HUSA – התקווה הצ'כית החדשה

אחרי חוויית 'הוסה' (ו' עם שורוק, ס' קמוצה) אלי טנא אומר בהקלה: יש עתיד למסעדות הצ'כיות, במיוחד אם תשתו הרבה בירת 'קלט' (KELT), בירה כהה מאוד בסגנון 'גינס', אבל מה זה טובה

יודעי חן נוהגים להדגיש שהמסעדות הצ'כיות הן לא משהו. לכן, כאשר נוסע הישראלי לפראג, היהלום שבכתר הצ'כי (לפחות כך חשבנו עד שנזדמנו לפינת החמד 'צ'סקי קרומלוב' – עליה נרחיב בהזדמנות אחרת), הוא מנמיך ציפיות בכל הקשור לחוויות קולינריות, ובוחר באחת משתי האפשרויות: או מסעדות אתניות (לא צ'כיות), או רעב קל אותו ניתן להטביע בכוס אחת או שתיים או יותר של בירה צ'כית משובחת.

אבל, אחרי חוויית 'הוסה' (ו' עם שורוק, ס' קמוצה) אני יכול לומר בהקלה: יש עתיד למסעדות הצ'כיות, במיוחד אם תשתו הרבה בירת 'קלט' (KELT), בירה כהה מאוד בסגנון 'גינס', אבל מה זה טובה.

אז נתחיל בלוגיסטיקה:Portfenau HUSA היא רשת פאב-מסעדות הנמצאת בבעלות מבשלות הבירה הצ'כית Staropramen. למרות הדגש על ה'בירה' – הרי אחרי שתקראו על מה שליד הבירה תבינו, שיש תקווה לאוכל הצ'כי (על הבירה כבר דיברנו מספיק).

הסניף בו בילינו שוכן ברובע היהודי, המהווה את אחד ממוקדי הביקור בפראג – ולא רק של הישראלים והיהודיים. בביקורנו שם, המרגש והמצמיא, הסתובבו ברובע הקטן, 'רובע יוסיפוב' בעיקר גויים. ובהמונים.
מיקומה של המסעדה הופך אותה לכתובת טבעית לארוחה שלאחר הליכה וביקור ברובע, ואחרי ביקור בבית הכנסת העתיק-חדש, במשכנו של הגולם מפראג, ובבית הקברות היהודי העתיק והסוריאליסטי.

הכניסה למסעדה, בשעת אחר הצהריים (17:00), לא בישרה טובות. מבחוץ נראתה המסעדה אפלולית ונטושה. "היא סגורה?" נשאלה השאלה, אך בכל זאת ניסינו את הדלת והיא נפתחה.
בחדר הסעודה הקדמי, שהיה אפלולי ונעדר תאורה, הסתתרו שלושה מלצרים צעירים, שתי בנות ובן – שנראה כאילו אנחנו מפריעים להם במנוחתם – "פתוח?" שאלנו. ולא סתם שאלנו. המסעדה הייתה ריקה לחלוטין. ללא נפש חיה וללא סועד לרפואה (בדיעבד, זה ממש טבעי – שהרי השעה הייתה 17:00. סועדי הצהריים כבר ישנו את שנתם, ואנשי הערב טרם הגיעו). "כן, היא פתוחה" אמר המלצר, והוביל אותנו מעדנות אל החדר האחורי שבו, באופן קפקאי משהו, היו כ-20 שולחנות ועל כולם פתקי 'שמור' – וזאת תוך שבאולם עצמו לא נוכח אדם.
האמת, בשלב זה נרגענו. הבנו שלמקום יש ביקוש מסוים, גם אם חלק מתוויות ה'שמור' הן בבחינת 'מראית עין לסועד הבודד'.

מרגע זה הפכה הסעודה לחוויה מסעירה, ששינתה לחלוטין את דעתנו על הצ'כים בכל הנוגע לאוכל (בתחומים האחרים חיבבנו אותם בכל מקרה).

כאן המקום לעוד מילת הקדמה החשובה לסועד. המקום הומלץ לנו על ידי איש עסקים ישראלי המתגורר ופועל בפראג, אשר הידע והניסיון שלו בנפתולי העיר רבים מאוד. הוא הגדיר את 'הוסה' כמסעדה צ'כית במחירים לא גבוהים (לא ממש זולה, בקריטריונים שלו), שבה כדאי ללגום מרק תפוחי אדמה ולאכול גולש צ'כי חריף.

את ההמלצה הראשונה קיבלנו בשתי ידיים. היינו שלושה שהזמנו את מרק תפוח האדמה – המוגש בתוך כיכר לחם שחור, ורק אחת מאיתנו, רעייתי, הזמינה בחוכמה שלפני מעשה מרק כרוב – המוגש בקערה עמוקה.
שני המרקים היו מדהימים, ויכלו בקלות לשמש כארוחה מלאה. מרק תפוחי האדמה הוגש, כאמור, בתוך כיכר לחם שחור שנאפה ממש עבורו – עם 'ידית אחיזה' בפסגת הכיכר העגולה ובגודל וצורה אופטימליים. המרק היה מעובה כדבעי (תפו"א אלא מה?) מלא טעמים ועם פטריות שלא היו מיותרות לרגע. השילוב של מרק תפו"א (69 קרונות), לחם ובירה כהה מסוג KELT (במחיר של 42 קרונות, נפח 0.41 ל') שהוגשה יחד עם המרק, היו 'סוף הדרך' כבר בתחילת הארוחה. התאפקנו מאוד שלא לקרוע את שאריות כיכר הלחם הספוגות במיצי המרק – לא בגלל שלא רצינו (רצינו גם רצינו), אלא בגלל המנה הבאה.

מרק הכרוב (59 קרונות), למרות שהוגש 'רק' בקערה עמוקה, היה מצוין ומלא טעמים, עם פרוסות נקניק ומעובה באמצעות שמנת מתוקה. בחישוב מהיר בשלב זה הרי שהמרק המדהים עלה לנו כ-14 ₪ והבירה עלתה, הפלא ופלא, 8.5 ₪ בלבד.

ואז הגיעו המנות העיקריות.
ביעילות צ'כית הונחו שתי צלחות שבכל אחת מהן 600 גר' של צלעות חזיר, עשויות בגריל עם רוטב ברביקיו (199 קרונות למנה = 40 ₪). פשוט. עשוי נכון. המון. בשר בסדר גמור. למרות הכמות נאכלו שתי המנות עד עצם על ידי הנשים שבחבורה.
אנחנו, הגברים, הלכנו על מנות 'מעודנות' יותר – סטייק סירלוין, לאחי (200 גר', 289 קרונות) ונתח פילה בקר חצוי על מצע בצל, לי (200 גר', 289 קרונות).
הסטייק הגיע עשוי במידה הנכונה. טעים ביותר ומשלים ארוחה מצוינת. ההפתעה הייתה נתחי הפילה. לא הן, המצע – בצל שטוגן-בושל ברוטב בירה כהה, היה מדהים. שילוב נפלא של מתוק בשרי המשתלב באופן מושלם עם הבשר המשובח (מדיום). שיר הלל לבשר.

לצערנו, פשוט לא יכולנו להוסיף לגרגר מעבר לאלה, רק לדחוס אספרסו קצר. ונזכרנו בבדיחה – שאילו יכולנו לאכול קינוח, אז היינו, לבטח, מזמינים עוד סטייק, או אולי לפחות כתר צלעות.

'הוסה' – הפתעה עצומה מצידו של המטבח הצ'כי.


Potrefena Husa
(Staropramen Koncept)
Bilkova 5, Praha 1
Tel.: +420 222 326 626

ולאלה מביניכם שמעוניינים לבקר באתר המבשלה, שהיא-היא הבעלים של המסעדה: www.staropramen.cz

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר