צריכת המאכלים הפופולריים בראש השנה לפי משרד החקלאות

ישראלי צורך כ- 18 ק"ג דגים בממוצע בשנה. בתשרי הצריכה כפולה: כ-2 ק"ג לאדם. ב-2016 צרכו הישראלים כ-97 תפוחים בממוצע לאדם ו-3 רימונים - מתוכם 2 בתשרי

תחרות בינלאומית לדייג קרפיונים בכינרת ינואר 2017
תחרות בינלאומית לדייג קרפיונים בכינרת ינואר 2017. צילום מאתר רשות הכינרת

משרד החקלאות ופיתוח הכפר פרסם כבכל שנה את נתוני הצריכה של המאכלים הפופולריים בתקופת חגי תשרי תשע”ח-2017.

דגים

לפי נתוני ארגון מגדלי הדגים: בחודש ממוצע צורך הישראלי כ- 1 ק”ג דגים ומוצריהם, ואילו בתשרי הצריכה מוכפלת לכ- 2 ק”ג לנפש. הדג מקומי המוביל במכירות הוא הקרפיון, אחריו האמנון, ובמקום השלישי הבורי והדניס. בחודש תשרי נצרכים כ- 800 טון קרפיונים לעומת 250 טון בשאר חודשי השנה, כ- 750 טון אמנון בתשרי לעומת 500 טון בשאר חודשי השנה, וכ- 250 טון בורי בתשרי לעומת 150 טון בשאר חודשי השנה.

הצריכה המקומית לנפש נמוכה יחסית לעומת מדינות אחרות: במדינות הים התיכון הצריכה השנתית היא 20-40 ק”ג לנפש, ביפן צורכים כ- 50 ק”ג לנפש, והאמריקאים צורכים כ- 15 ק”ג לנפש לשנה. בשנת 2016 נמכרו בארץ כ- 156,000 טון דגים ומוצריהם, מהם 20,000 טון דגים טריים מייצור מקומי ו- 135,000 טון מיבוא (ברובם הגדול דגים קפואים). רמות המחירים של הקרפיון, האמנון והבורי צפויות להיות דומות לשנה שעברה – קרפיון 23-25 ₪/ק”ג, אמנון 25-35 ₪/ק”ג, בורי 28-37 ₪/ק”ג.

הרימון הוא בין הפירות הבריאים ביותר
הרימון הוא בין הפירות הבריאים ביותר. צילום pixabay

רימונים

מגדלי הרימונים חווים לאחרונה קשיים והרחבת הנטיעות הופסקה. למרות זאת היבולים עלו משמעותית, ובשנה האחרונה עמד ייצוא הרימונים מישראל על כ- 18,000 טון. ישראלי אוכל בממוצע כ- 3 רימונים בשנה, מתוכם 2 בחודש תשרי. היבול בשנת 2016 עמד על כ- 66,000 טון (48,000 שוק מקומי ו- 18,000ייצוא), והשנה מצפים ליבול גבוה יותר, הנובע בעיקר מכניסה לניבה של מטעים צעירים של זנים חדשים: “עמק”, “שני” ו”עכו”. בעונת הייצוא הנוכחית צפוי הייצוא להגיע ליותר מ- 25,000 טון.

במשך שנים רבות התרכז ענף הרימונים בעיקר בשיווק רימונים שלמים בתקופת חגי תשרי, והיקפו היה מצומצם ועמד על כ- 3,500 דונם. לפני כעשור, פותחה במכון וולקני מכונת פריטת רימונים שבעקבותיה זכה הפרי לפופולריות. היום הפרי משווק בשלמותו, כגרגרים באריזות החוסכות את עבודת הקילוף, כמיצים טבעיים, כמשקאות אלכוהוליים, גלידות, ואף כמוצרי בריאות וקוסמטיקה.

לרימון ערך בריאותי גבוה, הוא מכיל נוגדי חמצון, ויטמין C וברזל בכמויות גבוהות. הזנים העיקריים הם “עמק” (ורוד), “עכו” ו”שני” (אדומים) – זנים מוקדמים לעונה, “116”, “הרשקוביץ” ו”כאמל” (אדומים וחמצמצים) באמצע העונה, “וונדרפול” (חמוץ-מתוק וגדול) – זן אפיל (זן מאוחר) שאת פירותיו ניתן למצוא על המדפים עד סוף החורף והאביב.

מחיר הרימון בשבוע לפני ראש השנה בשנים קודמות היה נמוך מהמחיר הממוצע בשבוע רגיל אחר: כ- 6 ₪ לקילו בשבוע לפני החג לעומת כ- 7 ₪ בשבוע רגיל שאינו חג. בנוסף ניתן לראות גידול משמעותי במכירת רימונים ברשתות השיווק בשלושת השבועות האחרונים שלפני ראש השנה. בשנת 2016 נמכרו ברשתות השיווק כ- 900 טון רימונים, כאשר בשבוע האחרון היה הגידול המשמעותי ביותר, והמכירות עלו ב- 800% יותר מהממוצע השבועי השנתי בשבועות שאינם בתקופת ראש השנה.

 כ- 90% של התפוחים בישראל מגודלים באזור הצפון, בהרי הגליל והגולן, בגבהים של לפחות 600 מטר
כ- 90% של התפוחים בישראל מגודלים באזור הצפון, בהרי הגליל והגולן, בגבהים של לפחות 600 מטר. צילום שישי בגולן

תפוחים

בישראל יש כ- 37,000 דונם מטעי תפוחים נושאי פרי. היבול ב- 2016 עמד על כ-100,000 טון, קצת מתחת לממוצע השנתי שעומד על 115,000 טון, והפרי היה גדול מהרגיל. הערכת יבול 2017 היא כ- 115,000 טון. ישראלי אוכל בממוצע כ- 97 תפוחים בשנה. בשבוע רגיל קונים צרכנים ברשתות השיווק כ-730 טון תפוחים, בעוד שלקראת החג נמכרים ברשתות כ-835 טון תפוחים. הייצור השנתי העולמי של תפוחים נע סביב 50-60 מיליון טון. המדינות העיקריות המגדלות תפוחים הן סין (35 מיליון טון לשנה), אירופה (10 מיליון טון לשנה), וארה”ב (5 מיליון טון לשנה).

תפוחים אוהבים קור, לכן ישראל נמצאת בשולי האזורים המתאימים לגידול תפוחים. כ- 90% של התפוחים בישראל מגודלים באזור הצפון, בהרי הגליל והגולן, בגבהים של לפחות 600 מטר. ישראל אינה מייצאת תפוחים, ואף יצוא התפוחים מיישובי הדרוזים בגולן לסוריה הופסק עקב המצב הביטחוני בסוריה. ייבוא התפוחים לישראל עומד על כ- 26,000 טון בשנה מארה”ב ואירופה. הזנים העיקריים הם “זהוב” (צהוב), “סטארקינג” (אדום), “גרניסמית” (ירוק), “גאלה” (אדום-צהוב) ו”פינק ליידי” (אדום-צהוב).

מחיר התפוח בשבוע לפני ראש השנה בשנים קודמות היה נמוך מהמחיר הממוצע בשבוע רגיל אחר. בשנה שעברה היה מחיר התפוח כ- 7 ₪ לקילו בשבוע לפני החג, לעומת כ- 9 ₪ בשבוע רגיל. ניתן לראות גידול משמעותי במכירת תפוחים בשנת 2015-2016 ברשתות השיווק בשלושת השבועות האחרונים שלפני ראש השנה, בהם נמכרו כ-3,000 טון תפוחים. בשבוע האחרון לפני החג הגידול במכירות הוא המשמעותי ביותר: 70% יותר מהממוצע השבועי השנתי בשבועות רגילים.






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה