טעימת יינות צפון הרון – מקורנס עד קוט רוטי

יינות צפון הרון בטעימת המפגש ה-194 במניין לרגל 20 שנות מועדון יולו. צילום יגאל ברנע
זני הענבים ביינות אפלסיון צפון הרון הם סירה באדומים; מרסאן, רוסאן, ויונייה בלבנים. יש אדומים שהם בלנד עם זנים לבנים (עד 20% לבן בבלנד). היינות שנבחרו לערב זה כיסו גאוגרפית את אזור צפון הרון (Rhône) באופן כמעט מלא

המפגש ה-194 במניין מפגשי יולו (YOLO – קראו בסוף מה זה), סגר עשרים שנות מועדון ברצף. לא טריוויאלי לדעתי. בקבוק שמפניה בולינגר אקסטרה ברוט 2008 היה פתיחה מבטיחה לערב. מי שיחליט לקנות שמפניה זאת – מובטחת לו הנאה מרובה.

זני הענבים ביינות אפלסיון צפון הרון בצרפת הם סירה באדומים; מרסאן, רוסאן, ויונייה בלבנים. יש אדומים שהם בלנד עם זנים לבנים (עד 20% לבן בבלנד). היינות שנבחרו לערב זה כיסו גאוגרפית את אזור צפון הרון (Rhône) באופן כמעט מלא – מקורנס (Cornas) בדרום, דרך סן ג'וזף (Saint-Joseph) במרכז, קונדרייה (Condrieu) לבן, ויינות קוט רוטי(Cote Rotie)  בצפון האזור. לאלה הצטרף נציג ישראלי בדמותו של "אשכולות שלמים" מיקב לוינסון.

Domaine Rostaing, Condrieu, La Bonnette 2020

צילום יגאל ברנע

יין לבן, 100% ויונייה. היקב מוכר קודם כל כיצרן יינות קוט רוטי אדומים איכותיים (אחד מהם שתינו בהמשך הערב), אבל גם הקונדרייה שפגשנו, מעשה ידי היקב, היה בהחלט מוצלח.

רשמי טעימה – צבע קש בהיר וצלול. אף מלא פרי הדר, פירות לבנים (אגס ותפוח), דבש וג'ינג'ר, אגוזים ושקדים. בפה – חמיצות נעימה, שמנוניות טובה ונעימה לחך, מרירות עדינה ותורמת. סיומת טובה ומתמשכת. ציון יולו 15.4 (91). מחיר מדף 389 ₪ (דרך היין). 

Domaine Du Coulet, Cornas, Billes Noires 2013 

צילום יגאל ברנע

הקורנס יהיה בדרך כלל יותר אגרסיבי מבחינת הטאנינים שלו, עם ניחוחות ריבתיים, סיגליות פלפל שחור. לכן מומלץ לתת לו להתיישן מספר שנים לפני שניגשים לשתות אותו. היין ששתינו בהחלט ענה על חלק מקריטריונים אלה.

רשמי טעימה – צבע שמתחיל לנטות לכיוון חום, לחלקנו הזכיר צבע פורט. אף עם שילוב ניחוחות דובדבן ושזיף בשלים, וגם עור. בפה – גוף בינוני, חמיצות בולטת למדי, הטאנינים מתחילים להתרכך, הסיומת הייתה בינונית. יתכן והגענו אליו קצת באיחור ומעבר לשיאו, למרות שלדוגמא באתר של רוברט פארקר נתנו לו אורך חיים פוטנציאלי של עוד מספר שנים. לא התלהבנו. ציון יולו 14.7 (89). נרכש בחו"ל ב-75 יורו.

M. Chapoutier, Cote Rotie La Mordoree 2019

צילום יגאל ברנע

בתרגום חופשי משמעות קוט רוטי היא 'הצלע הצלויה', וזה מתייחס לצלעות ההרים מוצפות השמש עליהן גדלים הענבים. האפלסיון מתחלק לשני תתי אזור – קוט בלונד (הצלע הבלונדינית), קוט בְּרוּן (הצלע החומה). הראשון מניב בדרך כלל יינות אלגנטים, מאוזנים, יחסית קלילים. השני יינות יותר טאניים, מתיישנים היטב, עוצמתיים. יין זה הוא בלנד של ענבי סירה משתי חלקות – האחת קוט בלונד והשנייה קוט בְּרוּן. היין זוכה לתשבחות מרשימות ממבקרי יין בעלי שם, הטוענים שחלון זמן השתייה שלו שואף לכיוון 20 שנות חיים ומעלה. אני מאחל להם שיגיעו לגיל בו יוכלו לוודא שלא טעו. אנחנו לא חיכינו שנים כה רבות.

רשמי טעימה – צבע אדום כהה צלול ומקסים. אף עשיר ופירותי מלא דובדבן וגרגרים שחורים, מתובל בפלפל שחור, שוקולד-קפה וניחוח אורנים, סגנון אדמתי. בפה – גוף מלא, מאוד עוצמתי, בועט ומרגיש מאוד צעיר, אכן שווה לחכות איתו עוד מספר שנים, ולהערכתי נוכל ליהנות ממנו עוד הרבה יותר. עגול ומאוזן להפליא, החמיצות מאופקת ונעימה, יין מלא מורכבות. הסיומת טאנית, ארוכה ונעימה. ציון יולו 16.2 (92). אני מאמין שכשנגיע אליו בעתיד גם הציון שלו יהיה גבוה יותר (ביולו אנחנו נוהגים לתת ציון ליין בהתאם להתרשמות ממנו במצבו הנוכחי, ולא לפי מה צפוי לדעתנו בעתיד). נרכש בחו"ל ב-200 יורו.

Pierre Gonon, Saint Joseph 2018

צילום יגאל ברנע

הפתעת הערב מבחינתנו. יקב משפחתי בבעלות פייר גונון ואחיו ז'אן, בעלי כ-100 דונם כרמים בסן ג'וזף. חמישית מהם זנים לבנים. היקב מוכר כיצרן יינות רעננים ואיכותיים, לנו זה היה מפגש ראשון עם יין שלו – 100% סירה. מבקרים מקצועיים, כמו גם חובבים, משבחים מאוד יין זה, והוא זוכה לתיאורים מכובדים ולציונים גבוהים. גם אנחנו נהנינו ממנו מאוד.

רשמי טעימה – צבע אדום כהה-סגול בעל ברק מקסים. אף פירותי של תות בשל בתוספת פרי שחור, אדמתי, ניחוח פטריות וטחב, שוקולד. גוף בינוני-מלא, התאמה מלאה בין האף לפה. חמיצות טובה ומורכבות מרובת שכבות טעם, עם איזון וחלקלקות. סיומת ארוכה ונעימה. לרובנו הייתה תחושה שזכינו לשתות אותו ממש בשלב טוב מאוד בהתפתחותו. יופי של יין. ציון יולו 17.1 (94). נרכש בחו"ל ב-100 דולר.

Domaine Rostaing-Ampuis, Cote Rotie, Ampodium 2018

צילום יגאל ברנע

גם יין זה הוא בלנד ממספר חלקות של קוט בלונד וקוט בְּרוּן, שזוכה לביקורות מפרגנות מאוד של מבקרים מקצועיים. גם אנחנו נהנינו מאוד.

רשמי טעימה – צבעו אדום כהה, מעט אטום. אף עשיר שיושב על אדמה רטובה. פירות שחורים מתובלים בפלפל שחור, בתוספת פלפל לבן. בפה – גוף מלא, חמיצות מאוד נעימה. טאנינים עם נוכחות, שמבטיחים עוד שנות חיים ארוכות. סיומת ארוכה וטובה שממלאת את חלל הפה. יופי של יין. ציון יולו 16.6 (93). מחירו לפני מספר שנים היה 380 ₪ בדרך היין. מעניין שכבר שתינו אותו במפגש מועדון לפני שלוש שנים, והציון הממוצע היה גם אז 93.

יקב לוינסון, גראז' דה פאפא אשכולות שלמים 2019

צילום יגאל ברנע

מבחינת הרעיון המנחה, היין נבחר להשתלב דווקא לצד יינות סירה בעיקר כדי לאפשר התרשמות מההבדלים בין סירה לפטיט סירה. ככלל ,בפטיט סירה הטעמים יהיו יותר אגרסיביים ויותר מפולפלים, וגם הטאנינים ברמות גבוהות יותר, וזה כמובן הסבר על קצה המזלג. היין הזה של לוינסון הוא על טהרת ענבי פטיט סירה.

רשמי טעימה – צבע מקסים עם נטייה לכיוון גוון סגול, עם מעט הילה בהירה. באף חשנו פירות אדומים כמו דובדבנים תות ופטל, עם מעט ירקרקות וניחוחות של עור. בפה – היין מרגיש עדיין צעיר, טאנינים עם נוכחות בולטת. הגוף בינוני, מעט מתיקות מלווה את הטעמים. הסיומת ארוכה ונעימה. היין הוגש בטעימה עיוורת. מעניין שהטועמים זיהו שלא מדובר בסירה, אבל רובם לא ידעו לזהות שזה יין פטיט סירה. לא נורא, לומדים כל החיים. ציון יולו 15 (90). מחיר מדף 250 ₪ (אני אישית נוטה בציון שלו לכיוון 92).

צילום יגאל ברנע

כדי לסבר את האוזן ולהשלמת הטעמים הטובים של הערב, את הקינוח ליווה בקבוק סוטרן – Chateau Rieussec 2005, תענוג עילאי שזכה לציון יולו 17.4 (95) – וזה ממש לא מפליא.

כרמי יקב פייר גונון

מה זה YOLO?

יולו הוא מועדון חברים חובבי יין אותו הקמנו בשנת 2004. כולנו חובבי יין ותיקים, אשר החלטנו ליהנות יחדיו מהתחביב המשותף. אנו מתכנסים לערב יין ואוכל מדי יום ה’ האחרון בחודש בביתו של חבר מועדון ולפי תוכנית שנתית קבועה מראש, בכעשרה מפגשים בשנה. המארח קובע את תוכנית הערב וקונה את היינות. נוהגים לטעום עד שבעה יינות שונים בערב, לכתוב ההתרשמות מהיין בטבלאות מוכנות ולתת ציון, על בסיס 20 נקודות. כל יין נטעם, והחברים מציגים בעל פה כל אחד בתורו את דעתם ואת הציון. ממוצע הציונים נרשם ומתועד.

המטרות אותן קבענו לעצמנו – ליהנות, להכיר יינות שונים מהארץ ומהעולם, ברמותיהם השונות, ללמוד ולהעמיק בתחום היין ולגלות בו גילויים חדשים, וכאמור ליהנות מהערב המשותף. לכן אנו גם נוהגים לעיתים לגוון על ידי שילובו של בעל מקצוע מתחום היין, ובביקורים משותפים ביקבים ובטעימות. אנו מחווים דעתנו על היינות בפרמטרים המוכרים ובהתייחסות רצינית, אבל אנו מייחסים החשיבות קודם כל לאווירה המיוחדת שיצרנו, ולחוויה הכוללת של שתיית יין בחברותא, ובלוויית אוכל מתאים שגם כן זוכה לתשומת לב בכול מפגש.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמה לניוזלטר