ריינהרד לובנשטיין מאחוזת Heymann-Lowenstein – הפילוסוף של הריזלינג

ענת ורפאלה, יבואניות היינות ג'יאקונדה, אירחו בסוף השבוע האחרון את Reinhard Lowenstein (ריינהרד לובנשטיין), הבעלים והיינן של אחוזת Heymann-Lowenstein מאזור ה- Mosel, לשני ערבים של יינות ואוכל משובחים, ולאירוע מקדים מצומצם בו השתתפתי גם אני – כולם במסעדת צפרה של השף אבי קונפורטי, ברח' יגאל אלון 96 תל אביב.

אחוזת היימן לובנשטיין נחשבת לאחת הטובות במוזל, והטובה ביותר במוזל התחתון. יינות האחוזה – כולם מבוססים עח ענבי זו יחיד: ריזלינג, מוסיפים למאפיינים הקלאסיים של יינות גרמניה גם מינרליות עוצמתית והרמוניה, לצד ריכוז פירותי עז ורמות חומציות מרשימות – כאשר בשיחה איתו מעביר לובנשטיין את תפיסתו באשר למהות המושג 'טרואר', וכיצד זה בא לידי ביטוי כה בולט ביינותי, להם הוא לא מוסיף שמרים – מעבר לשמרי הפרא ולאלה שיש ביקב בפני עצמו.

הכרמים נטועים על טרואר צפחתי, בחלקות נבדלות במראה הקרקע ובצבע הצפחה, וכל צפחה בצבע אחר נותנת יין אחר – ואכן ניתן להרגיש זאת בטעימה.
היקב  מייצר כ- 100,000 בקבוקים בשנה – שוב, כולם ריזלינג.ריינהרד ורעייתו
למה רק ריזלינג? " גיליתי שזה ענב נייטרלי, שנותן באופן מלא את טעמי הקרקע", מסביר ריינהרד לובנשטיין.
תמיד תעשה יין רק מענבי ריזלינג? "אני כן, אולי הילדים שלי יחליטו עוד כמה עשרות שנים לעשות יינות גם מזנים אחרים".

אני חייב להודות, כי לי אישית, טעימה רציפה של יינות ריזלינג כה רבים, גם עם ההבדלים ביניהם, קצת גדולה עלי, שלא כמו ידידי מימי בן יוסף, שבאחת המנות בארוחה המדהימה של אבי קונפורטי, הכריז שאחד היינות הראשונים שהוטעמו, מתאים הרבה יותר למנה זאת מאשר הריזלינג שנמזג איתה.

בכל מקרה היה מעניין לשמוע את ריינהרד לובנשטיין, שללא כל ספק ניתן להכתירו בתואר הפילוסוף של הריזלינג.
הנה חלק מההגיגים של היינן ובעל היקב:
* אנחנו חיים בעידן בו מזה 20 שנה יש לנו כלים מתקדמים לייצור יין – גם המילה "לייצר יין" בעייתית. האם אנו מייצרים יין, או מלווים אותו בהתפתחותו?
* אנחנו לא רוצים "לייצר" יין – יש לזה קונוטציה תעשייתית. בימים של אבי וסבי היה בסדר להשתמש בכלים שהיו זמינים. היום אפשר תיאורטית לעשות כל מה שרוצים עם היין. זה יוצר בלבולי: מה רוצים לעשות, ומה זה יין. כל יינן צריך להחליט מהו היין שלו ושל גישתו.
* התנועה האורגנית מוסיפה מעבר למוטיב הבריאות, גם תרבות והקשר לטרואר. הפנטזיה שלי היא הדרך בה ניתן לצרף הכל יחד.
* טרואר היא מילת בידול של יין איכותי תרבותי, מיין תעשייתי, שהנו תוצרת התיעוש, זול ומוזיל עלות רכישת היין. קשה להילחם בזה, כי מחיר נמוך זה דמוקרטי.
* אני נלחם נגד התוויות של היינות התעשייתיים, המטעים לחשוב שהם יינות תרבותיים.
* בתעשיה יש פשרות וזה טבעי ומותר, אי אפשר לעשות הכל 100%.
* ביין יש מימד נוסף – מורכבות המביאה לכך שיין נראה כל יום אחרת, ובכל כוס שנמזג, היין משדר את הרגשות והמחשבות של היינן.
* עבורי המורכבות היא אחד המאפיינים החיוניים של יין.
* יין יוצר אינטראקציה אנושית. כששותים יין מתחילים לדבר.
* יין יכול לעזור לעלות רמות, ולעשות דברים שלא היית עושה בדך אחרת.
* ביינות שלי ההבטחה היא שניתן להרגיש הבדלי טעמים של קרקעות אוקינוסים בני 400 מיליון שנים שנמזגים לכוסות.
* אני לא רוצה לעשות יין יבש או מתוק. אני רוצה לעשות יין טוב, שמעביר את הקרקע.
* ההבדלים בטעמים של היינות שלי באים מהקרקע. לצורך העניין, כל השאר זהה: גפנים, ענבים, ייננות.
*בייננות אני נוקט גישה ניטרלית של ייצור בלי להוסיף כלום. לחכות, ולבקבק.
* הגיוון שלנו הוא בקרקעות עם שונות גבוהה, בחלקות קטנות סמוכות אחת לשנייה.
* בטרואר, הקונספט הוא לא רק אדמה, אלא גם אנשים.

היינות בטעימה, כולם מבציר 2007, ומרביתם במלאי ונמכרים ע"י ג'יאקונדה
(מחירים באתר):רפאלה וענת מג'יאקונדה
Riesling Sekt – לא נמכר ע"י ג'יאקונדה – מבעבע יבש.
Riesling Schieferterrassen – מתוק, טעים מאוד. עליו אומר היינן: אני לא רוצה לעשות יין יבש או מתוק; רק יין טוב שמעביר את הקרקע.
Riesling Vom Blauem Schiefer – מתקתק, מעט תוסס במזיגה
Riesling Erste Lage Stolzenberg – Grand Cru – יין שזכה לאהדה רבה בטעימה. יותר מינרלי, סיומת ארוכה.
Riesling Erste Lage Kirchberg – Grand Cru – חוזר למתיקות אחרי השטולצנברג בו בלטה המינרליות על חשבון הפרי.
Riesling Erste Lage Rottgen – Grand Cru  –   יין מאזור טרסות אדומות, כשהקרקע משפיעה על צבע היין המעט ענברי.
Riesling Erste Lage Uhlen Blaufusser La – Grand Cru – כאן הצפחה כחולה, בחלקה ממש צמודה לצפחה האדומה.
Riesling Erste Lage Uhlen Laubach – Grand Cru
Riesling Erste Lage Uhlen Roth Lay – Grand Cru
Riesling Auslese Gold Kapsul Erste Lage Roth Lay – Grand Cru – לא נמכר ע"י ג'יאקונדה – יין קינוח מדהים, שעם המתיקות מביא גם חמיצות מבורכת.

הארוחה המעולה בצפרה החלה במנות קטנות אישיות לכל אורח:
סופר צ'ופ – סאשימי טונה סלמון וילוטייל קצוצים ידנית במי וואסבי כהים עם טוביקו דאשי ושאלוטס; לו ג'א מו גרבלקס – לחמניית שמרים סינית מעולה, גרבלקס, מלפפון, בצל ירוק, חלפינו כבוש וקרם צ'ילי לימון; צ'א ג'או – ספרינגרול וייטנאמי עוף, שרימפס, אטריות מים ותבלינים טריים.
ההמשך היה במנות גדולות בהגשה מרכזית: סארי קארי – אטריות, עוף, חזיר, זוג שרימפס בקארי אגוזים ובוטנים;
שישיטו – בלק טייגר שרימפס שום ופלפל שחור; מו גו גאי פאן – חזה עוף, פטריות אקזוטיות, ג'ינג'ר, שום ויין שאוסינג.

ג'יאקונדה, טל. 03-6022746
www.giaconda.co.il
[email protected]






היו הראשונים להגיב...

כתבו תגובה