יקב כישור – יין נהדר מתחת לרדאר

את יינות יקב כישור הזדמן לי לטעום מספר מצומצם של פעמים, בעיקר במסעדות וברי יין עם תפריטי יין מפתיעים, או שוחרי קידום יקבי ויינות ישראל, לא רק ניגועים ביניהם.
בכל טעימה התרשמתי מאיכות וסגנון יינות יקב כישור, שמעטים שמעו עליו. עם צירופו של היינן איתי להט כיועץ ליקב, ושבחים ששמעתי מחובבי יין שונים, קבעתי ביקור ביקב בשיא עונת הבציר, להכרת אזור הכרמים והיקב, מפגש עם היינן וטעימת היינות.

בשיא חום אוגוסט, גם באזור כישורית בגליל המערבי ובגובה 500 מ', לא הורגשה זרימת אויר שתעודד טעימת יינות. המזגן במרכז המבקרים השכיח מיד את החום הלוהט בחוץ, וקבלת הפנים המלבבת של אנשי היקב שינתה את ההרגשה.

אל הפגישה עם ריצ'רד דיוויס (בתמונה למעלה), יינן וכורם היקב, הצטרף יאיר אונא, איש המכירות והשיווק.
ריצ'רד מספר כי היקב הוקם בקיץ 2010 בכישורית, שהנו כפר לאנשים עם צרכים מיוחדים, לאחר שבשנת 2007 נטעו בסמוך לו 54 דונם כרמים.
בתום מלחמת לבנון השנייה חיפש שוקי לוינגר, מנכ"ל הכפר, תורמים לבניית מקלטים בישוב. במפגש עם תורם בריטי מבוסס, ביקש זה להפנות את הכספים לא לבניית מקלט, אלא לפעילות שגם תניב תעסוקה לתושבי הכפר. מכאן התגבש הרעיון להקמת יקב ועשיית יין.

 

קהילת הכפר מונה כ-160 בעלי צרכים מיוחדים, וקבוצה מהם מהווה את כוח האדם התומך ביקב. העשייה כאן כולה באהבה, במסירות ובגאווה.
"בשנת 2010, בהתאם להמלצת היועץ הראשון של היקב, ד"ר' יאיר מרגלית, התחלנו ליצר יינות סגנון עולם ישן – בורדו ועמק הרון", מספר ריצ'רד. בכרמים גדלו ענבים מזנים תואמי אזורים אלה: קברנה סוביניון, קברנה פרנק ופטי וורדו.
היינות הראשונים, 8,000 בקבוקים בסך הכל, נעשו ע"י ריצ'רד דיוויס, בוגר לימודי יין במכללת תל-חי. היינות נשתו בעיקר בין חברים ותושבי הכפר, ולא יצאו לשיווק מסחרי.

במהלך השיחה נכנס אלן, תושב הכפר ועובד היקב, שהגיע מארץ היין דרום אפריקה. שיחה קצרה איתו הוכיחה שהוא מבין היטב ביין: "בדרום אפריקה בעיקר שתיתי יינות קידוש ולא הבנתי ביין בכלל. היום, לאחר העבודה ביקב, אני אוהב, יינות לא מתוקים אך לא כבדים. אני ממליץ לשתות בראש השנה יין אדום עם הבשר ויין לבן עם הדגים".

בשנת 2010 הצטרף איתי להט כיועץ ליקב, וסגנון היינות השתנה, תוך התאמות לטרואר המקום ושימוש בניסיון המועט שכבר נצבר.
"בשנת 2013 החלטנו להפוך למסחריים, עם 20,000 בקבוקים" אומר ריצ'רד. "התחלנו עם יצור יינות בלנד בורדו וגם יין לבן, בלנד סוביניון בלאן וויוניה. במקביל, הרחבנו את הנטיעות לזנים נוספים: גרנאש, מורבדר ומרלו. כיום יש ליקב 80 דונם כרמים, 70 מהם מסביב לכפר.

ומה באשר לסגנון היינות? "היינות שאני מכוון אליהם, ובכך יש לי יד חופשית ממנכ"ל הכפר ומהיועץ, הם יינות לא כבדים, נגישי-חך, ולא בהכרח בסגנון יינות בורדו או עמק הרון. גם התמחור שלנו צריך להיות נגיש, בעיקר עם ריבוי התחרות בשוק. כך הצלחנו להגיע למסעדות שף מובחרות בתל-אביב כמו טוטו, מול ים (עד שנשרפה), פועה. מ הקהל קיבלנו הערכה טובה".

ההכרה הגדולה ברמה המקצועית של היקב, הגיעה מתחרות אשכול הזהב 2014, בה זכה היין הלבן של יקב כישור במדליית כסף, והיין האדום Savant 2012 זכה במדלית זהב בקטגורית הבלנדים האדומים עד 120 ₪. ב-2015 נוספה זכיה של כרם כישור אדום 2013 במדליית זהב.

עם ההרחבה בייצור, נבנה מרכז מבקרים מודרני, ובו מציעים אירוח יין הכולל סיור ללימוד הליך הפקת היין, צפייה בסרט על הכפר וחבריו, טעימת יינות ולצדה מהתוצרת האורגנית של תושבי הכפר: ירקות, גבינות עזים, לחמים ומאפים.
גם אני טעמתי, וזו הייתה חגיגת בוקר קולינרית, שמתחרה במיטב מסעדות הבוקר במרכז.

שמחתי לשמוע כי בטווח הרחוק מתכנן היקב להתרחב עד כדי 80,000 בקבוקים, כאשר כ- 15% נמכרים במרכז המבקרים, והיתר בעיקר בחו"ל ובמסעדות.
היינות משתייכים לשתי סדרות: סדרת הבסיס כישור, וסדרת העל Savant – משמעות הביטוי היא גאון או אדם רב ידע, ואם תרצו יש כאן שני קצוות הספטרום בו פועלים כפר כישורית ויקב כישור. בשנה הבאה צפוי להיכנס יין חדש למשפחת היינות – GSM.

טעימת היינות:
SAVANT VIOGNIER 2014

יין ויונייה פשוט מקסים. איני נמנית על חובבי הזן, ובעיקר בארץ קשה למצוא עשייה מוצלחת ממנו. הטעימה גרמה לי לחשוב מחדש. הייחוד הנו בסגנון העשיה: היין שהה Sur Lees (על השמרים) בחביות במשך 5 ודשים, עורבב, ובוקבק.
ריחו מאפיין את הזן, עם אפרסק לבן ופריחת הדרים. בחך מורגש יין מעט סמיך, עשיר, עם חמיצות פריכה וחדה. הגוף בינוני, מאוזן והסיומת טובה. להגיש אותו קר מאוד.
מחירו 95 ₪, מעט יקר לחובבי הזן, אך מי שישקיע ייהנה בעיקר מאיכותו המרשימה בסגנונו הישראלי.

כרם כישור לבן 2014
בלנד מקורי ומוצלח של סוביניון בלאן וויונייה. אף ארומטי פרחוני, זורק לכיוון מאפייני הויונייה, ובערסול נוסף מצטרפת בשידוך טוב עשבוניות רעננה של הסוביניון בלאן. בחך מורגש יין מורכב של הויונייה, לצד המינרליות וחמיצות פריכה של הסוביניון בלאן.
בדיוק מה שצריך לשתות בקיץ הישראלי כשהיין קר מאוד. מחירו 80 ₪. הזכייה באשכול הזהב בבציר קודם מדברת בעד עצמה. תמורה נהדרת.

כרם כישור רוזה 2014
"מהשנה הבאה נייצר פחות יין זה", מציין ריצ'רד, ומסביר: "השוק הישראלי צפוף, ונדרשים מאמצי מכירה שלא מצדיקים את ייצורו של היין. בכלל, רוזה מצרפת, ארץ המקור, עשוי ומתומחר ברמות מתאימות לסוג יין שכזה".
ובכל זאת, הבלנד של קברנה פרנק ומרלו, הניב יין בגוון אפרסק משמח, ולצד עושר וסמיכות הפרי, מורגשת בסיומת חמיצות חדה ונעימה.
זהו יין נחמד ומהנה ללא מאמץ, ו- 80 ₪ ייתנו תמורה הוגנת לחובבי רוזה ישראלי.

כרם כישור אדום 2013
בלנד בורדו של קברנה פרנק, מרלו, פטי וורדו וסירה. 14 חודשים בחביות, ולאחר ביצוע הבלנד 4 חודשים נוספים בחבית. ריצ'רד דוגל ביישון ארוך, גם בבקבוק, ועשיית יין בסבלנות הנדרשת עד להשקה.
באף בולטים מיד פירות אדומים ותבלינים. גוף בינוני, טאניניות עדינה. יין מאוד נגיש ונעים, סגנון יין שולחן מורכב. סיומת פירותיות וארוכה מזמינה המשך שתייה.
מחירו 80 ₪. מחיר טוב מאוד ליין שכזה. יין שכולם יכולים ליהנות ממנו לצד ארוחת ערב, מתאים לשתייה מיידית או בשנתיים הקרובות.

כרם כישור סירה 2013
זו השנה הראשונה לעשיית יין זה מכרם שניטע בשנת 2010. 14 חודשים בחבית הניבו יין שכבר זכה לביקורות טובות מהקהל, מאז השקתו באפריל. גם ריצ'רד מרוצה מהתוצאה.
המתנה וערסול קצרים מניבים ארומה אדמתית ומתובלת, בתוספת שזיף שחור ופלפל. היין עם גוף בינוני, טאניני אך בצורה משלימה ומהנה. בחך בולטים טעמי פרי, בעיקר אדום, לצד תיבול עדין. סיומת ארוכה ונעימה.
הייתי מחכה עם היין הזה עוד מספר חודשים, ובעיקר לתקופת החורף. ישתדך מצוין למנות אוכל חורפיות אך לא כבדות מדי.
80 ₪ מבטיחים תמורה טובה מאוד לחובבי הזן, ובכלל למי שנהנה ממורכבות טעמים פחות שכיחה בנוף היין הישראלי.

Savant Red 2014 – טעימת חבית
"כיינן, איני מתחייב על הבלנד מראש, ולכן כל שנה היין יכול להווצר מזנים אחרים של בורדו. הכי חשוב זו התוצאה בסוף", אומר ריצ'רד.
בבלנד זה: 80% קברנה סוביניון ו-20% קברנה פרנק
היין עדיין בחבית, אך כבר מסתמן שיהיה עם גוף בינוני עד מלא, עגול, ובעל סיומת ארוכה של פרי.

Savant Red 2012
60% קברנה פרנק ו-40% קברנה סוביניון ופטי וורדו.
יין צעיר מאוד אך כבר נגיש. בהחלט מרשים, עם גוף בינוני עד מלא וחמיצות מאוזנת. הטאניניות מורגשת בטעימה ראשונה ונעלמת במהרה, עם סיומת פירותית ארוכה. יין נגיש כבר עתה, אך מומלץ מאוד לחכות להמשך השתבחות בשנים הבאות.
110 ₪ מהווים תמורה מצוינת ליין מורכב שכזה, לצד ארוחה חגיגית במגוון מנות בשריות.

Savant ריזלינג לבן 2014
אישית אין לי חיבה גדולה ליינות חצי יבשים מעט מתוקים, אך גם גם בטעימה זו הופתעתי לטובה.
בחך משתדכים יפה טעמים הדריים ומינרליים, לצד החמיצות הגבוהה האופינית לזן. זהו יין שהקהל הישראלי אוהב מאוד, וגם אם חלק מחובבי היין לא יגדירו אותו ככזה, יש כאן עשייה יחודית ונכונה, עם שימוש בזן שקשה להוציא ממנו יינות מרשימים בארץ.
המחיר 95 ₪ – מעט יקר, אך חובבי הסגנון יהנו משתייתו קר מאוד בערב במרפסת או בים. הסיום עם יין זה לאחר טעימת הלחמים עם גבינות העזים האורגניות במרכז המבקרים, היה מבחינתי קינוח מנצח.

בכפר כישורית פועל יקב כישור, כאשר היקב ויינותיו עדיין מתחת לרדאר; מה שמצדיק ביקור במרכז המבקרים וטעימת היינות, בעיקר לחובבי יינות ישראל.

לתיאום ביקורים:
יאיר: 04-9085198, [email protected]
אתר היקב






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה