. נהוג להכין קוסקוס בכניסה לבית חדש. כמו כן הקוסקוס הוא אחד מן המאכלים הראשיים המוגשים בחג המימונה כסמל לשפע ופריון.




כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר