יקב וילה וילהלמה: מבחר, נגישות ומחירים ריאליים באווירה של פעם

בתערוכת היין האחרונה ISRAWINEXPO 2006 היה קשה להתעלם מהביתן של יקב וילה וילהלמה ומהיינן עמרם סורסקי, שנוכחותו בביתן, הסבריו המעמיקים, והיין שהוטעם חייבו התייחסות.

לפיכך, בסמוך לסיום התערוכה זימנתי עצמי ליקב וילה וילהלמה שנמצא בסמוך לכניסה למושב בני עטרות (צומת הטייסים), בכדי להיפגש עם מוטי גולדמן בעל הבית של היקב שהנו המנכ”ל ושותפו של עמרם סורסקי, בכדי לטעום ולהתרשם מיינות היקב.

בתערוכה הציג היקב את מגוון היינות הבא : מדוקברנה 2004
(בלנד של קברנה ומרלו), קברנה סוביניון 2003, מרלו 2003, שרדונה 2004, גרנד שרדונה 2004, סוביניון בלאן 2005, אמרלד ריזלינג 2005, וכן יינות הקינוח מוסקט אלכסנדרוני 2003, והפורט וילהלמפורט.

כפי שניתן לראות, מדובר במגוון כלל לא קטן של יינות לבנים, אדומים וקינוח, שאליהם מצטרפת גם שורת ליקרים של מנדרינות, תות שדה, פסיפלורה, ליקר ברנדי, ובעתיד כנראה גם דובדבן.

בסה”כ במגוון מייצר היקב כ- 17,000 בקבוקים, אך כשאנו מבקשים לבחון ברמת המיקרו, מסתבר כי כמות היינות המיוצרת לסדרה הינה מצומצמת ביותר: עד כ-2,000 בקבוק. ביינות הלבנים הכמות במקצת גבוהה יותר על שום היותם “יותר קלים לייצור”, ואז הכמות גדלה לכדי 2,300 בקבוק, על טהרת יקב המכנה עצמו יקב בוטיק.

היקב שואף להגדיל את תוצרתו. כך לדוגמא, כמות הבקבוקים של יין המדוקברנה 2005 שייצא בעוד כשנה למכירה, והנחשב ליין הדגל של היקב, תעמוד בסביבות 4,000 בקבוק.

זו השנה הראשונה, אחרי שנים של השקעה ופיתוח ויצירת שם של יקב מותג, שוילה וילהלמה מתחיל לממן את עצמו.
בעתיד, עם חזון ותנופת פיתוח שואף היקב לעמוד בקו עליון של כ-25,000-30.000 בקבוק, ועם הצלחה שתבוא ושיווק נכון יגיעו גם לכדי 80,000-100.000 בקבוק. אבל זה, אומר מוטי, כבר סיפור אחר…
“אני יכול להיות נהג, סבל, מנכ”ל, אבל אני לא היינן. את הידע, האהבה, הניסיון, והיכולות לייצר יינות איכותיים במגוון כה רחב של לבנים, אדומים, קינוח וליקרים, את זה הביא עמו ומממש ברמת היום יום עמרם סורסקי היינן”.

טעמנו את הקברנה סוביניון 2003 – זהו יין השייך לסדרת העילית של היקב, ה- Grand Reserved. ליין צבע אדום חזק, גוף מלא, זהו יין כבד ומורכב, עם ארומת טעם עז וריח אופיינית לקברנה סוביניון.
היין צעיר לשתיה, ולדעתי יהיה מוכן וטוב יותר עוד כשנה שנתיים. היין לא למכירה (בשעתו הוא נמכר ב-85 ₪ בשל הכמות המעטה שעוד נשארה (כמה עשרות בודדות), והוא נפתח עבור הקהל הרחב באירועי טעימה של קבוצות או אורחים כמוכם וכמוני, בכדי להעניק לטועם חוויה ראשונית של יין טוב ואיכותי.
אחריו הגיע הקברנה סוביניון 2004 שטרם בוקבק. הוא נמצא בחביות כבר כמעט 19 חודש. עם צאתו לביקבוק אולי יתווסף אליו מעט מרלו, אך משבע החביות שלו ביקב, לא ייצאו יותר מאשר כ- 2,000 בקבוק, שמן הסתם ייחטפו עוד בטרם יתאפשר ליין לנשום…
ואם כבר דיברנו על ה- 2004, יודעי דבר מספרים שהוא טוב מה– 2003, ואילו ה- 2005, שייצא רק בעוד שנה וחצי, כך אומרים, יעלה על שניהם.

מדוקברנה – הראשון שבוקבק ב- 2004 – זהו יין קלאסי, מורכב ואלגנטי, 75% קברנה ו- 25% מרלו, ונחשב ליין הדגל של היקב. הבלנד נעשה בסגנון ייצור היין בחבל מדוק בבורדו שבצרפת ולכן נקרא שמו מדוקברנה.
אזור המדוק (Médoc) בבורדו נפרש על פני רצועת קרקע ארוכה של כ-80- ק”מ לאורך הגדה המערבית של מפרץ ז’ירונד, ומכאן מגיעים מהמפורסמים שביינות בורדו הידועים היום לכל חובבי היין.
היין בעל גוף מלא, מורכב ואלגנטי, עם ארומת ריח וטעם מגוונת מחד, ומיוחדת מאידך. זה בהחלט יין איכותי, וניתן להגדירו קלאסי.

מוסקט אלכסנדרוני 2003 קינוח – מה אפשר להגיד על 500CCשל יין קינוח חלומי ב- 35 ₪, שפשוט אי אפשר להישאר אדיש אליו?
לגימה מהכוס פותרת לך כל צורך בעוגה, לפתן, פרי, או בכלל משהו מתוק בפה לסיים ארוחה, שכן המוסקט של וילהלמה נותן לך הכל בעסקת חבילה. זהו סיום הולם. זהו יין שמרגע שנחשפת אליו לראשונה, אתה מבין שזהו זה.
חלפו 3 שנים מאז בוקבק, אך הוא רענן מבושם וריחני כאילו בוקבק אתמול. הוא קטיפתי ומורכב ומגוון, ובהחלט הפוך מחד-גוני. אתה טועם ומחפש מה עוד יש שם. בומבה של טעם ובומבה של ריח. אהבתי ביותר.

וילהלמפורט – יין קינוח בסגנון פורט קלאסי – בעל גוף מלא, חריף, עז טעם וארומה, חרובים, צימוקים, שזיפים יבשים, פירותי מאד, בעל עוצמה ייחודית.
הייתי מבקש לדעת מה תחשבו ותרגישו כשתטעמו את הפורט הזה בעוד, נניח, 3 שנים. זו לא סתם מתיקות של סוכר מוסף. הטעמים השונים והריח החזק בגוף סמיך ומלא, מעניקים לטועם חגיגה בפה. זהו לא עוד יין פורט שלגמת ואמרת לעצמך: שתיתי, הבנתי, בוא ונתקדם… זהו יין שמבקש ממך שתתעמק בו ותעריך את טעמיו. לדעתי, זהו יין פורט שאינו נופל מהפורטים הטובים הקיימים בארץ כשל הפורט של יקב רות, פורט פסגות, פורט טוליפ, או פורט הר אודם, אך הוא מתומחר זול (70 ₪), ולדעתי שלא בצדק, והוא ראוי לעמוד ברף מחיר גבוה כדומיו, אם לא אפילו בשורה הראשונה.

כהפתעה לסיום הביקור, לקח אותי מוטי לחביות הנמצאות בתוך קונטיינר. אלו חביות של פורט לבן הנמצא בתחילת הדרך. בסך הכל יש מהפורט הזה 2 חביות, שיפיקו יחד פחות או יותר כ- 600 בקבוק.
אל תחפשו את זה עתה. היין עוד צריך לשכב ולהתפתח. הסדרה מוגבלת ולא תוצא למכירה. בעוד כשנה שנתיים תבקשו לטעום, ומוטי ישמח להטעים לכם. זהו קוריוז של ייחודיות, במובן הטוב של המושג.

אגב, הבקבוקים של יינות הקינוח, הן האלכסנדרוני והן הפורט, פקוקים בפקק פטרייה רב-פעמי עשוי שעם. די בלהריח את הפקק בכדי להתכונן לבאות.

ביקשתי וגם קיבלתי ללגום מאחד הליקרים שהיקב מייצר, ומוטי פתח עבורי ליקר ברנדי. “זהו משהו ניסיוני. זה לא ליקר, שכן הוא מתוק מדי לליקר. זה לא ברנדי שכן הוא סמיך מדי, מלא מדי להיות ברנדי”, אומר מוטי.
הליקר מופק משילוב של שני תהליכים של ייצור ליקר מצד אחד, וייצור ברנדי מצד שני. תכולת האלכוהול הגבוהה של למעלה מ-30%”שורפת” לך בחיך, מחממת את הגרון מחלחלת מטה אל הקיבה. בכוס ניכרות היטב “דמעות האלכוהול” המשאירות שובל.

מוטי מלא התלהבות ומפרגן מעומק הלב לשותפו עמרם סורסקי. לדבריו: “עמרם עושה יין שבא מהמון התנסות מיין תעשייתי בעברו, ועד ליינות איכות שזכו בשורת מדליות בחו”ל בתצוגות יין נחשבות. עמרם סקרן, וגם בתערוכה האחרונה הוא לגם וטעם מיינותיהם של חבריו הייננים. 47 שנות התעסקותו ביין מעמידות אותו בשורת בכירי הייננים בישראל. ומשנת 2003 כיינן וכשותפי, מסתבר כי ניסיונו, נשמת רוחו כאמן מייצר יין, באים לידי ביטוי כערך מוסף ביינות היקב”.

מסכם מוטי גולדמן: “השיטה הישראלית לייצר מיתוג היא לתמחר גבוה. אני מייצר יין איכותי. אני ממוקם במקום טוב במרכז הארץ, ומכאן שאני נגיש לכולם. כרגע היין נמכר מכאן, מהיקב. כרגע אני מבקש להיחשף לצרכן היין הישראלי ככזה שמייצר יין איכותי ומתומחר במחיר השווה לכל נפש. הציבור מבין את זה, והוא מגיע אלי”.

אני, שהגעתי ליקב וילהלמה לפגישה של “אחד על אחד” ולטעימת חלק מיינות היקב, מעיד כי המושגים של איכות, נגישות, תמחור הוגן המעניק יותר מאשר תמורה למחיר, חוברים כאן יחדיו.

יקב וילהלמה משלב מקום יוצא דופן, היסטוריה ותרבות. חצר היקב בנויה מבתי אבן בסגנון אירופאי גרמני, ומשמרת אווירה של תחילת המאה הקודמת.
בחדר הטעימות היפהפה של היקב מוצגות לצד עשרות בקבוקים, תעודות זכייה. במקום שולחן עץ העשוי חטיבה אחת קשיחה של גזע עץ אימתני, עם חדר מקורר ונעים, ותאורת אווירה. ולרגע אתם נמצאים במקום אחר.

הטלפון של מוטי גולדמן הוא 054-4564526, והוא ישמח אם תבקרו ביקב.







היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה