טעימת יינות בורדו בטיב טעם – צריך ללמוד ליהנות

היינות המגיעים מחבל בורדו נמצאים תמיד כבלנד של זנים, אשר כולם פותחו במסורת עולם עתיק, באיכות גבוהה המשלבת קרקע ואקלים אופטימליים לגידולי יין, כמעט ללא התערבות מבחוץ

זה היה המפגש השלישי במסגרת המיזם המשותף של טיב טעם ראשון לציון מזרח ואתר "אכול ושאטו". המטרה הנה לחבר בין רשת המזון שחרטה על דגלה לספק חווית קנייה וקולינריה חדשה וייחודית ללקוחות, כשהיא חושפת בפניהם מגוון רחב זמין נגיש ועשיר של מוצרים בינלאומיים בתחום המזון; אל קהל היעד ההולך ומתעצם הפונה כל העת לאתר "אכול ושאטו" בחפשו אחר חדשות וחידושים על מסעדות, אוכל, יין, ודברים טובים בחיים – www.foodis.co.il.
המיזם מפגיש קבוצת מיקוד של טועמים על מנת שיביעו את דעתם על השילוב בין יינות מארצות שונות, לבין מאכלים נלווים שיתאימו באופיים ליינות.

טיב טעם ראשון לציון מזרח מארחת את הקבוצה, ודוד ביטון, מנהל מחלקת היין בסניף הדגל – איש חביב ומקצוען אמיתי, מציע את היינות ואת המאכלים הנלווים. אנחנו מעמידים את בימת האתר בכדי לעודד את החשיפה של המוצרים על ידי סיקור של המפגש ושל המוצרים.

במפגש האחרון הוטעמו יינות מחבל בורדו שבצרפת. מהגדה השמאלית של הנהר טעמנו יינות מאזור מדוק המתבסס על ענבי קברנה סוביניון, ומהגדה הימנית טעמנו יינות מאזור סנט אמיליון, המתבסס על יינות מענבי מרלו.

כמו כן הוגשו גבינות ולחם כמאכלים נלווים בהתאמה ליין, כמבחן השוואתי למידת ההשתלטות או ההתאמה של היין לגבינות ולהפך.

גבינות ולחמים
על השולחן הגדול הוגשן גבינות צרפתיות: "בושה", "ברי", "אמנטל", "קממבר", "מורבייר" – כולן יבוא של חברת היבוא "לה קרמרי" השותפה של טיב טעם.
הלחמים היו מתוצרת "לחם ארז", שלאחרונה החלה לשווק מתוצרתה בתוך סניפי טיב טעם. הוטעמו לחם רוסי כפרי העשוי 95% שיפון, 5% קמח לבן; לחם יווני העשוי 95% קמח סולת, 5% קמח לבן עם תיבול ייחודי בתוספת מיורן; לחם קינואה אורני העשוי 85% קמח אורגני, 15% קמח מלא, בתוספת דבש כשהמחמצת מקמח מלא; לחם כפרי צרפתי העשוי 80% קמח מלא, 20% קמח לבן, עם זמן אפיה קצר ביותר בטמפרטורה גבוהה של 240 מעלות ;יוצרת לחם קשה מבחוץ רך ופריך מבפנים.
אגב, מסתבר שהלחמים המגיעים ממאפיית לחם ארז הם בגדר מעשה אדם במדע מדויק, והתוצאה נפלאה וערבה לחך. כולם עשויים ממחמצת שאור וללא שמרים,וזהו למעשה הלחם הבסיסי המקורי הראשון שהכין האדם. תהליך הכנתו הטבעי נעזר בתסיסת העיסה המורכבת מקמח, מים ומלח.

מי ומי בטועמים
בפאנל הטועמים הקבוע היו העיתונאים אמנון פאר, מימי בן יוסף ורני רוגל. חובבי היין: צרויה אבישי, אושרי זוהר, מאיר שניידס, חן ושולי נוי, משה יעקובוביץ, אבי גלזן, יוסי יאיר. המסעדנים: דייויס דוד, אבישי פרי, אופיר דמלין – בעלים, מנהל כללי ושף של מסעדות "פיש" ו"פרנצ'סקה" בחוף ראשון לציון. באורחים: מלי בר נתן, אהוד ולטר. בכתיבה: דני רובין, עבדכם הנאמן.

שלוש קטגוריות מחיר
היינות בטעימה היו בשלוש קטגוריות מחיר – עד 70 ש"ח, בין 70 ל- 90 ש"ח, ומעל 90 ש"ח:
MOUTON CADET MEDOC RESERVE BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD BORDEAUX – עשוי 55% קברנה סוביניון, 38% מרלו בתוספת מעט קברנה פרנק ופטי וורדו. יין ששהה 12 חודש בחביות, עם גוף בינוני, טאנינים מעט תקיפים ואלגנטיים האופייניים ליינות מדוק. ליין אופי פירותי. – חברת יבוא "הכרם". מחיר מעל 90 ₪.
LENCOIS DE SAINT JACQUES BORDEAUX SUPERIER CHATEAU SIRAN – עשוי 44% קברנה סוביניון, 30% מרלו, 26% קברנה פרנק. היין שהה במיכלי נירוסטה ל- 25 יום של השרייה על קליפות הענבים, ולאחר מכן יישון בחביות עץ צרפתי של 225 ליטר ל- 12 חודש. בוקה פירותי רך, ארומות של פרי יער שחור ועץ חבית. הטאנינים מאוזנים, מבנה טוב, וטעם שיורי ארוך ומפתה. – חברת יבוא "שקד". מחירו עד 70 ₪.
שאטו מוסה שבלייה – עשוי 70% מרלו, 20% קברנה סוביניון, 10% קברנה פרנק. ליין אף המזכיר פירות יער שחורים, מלווה בריחות וניחוחות בשר צייד ועור. זהו יין לא מסורתי עם ריחות לא קלים, אבל כמו ביינות בורדו – הזמן דרוש. היין שהה בחביות עץ צרפתי 12 חודש. חברת היבוא "ישראקור". מחירו מעל 90 ₪.
ברון די לאסטק ריזרב – עשוי 70% קברנה סוביניון, 30% מרלו, שהה כ- 12 חודש בחביות עץ אלון צרפתי. היין עגול ורך ואופייני בטעמיו ליינות מבורדו, אם כי נחשב יין לפרנקופילים מתחילים. היין מגיע מיקב קסטל הענקי, ונחשב לאחד משלושה היינות הנמכרים ביותר של היקב, והוא מהווה כניסה למתחילים לעולם הטעמים והריחות של יינות בורדו – חברת יבוא "ישראקור". מחירו עד 70 ₪.
שאטו הוטוויל סנט אסטף – עשוי 68% קברנה סוביניון, 24% מרלו, ו- 8% קברנה פרנק. זהו יין בעל אף בוגר ובשל של פרי יער, קסיס, שזיפים, טחב, עץ אלון קלוי עם עוצמות מורגשות של יין מרוכז. חברת יבוא "ישאקור". מחירו מעל 90 ₪.
CHATEAU DU LORT – שוב יין המגיע מיקב משפחת קסטל, העשוי משילוב נשלט של מרלו עם קברנה סוביניון באחוזים לא מוגדרים. היין מציע ארומות מעודנות של גרגרי יער בשלים, עם גוונים של פטריית יער. יין בוגר עם טעמים קטיפתיים והרמוניים, המשלבים איזון בין גוונים עציים של קפה, וניל וקקאו עם ארומת פרי שחור. חברת יבוא "ישראקור". מחירו עד 90 ₪.
CHATEAU D'ARCINS – עוד יין המגיע מכרמים בבעלות משפחת קסטל. היין עשוי 55% מרלו, 45% קברנה סוביניון, המעניקים יין בעל גוון צבע כהה עם ארומת פרי בשל, פירות יער שחורים, וניל ותבלינים מעודנים. טעמו איתן, ושילוב הארומות של פירות היער השחורים והאדומים מציגים שילוב ואיזון טובים. חברת יבוא "ישראקור". מחירו עד 90 ₪.
MEDOC- CHRISTIAN MOUEIX – עשוי 45% קברנה סוביניון, 45% מרלו, 5% פטי וורדו, 5% קברנה פרנק. יין שתסס בתסיסה ראשונית במיכלי בטון, ולאחר מכן מתיישן בחביות עץ אלון צרפתי. יין שמיוצר בתרבות גידול וטיפול מסורתית בגפנים. האדמה נחרשת מסביב לגפנים, כשגיל הגפנים בממוצע 25 שנה. זהו יין בעל צבע עמוק, מעוגל ורך עם ניחוחות וארומה פירותית ומאפייני אדמה. חברת היבוא "שקד". מחירו עד 90 ₪.
BORDEAUX CHRISTIAN MOUEIX – יין העשוי 80% מרלו, 20% קברנה פרנק. זהו בלנד המופק מענבים הבאים מאפלסיון בורדו, בורדו סופרייר, קוט דה קוסטיון וקוט דה פראנס, כאשר המרלו הוא השליט במכנה המשותף. הקוט דה קסטיון מוסיף אלגנטיות ואיזון. הקוט דה פראנס מוסיף מבנה ופירותיות, הקוט דה בורג תורם לארומה לניחוח ולעושר הטעמים. היין שמתקבל הוא רך, עדין, עם ניחוח משכר. חברת היבוא "שקד". מחירו עד 70 ₪.

יינות שצריך להתרגל אליהם
כמעט 200 שנה שחבל בורדו שבצרפת הוא אזור גידול יין שאזורים אחרים התבססו על איכויותיו. כשאתה טועם יינות צרפתיים, בין אם אתה בתחילת הדרך ובין אם יש לך מטען טעמים וניסיון עשיר של טעמי יין, אתה חייב להודות או להסכים שאלו יינות קצת קשים לישראלי הממוצע, ולדעתי לא כל אחד יתחבר עם יינותיה של צרפת, ויינות בורדו בעיקר.

אלו יינות שדורשים ממך להתרגל אליהם – לאהוב אותם או לדחותם. לא תקבלו כאן מתיקות מדומה, לא פירותיות, והאמינו לי: גם לא חנפנות מצד היין. לא באף, ולבטח לא בפה.
יחד עם זאת, ביינות הבאים מבורדו, ולבטח בטובים וביקרים שבהם, תמצאו עוצמות של טעם, ניחוח, אלגנטיות ואיזון, עם יובש אליו תצטרכו להתרגל, ועם הרבה פחות רמות אלכוהול – אליהן אולי התחברתם יותר ביינות העולם החדש.

בבורדו לבד יש למעלה מ- 9,000 טירות יין ו- 57 אזורי גידול. לפיכך גם בין שתי גדות הנהר יש הבדלים מהותיים באדמה ובאקלים. בגדה השמאלית, אזור מדוק ופויאק, מתבססים אזורי הגידול על קברנה סוביניון, ואילו בגדה הימנית, עם הכפרים סנט אמיליון ופומרול, מבוססים אזורי הגידול על מרלו.
היינות של מדוק הם יינות אלגנטיים, אינטנסיביים יותר, בעלי פרי מלא ורמזים לאדמה, ומכאן מגיע ה"קלארט" הקלאסי – כינויו של הבורדו בפי האנגלים, שהפכו אותו ליין הדגל החבחב עליהם. היינות של סנט אמיליון רכים וחלקים, מתובלנים ופירותיים, בעלי טעמים רבים ועשירים, ומרביתם מבוססים על זן המרלו.

היינות המגיעים מחבל בורדו נמצאים תמיד כבלנד של זנים, אשר כולם פותחו במסורת עולם עתיק, באיכות גבוהה המשלבת קרקע ואקלים אופטימליים לגידולי יין, כמעט ללא התערבות מבחוץ.

ולתוצאות הטעימה העיוורת של חברי הפאנל:
יינות עד 70 ₪ – במקום הראשון זכה ברון די לאסטק ריזרב.
יינות עד 90 ₪ – במקום הראשון זכה CHATEAU D'ARCINS.
יינות מעל 90 ₪ – במקום הראשון זכו יחדיו שאטו הוטוויל סנט אסטף, ו- MOUTON CADET מיקבי רוטשילד.

היינות שנפתחו בכוסות במהלך הטעימה, יחד עם הלחם של ארז וגבינות צרפת של טיב טעם, הוכיחו את האימרה הידועה שבצרפת אפשר לעשות חיים עם בקבוק יין, חריץ גבינה וכיכר לחם.
מסתבר שגם בטיב טעם ראשון לציון מזרח.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר