מה המבחן הנכון בבחירה של טחינה? המלח הוא המפתח

יעל דרור - דיאטנית קלינית ופיזיולוגית המשמשת כיועצת מקצועית ליצרנית הטחינה אחוה אומרת כי אמנם טחינה היא מאכל בריא בעל ערכים תזונתיים גבוהים אך לא כל הטחינות מכילות אותם ערכים תזונתיים, במיוחד בהקשר לתוספת מלח וכמות נתרן. כיצד אפשר לחזור וליהנות מהטעם הטבעי והבריא של טחינה?

אם ערך הנתרן על האריזה הוא כ-10 מ"ג ומטה סביר שמצאתם את הטחינה המתאימה. צילום דרור קליש
אם ערך הנתרן על האריזה הוא כ-10 מ"ג ומטה סביר שמצאתם את הטחינה המתאימה. צילום דרור קליש

טחינה טבעית היא מוצר דל נתרן ביסודו. כאשר מייצרים את הטחינה מזירעוני השומשום, ללא כל תוספת חיצונית, כמות הנתרן תהיה כ-10 מ"ג ל-100 גרם. מדוע מוסיפים מלח לטחינה? מלח נחשב למשפר טעם במקרים רבים בתעשיית המזון. במפעלים מסורתיים, השרייה במלח היא חלק מתהליך העיבוד של המוצר. טחינה עם תוספת מלח תהיה בעלת טעמים חזקים יותר, אך לא בהכרח מדובר בטחינה איכותית יותר, מכיוון שדווקא מבחינה בריאותית מומלץ היום לשלב יותר מזונות דלי נתרן בתזונה.

רבים לא יודעים, אך לא כל הטחינות הגולמיות שוות מבחינת האיכות והערכים התזונתיים, ולא כל הטחינות יכולות להיחשב בריאות באותה מידה. אחד ההבדלים הבולטים בין הטחינות המיוצרות בארץ הוא תוספת המלח. טחינה היא מאכל בריא ואיכותי המבוסס על זירעוני שומשום העוברים תהליך של טחינה ליצירת ממרח בעל טעם וריח אופייני, עשיר ביתרונות תזונתיים. כאשר הטחינה טבעית היא נחשבת למאכל בריא מאוד, כיוון שהיא עשירה בסידן, ברזל, חומצות שומן חיוניות, סיבים תזונתיים ודלה בנתרן.

כאשר מדברים על מלח, מתכוונים לתוספת מינרל הנתרן למזון, הנחשב כיום לאחד מרכיבי המזון שמנסים להפחית אותו בתפריט היומי. המלח נמצא במזונות מתועשים ומעובדים רבים. צריכה רבה שלו, עלולה לעלות את הסיכון הבריאותי למחלות רבות. לפי ההנחיות של ארגוני הבריאות הגדולים בעולם, כמות הנתרן המומלצת ביום, צריכה להיות עד 2300 מ"ג בתזונה של מבוגר. כאשר יש בעיה בריאותית, ההמלצות אף מחמירות יותר, והן להקפיד על כמות יומית של עד 1500 מ"ג ביום.

צילום דרור קליש
צילום דרור קליש

איך ניתן לדעת האם הוסיפו מלח לטחינה שלכם? יש שלוש  דרכים לבדוק את המוצר:

רשימת הרכיבים: כל הרכיבים שנכנסים למוצר מזון, חייבים להיות רשומים ברשימת המרכיבים על גבי האריזה. במידה וזיהיתם את המילה "מלח" ברשימת הרכיבים, סימן שהוסיפו מלח לטחינה.

רישום בולט על גבי האריזה: חברה מסחרית שאיננה מוסיפה מלח למוצריה, בדרך כלל תרשום זאת בצורה מפורשת על גבי האריזה במקום בולט.

כמות הנתרן ל-100 גרם: כאמור, ב- 100 גרם שומשום טבעי יש כ-10 גרם נתרן. זו הכמות שנצפה למוצא בתווית המזון של הטחינה הגולמית. כל מספר שיהיה גדול בהרבה מעל 10 מ"ג, יעיד על תוספת מלח בצורה זו או אחרת למוצר, והוא כבר לא יוכל להיחשב "טבעי".

לסיכום, כאשר אתם צריכים כלל אחד פשוט ומהיר כדי לזהות טחינה גולמית טבעית ללא תוספת מלח, בדקו את כמות הנתרן בתווית המזון. אם הערך הוא כ- 10 מ"ג ומטה, אתם יכולים להיות בטוחים שמצאתם את מבוקשכם.

 






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה