ברקן אלטיטוד – יינות על הגובה

הרעיון לסדרת האלטיטוד היה של כרמי לוינשטיין, שכאשר הצטרפה ליקב השתתפה עם הייננים בטעימת יינות בחבית, והתפעלה מחלק גדול מהם. התובנה הייתה שיש הזדמנות להציג קברנה סוביניון בשלוש אפשרויות שונות

יקבי ברקן מוכיחים פעם נוספת כי סדרת אלטיטוד (Altitude) של היקב היא אתגר מעניין לחובבי יין. אם תרצו יש כאן משחק, שהכלים בו הם שלושה בקבוקי יין, הזן: קברנה סוביניון, אזור גידול הענבים: בגדול, צפון הארץ. שיטת העשייה זהה. ההבדל בין הבקבוקים: כל אחד מיוצר מענבי כרם בגובה גיאוגרפי אחר: 412, 624 ו- 720 מטר. כללי המשחק: מתכנסים עם חברים, פותחים את שלושת הבקבוקים, טועמים ומשווים בין היינות, מזהים את מאפייניהם הטרואריים הנובעים מהבדלי גובה בין הכרמים, ואם רוצים – בסוף הערב מנצחים את הבקבוק-יין-גובה המועדף.

יש גם גרסה למתקדמים: לכל שחקן יש 9 כוסות יין, אליהן נמזגים יינות אלטיטוד מהשנים 2005, 2007 ו- 2008, למשחק איקס-מיקס-דריקס בו מוצלבים הגבהים והשנים, כאשר היינות בכל שנה מגיעים מאותם כרמים, ובסופו רואים לפי המפלס בכוסות איזה יין אהב יותר כל משתתף (אצלי זה היה ה- 624 מ- 2007).

במפגש אלטיטוד תלת-גבהי ותלת-שנתי כזה השתתפתי עם שני טועמים נוספים, שניהם בוודאי מקצועיים ממני בתחום, יחד עם יינני יקבי ברקן עירית בוקסר-שנק ויותם שרון (אם תרצו, חלק מצוות תלת-יינני של היקב, בו חסר היינן הראשי אד זלצברג).
הסיבה למפגש הייתה השקת סדרת האלטיטוד מבציר 2008, ואם שמתם לב לדילוג השנים מ- 2005 ל- 2007 ושאלתם את עצמכם היכן יינות אלטיטוד 2006 בטעימה זאת, התשובה פשוטה: ב- 2006, שנת מלחמת לבנון השנייה, לא היה אלטיטוד 720 לאור תוצאת תנובת הכרם הסמוך ללבנון – רק 412 ו- 624; מה שהיה פוגע בסימטריית האיקס-מיקס-דריקס של הכוסות על השולחן.
מכל מקום, הטעימה נועדה בין השאר להראות שהאלטיטוד על גבהיו השונים, הנו יין שגם רוצה להפגין יכולות התיישנות.

במקור, הרעיון לסדרת האלטיטוד, שנולדה בבציר 2003, היה של כרמי לוינשטיין, עירית ויותם, יינני ברקןתחילה יועצת, בהמשך מנהלת שיווק והיום כבר במחוזות אחרים, שכאשר הצטרפה ליקב השתתפה עם הייננים בטעימת יינות בחבית, והתפעלה מחלק גדול מהם.
"מצד אחד נוכחנו בטעימה שיש יינות שכל אחד שלם וראוי בפני עצמו, ומצד שני הבנו שיש לנו הזדמנות להציג קברנה סוביניון – הזן המוביל שלנו, בשלוש אפשרויות שונות, בצורה שלא נעשתה עד אז", אומרים הייננים, ואם איני משייך כל משפט לאומרו הספציפי, הסיבה שזו אכן הייתה שיחה משותפת.

"התחלנו מבציר 2003 ואנו ממשיכים באותה מתכונת – אותם כרמים, אותם גבהים. כולם 100% קברנה סוביניון. כולם 14 חודש בחבית. אחרי כמה בצירים אנחנו מאמינים בסדרה – היא כבר לא רק ניסוי. אנחנו מאמינים בכרמים ובעקביות. תחילה זו הייתה מבחינתנו סדרת-על של הרזרב. מאחר שאנו מאמינים בה מותגה סדרת האלטיטוד מחדש בבציר 2008 – היא לא רזרב, אלא מעל.

לשאלה מה מאפיין כל טרואר ואיך הוא בא לביטוי ביין – מהוותיק לצעיר ומגבוה לנמוך, עונה יותם שרון:יותם שרון, יקבי ברקן
"ה- 412 אינו סינגל ויניארד, אלא מגיע משני כרמים: אבני איתן ברמת הגולן וכרם דישון בעמק קדש.
הקרקע העיקרית וולקנית, אקלים יחסית חם שנותן פרופיל פרי מאוד בשל ורחב באופיו ועגול עם טאנינים ומבנה – אך יחסית נפתח ונגיש בשלב מוקדם, ולא על חשבון יכולת התיישנות".
עירית ויותם רואים ב- 412 כנגיש ביותר בסדרה, למרות שבטעימות משולשות קודמות בהן השתתפתי, ה– 624 היה הפופולרי.

יותם שרון ממשיך בסקירה הטרוארית של האלטיטוד: "ה- 624 מגיע מכרם עלמה בגליל העליון, בו נטענו כרמים נרחבים בשנים האחרונות. זהו כרם עם מבנה צפון מזרחי שתורם לאלגנטיות היין. לפעמים יש בו תבלינים מתוקים, אניסי מעט, פיקנטי. ה- 624 הוא הקלאסי בשלושה, הרמוני ומאוזן, עשיר ומלא בלי קצוות חדים.
כל השלושה מצליחים בתחרויות, ובדרך כלל ה- 624 מביא את מדליות הזהב".

הגענו אל מאפייני הטרואר של אלטיטוד 720: "ה- 720 מיוצר מענבי כרם דובב שעל הר גודרים, על גבול לבנון – טרואר מאוד ייחודי. מיקום הקברנה הנו עם נטייה קלה צפונה. קרקע דלה, עשירה במינרלים, אזור קריר יחסית, הרבה מאוד רוח, צניחת טמפרטורות משמעותית בשעות אחרי הצהרים והלילה".
"זהו יין אחר מאחיו לסדרה", ממשיך יותם שרון. "הולך לכיוון קר, עשבוני, מנטה ואקליפטוס ברוב השנים. מבנה רזה ומאופק יותר. יין רציני יותר – רץ למרחקים ארוכים. פחות מפנק ורך כשהוא צעיר, ועם הזמן המנעד הארומטי תופס תנופה.
ה- 720 מ- 2005 הוא אינדיקטור להיכן היין מ- 2008 יוכל להגיע".

מה מאפייני 2008 מול השנים האחרות?עירית בוקסר-שנק, יקבי ברקן
"יש בצירים שמהר מאוד יודעים שהם טובים ועונים לתוצאות המצופות – 2008 ו- 2005 הן שנים כאלה", אומרים עירית ויותם.
"2007 ו- 2009 הצעירה הן שנים בהן היינות עוברים תהליך מרתק, ולא מתחילים גדולים. ב-2008 ראינו מייד שהאלטיטוד נועד לגדולה, וב- 2007 לא היינו בטוחים בכלל שנגיע ליין.
ב- 2008 לא היו עומסי חמסין, לא היו פיקים, וההבשלה הפנולית הייתה בתיאום עם הסוכרית. בתסיסה קיבלנו יינות מאוד עשירים עם מיצוי טוב וחזק.

מה לגבי החביות?
"ב- 2008 יש עליית מדרגה בבחירת החביות. בעבר היה שילוב של יותר עץ אמריקאי, שצומצם ביינות אלה, ובעץ הצרפתי העדפנו סוג עץ צפוף עם אידוי איטי. אנחנו מחפשים עץ שנותן ליינות מבנה ועוצמה, ועם זאת נשאר מאחור ומשאיר את הפרי קדימה.
2008 מראה אינטגרציית עץ יפה, ובכלל 2008 היא שנה טובה שנתנה את הפרי, האיזון והעוצמה – כבר ביין צעיר".

ואיזה דברים מעניינים חדשים אתם עושים כיום?
"אנחנו עובדים על בלנדים של זנים שונים, בנוסף ומעבר לסדרות הזניות בהן אנחנו מרגישים שהתמקצענו. אנחנו לא מגלים, אבל יש דברים מעניינים בקנה – מבחינת בלנדים ומאפייני אזוריות".

Altitude +412
100% ענבי קברנה סוביניון מבציר 2008 . כרמים: אבני-איתן ב דרום רמת הגולן;  ודישון בעמק קדש (10%). גובה הכרם העיקרי: 412 מ'.
יישון: 14 חודשים בחביות, רובן חדשות מאלון צרפתי, מיעוטן מאלון אמריקאי. 14.2% אלכוהול.
כמות ייצור: 5240 בקבוקים ו- 175 בקבוקי מגנום
רשמי טעימה: גוון רובי-ארגמני, דחוס למדי. שפע פירות שחורים מתפרצים באף, בשלים ומרוכזים: תות שחור, קאסיס ודובדבן שחור, עם גוון של שוקולד מריר משובח ורמזים לאספרסו, קינמון ופלפל שחור. הארומות בשלות, רחבות, רבות-עוצמה.
למרות ריכוזו של היין ובשלותו, הפרי מאופיין באלגנטיות, ללא כל ריבתיות. גם שאר מרכיבי היין מאופיינים באיזון – טאנינים מוצקים וחומציות המהווים שלד למבנה היין אך "מצופים" בבשרו העסיסי של הפרי, כאשר השילוב בין הפרי לארומות האלון הרמוני וחלק. הסיומת ארוכה ומפורטת, בטעמי תות-עץ שחור, קאסיס וקפה.
הייננים אומרים כי גם הפעם 412 הוא יין כובש לבבות, ישיר ופתוח, וזמין להנאה מיידית. עם זאת, כפי שטעימת בצירים ותיקים מוכיחה, הוא גם מיטיב להתיישן. 

Altitude +624
100% ענבי קברנה סוביניון בציר 2008, מכרם עלמה בגובה 624 מ'.
יישון: 14 חודשים בחביות, רובן חדשות מאלון צרפתי. 13.9% אלכוהול.
כמות ייצור: 8320 בקבוקים ו- 280 בקבוקי מגנום.
רשמי טעימה: גוון אדום-סגול, שחור במרכז הכוס. האף חושף פרי שחור בשל ושופע, פטל ודובדבנים שחורים, עם מורכבות מתובלת שנוטה לכיוון של פלפל שחור עם רמזים קלים לאניס וערער. אוורור ממושך אינו גורע מרעננות הפרי אלא חושף רבדים נוספים. הרושם הוא של בשלות אלגנטית.
הפה מציג פרי מרוכז ורב-עוצמה, אך אלגנטי ומרוסן, עם גוונים של דובדבן שחור, פטל וקאסיס. אלו נתמכים בקשת מרתקת של תבליני אלון, היוצרים מורכבות רבת רבדים.
ליין טאנינים מוצקים אך בעלי עידון ורכות מרשימים. הסיומת הרמונית ומלטפת, משלבת פרי מתקתק ורך עם נגיעה מרירה מעט של קפה קלוי.
הייננים אומרים כי מבין השלושה זהו היין הקלאסי ביותר בסגנונו, מורכב ואלגנטי, עם עוצמה שקטה.

 Altitude +720
100% ענבי קברנה סוביניון מבציר 2008 . הכרם נטוע בדובב (הר גודרים), בגובה 720 מ'.
יישון: 14 חודשים בחביות, 100% חדשות מאלון צרפתי ואמריקאי. 14.2% אלכוהול.
מהיין יוצרו 9860 בקבוקים ו- 265 בקבוקי מגנום.
רשמי טעימה: הגוון סגול-ארגמן עמוק, כהה ודחוס. ליין זה אף מיוחד, מעט "קריר", עם קאסיס, פטל שחור עם נגיעה של מנטה ורמז של עור משובח. עוד באף שרפי אלון עמוקים ואלגנטיים המשתלבים להפליא עם אופי הפרי. הפרופיל הארומטי נושא בבירור את חתימת הטרואר של כרם דובב הגבוה.
בפה נחשף פרי מרוכז ואינטנסיבי, אדום-שחור: פטל, קאסיס, דובדבן, בשלים עם נגיעה של עשבוניות ירקרקה. החך מאוד מובנה, עם טאנינים עוצמתיים, ונכון לעתה עדיין מחוספסים במידת מה. עם זאת, ניתן כבר להבחין בפרופורציות המדויקות וההרמוניות של היין. הסיומת ארוכה מאוד עם טעמי עץ קלוי, מוקה, תבלינים קרירים כפלפל שחור וערער.
לדברי הייננים זהו יין שונה, מעודן וארוך, האוצר בתוכו עוצמות מהודקות שהזמן ישחרר.
יין 2008 נושא את חתימת ה"טרואר" הייחודי של הר גודרים, עם קווי מתאר המשותפים לו וליינות מבצירים קודמים אשר ביססו את מעמדו של יין זה.

המחיר לצרכן של כל אחד מהיינות בסדרת אלטיטוד: 135 ₪.
בהחלט מומלץ לקנות מארז משולש של יינות 2008, אותו תמצאו בחנויות היין הטובות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר