fbpx

7 טיפים לאכילה שפויה בין סגרי קורונה

פתחו את הסגר, סגרו את הסגר. חזרו לבית ספר ולגנים. לא, נשארים בבית. עדי זוסמן RD – תזונאית קלינית ומאמנת בריאות מהמרכז לבריאות מערכת העיכול "דרך הבטן" מציעה טיפים מעשיים וקלים ליישום שיעזרו למשפחות לאכול בריא וחסכוני יותר בתקופה מוזרה זו
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

בתקופה המשוגעת שאנחנו חיים בה – שנות הקורונה 2020-2021 עם העבודה מהבית, השהייה המתמדת עם כל המשפחה או חלק ממנה, בצמידות למקרר ולמטבח, יש הרבה בעיות סביב אכילה בריאה והשפעתה על הבריאות של מערכת העיכול. מרוב עייפות ושגרה שוחקת, אנשים נוטים לקצר תהליכים ולקנות מזונות חצי מוכנים, מתועשים, להוציא הרבה כסף על הזמנות אוכל, להסתפק בחטיפים ואוכל קפוא. התוצאה? השמנה, החרפה של מחלות כרוניות, עליה תלולה בחומרת מחלות מעיים ודרכי העיכול. עצירות כרונית, כאבי בטן ובעיות נוספות הן רק קצה הקרחון.

קבלו שבעה טיפים שיעזרו גם להרגיש טוב יותר בלי הוצאות מוגזמות ובלי "להיקבר" שעות במטבח.

צילום pixabay

זמן בישול

אי אפשר לקבל מנות טעימות ומזינות בלי להשקיע בכלל זמן במטבח. משפחות שמתנהלות על אוכל קפוא, משומר, חצי מוכן או הזמנות קבועות של אוכל ממסעדות, מסתכנות באכילה לא בריאה ובהוצאות גבוהות. מצד שני, אני שומעת הורים רבים שכבר מותשים מהכנות בלתי פוסקות עבור ילדים ובני נוער רעבים, ש"תקועים" מול המסכים ימים שלמים. אז מה עושים? תתחילו לבנות את שביל הזהב שלכם. בדקו עם עצמכם: אם אתם מבלים כל יום מעל שעה במטבח – הגזמתם, סביר להניח שלא תחזיקו מעמד לאורך זמן  במצב שפוי. אבל גם פחות משעתיים בשבוע-  אתם בקצה השני. השקעה של 4-3 שעות בשבוע צריכה להספיק למשפחה ממוצעת, שיודעת להתארגן נכון על הכנת הארוחות שלה.

הכנת האורז למאכל מגוונת מאוד גם ביחס לדגנים אחרים. צילום pixabay
צילום pixabay

הכינו אוכל חצי-מוכן

במקום לקנות מאכלים קפואים (כמו מלאווח, בורקס, פיצות), הכינו אתם מאכלים שניתן להקפיא, ולאחר מכן – רק להפשיר ולקצר את תהליכי הבישול. לדוגמא: אורז ודגנים מלאים מומלץ להשרות מספר שעות טרם הבישול. שתפו והשרו קינואה, אורז בסמטי או מלא, כוסמת (חומה או ירוקה), סננו אותם לאחר ההשריה והקפיאו בכלי זכוכית או פלסטיק איכותי או שקיות איכותיות לשמירת מזון (ללא בספינול A). כל מה שתצטרכו לעשות כשתרצו להכין את המנה, זה להפשיר, לבשל עם כמה ירקות קצוצים, ויש לכם אחלה מנה. אפשר גם להכין בצק מקמחים בריאים כמו קמח כוסמין או שיפון מלאים או חצי מלאים, ולהקפיא אותו.

צילום pixabay

שתפו את הילדים

מבנה המשפחה המודרנית הוציא את הילדים מחוץ לשגרת פעולות הנדרשות לתחזוקה יומיומית של הבית. וחבל שכך, כי חלק מהמסוגלות שכל ילד וילדה בונים במהלך ההתבגרות שלהם, היא הידיעה שהם תורמים לחיי המשפחה, ויש להם חשיבות גם מבחינה מעשית. כמובן שיש להתאים את המשימות ואת גודל האחריות לגיל ומסוגלות אישית של כל ילד, אבל לא לוותר עליהם. הסיכוי שהם יאכלו מגוון גדול יותר של מאכלים בריאים גדל ככל שהם שותפים בבחירת המנות, קניית המצרכים והכנת הארוחה. ברשת יש הרבה מאכלים שמתאימים להכנה על ידי ילדים בגילאים שונים. הכניסו את זה כחלק מהבילוי של אחר הצהריים שלהם, ותראו את השינוי שיחול בתזונתם.

340 גרם שוקולד מריר חתוך לקוביות
צילום pixabay

אכילה רגשית פיזיולוגית

נכןן שלפעמים נדמה לנו שאנחנו חייבים עכשיו ממתק? שאם לא נאכל שוקולד ברגע זה – נמות? גם אם איננו רעבים. הסיבות לרוב תהיינה רגשיות (קושי להתמודד עם מתחים ורגשות), אבל לא פעם הסיבות לאכילה כזאת הן פיזיולוגיות. לעתים לא נדירות, הגוף שלנו דורש רכיבי תזונה חיוניים שחסרים לו, והראש שלנו מפרש את הצורך הזה כצורך במתוק. לדוגמא, אנשים רבים נמצאים במחסור של מינרל מגנזיום, שנמצא בירקות ירוקים וגם בפולי קקאו. אם נכניס באופן קבוע יותר פירות וירקות לתפריט היומי והשבועי (טריים או מאודים – בהתאם ליכולת העיכול), ייתכן ויקל עלינו להימנע בקנייה הבאה מהכנסת שוקולד לעגלת הקניות.

צילום pixabay

כל בני המשפחה חשובים

עלינו לקחת בחשבון ולכבד את ההחלטות והבחירות התזונתיות של כולם. לדוגמא, אם יש לכם צמחוני או טבעוני במשפחה, חשוב לתכנן את התפריט השבועי ואת הקניות כך שיהיו לו מקורות חלבון טובים. אלה יכולים להיות טופו (רצוי טופו קשה ואורגני, לעומת טופו רך שיכול לגרום ליותר גזים ולאי נוחות במערכת העיכול), קטניות קטנות (חשוב להשרות והנביט טרם הבישול), אגוזים ושקדים. לעומת זאת, אוכלי-כל, שבחרו לאכול תזונה דלת פחמימות, יזדקקו למאכלים המתאימים להם, כמו מאפים מקמח שקדים, או גיוון מעניין במנות הבשר והדגים.

צילום pixabay

אכלו אוכל אמיתי

משרדי הבריאות בכל העולם כבר הכירו בהשפעה המזיקה של המזון האולטרה מעובד על התפתחות המחלות המודרניות. זה נכון גם לגבי מחלות מעיים ודרכי העיכול. עשו ביקורת במזווה ובמקרר שלכם: כמה אריזות של מזון עם תוקף למספר חודשים יש לכם שם? כמה אבקות מרק, רטבים מוכנים, מיונז, תערובות לעוגה, מעדנים, משקאות קלים ומוגזים? כמה קופסאות שימורים (גם כאלה שכביכול ללא חומר משמר)? ארגנו ערב קריאת תוויות מזון של המזונות הנפוצים אצלכם בבית. כמה חומרים משונים יש שם? כאלה המתחילים ב- E, או כאלה שאינכם מבינים בכלל מה הם (מישהו גידל פעם "משפרי אפייה" או מייצבים?) התחילו לחפש אופציות נקיות יותר, טבעיות יותר, והעדיפו כל מה שאפשר להכין לבד מחומרי בסיס פשוטים. לדוגמא, שמן. אם הייתם מכירים את התהליך של הכנת שמן מזוכך – לא הייתם מכניסים אותו למטבח שלכם. הנה טיפ איך  להתחיל לעבור למזון "אמיתי" יותר: שפכו את השמן המזוכך, ועברו להשתמש בשמנים בכבישה קרה בלבד: זית, אבוקדו, חמניות, שומשום, ואפילו שמן קוקוס  בכבישה קרה. במקום חטיפים מוכנים בשקיות מרשרשות – הגישו אגוזים, שקדים ואגוזי לוז טריים.

צילום pixabay

עשו יחד פעילות גופנית מהנה

כן, גם בסלון, או בסביבת הבית, או בפארק הקרוב למקום מגוריכם. רצוי שזה יהיה משחק כלשהו, או תחרות בין בני המשפחה שהפרס עליה יהיה משהו כייפי, שאינו אוכל. פעילות גופנית חיונית לבריאות, גם לזו של מערכת העיכול. היא משפרת את זרימת הדם לבטן, וכך תורמת ליציאות תקינות יותר. היא מעלה הורמונים של הנאה בדם, וכך מקטינה אכילה רגשית. היא יוצרת חוויה מהנה יחד, ומחברת את בני המשפחה לכדי שבט קטן אחד, בו שוררת יותר אהבה ופחות תסכול ומתח; רגשות שהפכו להיות נפוצים מדי בשנה האחרונה.
הכי חשוב – נסו לחפש פתרונות כייפים "מחוץ לקופסה", כי באנו ליהנות. ואם אתם רוצים לקבל עוד המון טיפים, מתכונים הסברים וסיפורי השראה מהקליניקה, מוזמנים לתמוך כאן בפרויקט מימון המונים לספר "דרך הבטן".

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה