שגריר שיבאס מהדק את היחסים עם ישראל

בימים אלה, בהם מעמדה של ישראל בעולם לא ממש משהו, היה זה מרענן, אם כי לא תמיד ברור עקב המבטא הסקוטי הכבד, להשתתף במפגש טעימות עם שגריר וויסקי שיבאס העולמי – אלכס רוברטסון, במרכז הלוגיסטי החדש של חברת הכרם בשוהם

השגריר עם אריאל, מנכ"ל  הכרם, ורונית מנהלת השיווקבימים אלה, בהם מעמדה של ישראל בעולם לא ממש משהו, היה זה מרענן, אם כי לא תמיד ברור עקב המבטא הסקוטי הכבד, להשתתף במפגש טעימות עם שגריר וויסקי שיבאס העולמי – אלכס רוברטסון, במרכז הלוגיסטי החדש של חברת הכרם בשוהם.
המפגש כלל התייחסות של השגריר לפילוסופיה של שיבאס – Luxury of Time, כולל טעימות ממגוון הוויסקי מבית האחים שיבאס – מגוון השיבאסים, רויאל סאלוט 21 וגלנליוויט.

כשגריר שיבאס, רוברטסון עובד לצד קולין סקוט – הבלנד מאסטר של שיבאס, והוא מעביר תוכניות חינוך והדרכה כמו תוכנית The Luxury of times.
לקולין סקוט, המאסטר בלנדר, יש 35 שנות ניסיון בוויסקי, וגם אביו וסבו היו בתעשייה, כך שמדובר ב- 100 שנות מקצוענות משפחתית. 
רוברטסון, לעומת זאת, היה במשך 10 שנים עיתונאי בסקוטלנד, בתחום – כמה מפתיע – המשקאות.
המטרה של פעילותו העולמית היא להסביר למה שיבאס חשוב – ומה החשיבות במניין השנים 12 ו- 18.

ההיסטוריה של שיבאס רגאל
ההיסטוריה של שיבאס התחילה ב- 1801. כיום יש יותר מ- 6 מיליון חביות וויסקי בהתיישנות: חביות אמריקאיות בנפח 190 ליטר, שהחזיקו בעבר בורבון או וויסקי אמריקאי, חביות שרי בוט בנפח 500 ליטר, ובאמצע חביות 250 ליטר בהן היה שרי או בורבון.

שיבאס רגאל נחשב למותג וויסקי פרמיום המפורסם ביותר בעולם. בשונה ממתחריו, שמייצרים גם דרגת סטנדרט, שיבאס מתחיל מדרגת פרמיום – מינימום 12 שנים של התיישנות בחביות.
ב- 1909 יצא הוויסקי פרימיום הסקוטי הראשון בעולם תחת המותג "שיבאס רגאל", והיה בן 25 שנה. כמעט מאה שנה אחרי, ב- 2007, השיקה החברה את שיבאס רגאל 25 שנה, שנוצר בהשראתו של הוויסקי מ- 1909.

השגריר מלמד אותנו דברים רבים ומעניינים. כך למשל:
שיבאס רגאל מוכרים 55 מיליון בקבוקים בשנה. השגריר ורונית
ב- 1843 הפכו האחים שיבאס לספקים של המלכה ויקטוריה ("רגאל" = רויאל = מלכותי).
יש בסקוטלנד 5 אזורי וויסקי, המוכרים רשמית על פי החוק מנובמבר האחרון.
504 מהמזקקות ממוקמות באזור ספרסייד – בגלל אקלים, שעורה נכונה, כמות מים אדירה, טמפרטורה מתאימה (לסקוטים, מן הסתם). וויסקי פירותי, פרחוני, מתובלן מהאזור הזה.
בשנה האחרונה הכפילו בשיבאס את המזקקה – ליותר מ-10 מיליון בקבוקים בשנה.
נדרשות 3 שנות התיישנות בחבית עץ אלון כדי להיות זכאים להיקרא "סקוטש".
לא משתמשים בחביות חדשות – כי ישפיעו יותר מדי עם החבית והעץ על הוויסקי.
חבית נמצאת בשימוש 60 שנים או 4 יישונים – הקודם ביניהם.
החבית מוסיפה צבע וטעמים, מבטלת טעמים לא רצויים, מורידה אלכוהול.
שיבאס 12 שנים איבד 25% מתכולת החבית, 25 שנים – 50% מהוויסקי מתנדף.
מותר לעשות תיקוני צבע לוויסקי – כדי שהצבע יהיה זהה מוסיפים קרמל ספיריט לתיקון צבע, בלי השפעה על הטעם.
סקוטש וויסקי מהווה 60% מהוויסקי בעולם.
את הזיקוק עוצרים ב- 94.8% אלכוהול כדי שישארו טעם ריח.
ה- 12 שנים הוא הצעיר ביותר שיוצא לשוק, תוך הקפדה על מינימום זה. 
וויסקי ואוכל משתלבים. שיבאס החלו לעשות ארוחות וויסקי בשנתיים האחרונות – כשהמנות צריכות להשלים את הארומות בוויסקי שונים. למשל: שיבאס 18 מתאים מאוד לקינוחי שוקולד. ואילו שף המסעדה במלון ריץ כתב ספר על התאמת וויסקי לאוכל.

סוגי הוויסקי לפי סדר הטעימה:
• סטרטיילה New make  – עם 65.3% אלכוהול.
• שיבאס ריגאל 18 שנה חותמת זהב.
• גריין וויסקי 12 שנה.
• שיבאס ריגאל 12 שנה.
• סטרטיילה 18 שנה – לא זמין מסחרית.
• רויאל סאלוט 21 שנה.
• גלנליוויט 25 שנה.

סטרטיילה New make  – עם 65.3% אלכוהול 
נוזל שיצא מהמזקקה- New Spirit – אחרי 3 ימים. זה אינו וויסקי, כי לא התיישן 3 שנים. יש בו 63.5% אלכוהול, לאחר שהוכר במבחנים ארוכי שנים כי הורדת האלכוהול לשעור זה אופטימלית להתיישנות בחבית. דרך אגב, טעימה מקצועית עושים ב- 20% אלכוהול – ולכן מורידים אליו.

שיבאס ריגאל 12 שנה
שיבאס רגאל 12 שנה מוסיף לבית שיבאס מתיקות מעודנת ואגוזית, קרמיות חלקה וארומה עדינה של פרחי בר. זהו וויסקי שאפשר ליהנות ממנו בכל מקום ובכל זמן, היות וקל להעריך ולחלוק אותו. הוא ידוע בחלקות שלו ובטעמי הדבש והפרי שבו.

שיבאס ריגאל 18 שנה חותמת זהב
שיבאס ריגאל 18 שנה חתימת הזהב היא סדרה מוגבלת ומיוחדת במינה של שיבאס, העשויה בסגנון המסורתי של הבית. 
נוצר ב- 1997 ע"י מזקק-העל קולין סקוט, נובחר מהמצטיינים שבוויסקי בסקוטלנד.
מגוון עשיר של טעמים עוצמתיים, עשוי מיותר מ- 20 סינגל מאלטים הנדירים ביותר של סקוטלנד עם 85 ארומות שונות. עשיר ומתוק – פירות, אגוזים, פירות יבשים – מה אין בו? שוקולד, דבש, דומיננטיות כהה, טופי סירופ מייפל, תפוח, צימוקים. בקבוקיה המועטים של הסדרה ממוספרים אחד אחד. 
יש גם שיבאס רגאל 25 – כל בקבוק ממוספר. לא טעמנו.

רויאל סאלוט 21 שנה
ב- 1953 חגגו האחים שיבאס את הכתרתה של המלכה אליזבת השנייה, על ידי יצירת מהדורה מיוחדת ומוגבלת של וויסקי בלנדד מיוחד.
הייצור כלל רק 2500 קרטונים לתפוצה בינלאומית, והבקבוק הראשון, המעוטר בסמל המלכות, הוענק במתנה למלכה החדשה ביום הכתרתה.
הוא נקרא רויאל סאלוט, בעקבות ההצדעה ה-21, הצדעת הנשקים המסורתית של חיל הים המלכותי, המסמלת את ההוקרה האולטימטיבית.
רויאל סאלוט 21 שנה ארוז  בבקבוקי חרס מיוחדים הנקראים בהתאם לצבעיהם: אודם (רובי), ספיר – כחול, וברקת (אמרלד) – ירוק.
יש בו אחוז גבוה מאוד של מאלטים, שהצעיר מביניהם מיושן לפחות 21 שנה, והוא אלגנטי ומלא ריחות וטעמי פרי, תבלינים, אגוזים- עושר טעמים וארומות.

גלנליוויט – Glenlivet
ב-1824 הייתה גלנליוויט למזקקה הראשונה בסקוטלנד שקיבלה רישיון לזיקוק וויסקי. כך, גלנליוויט הניחה את התשתית וקבעה את סגנון הוויסקי שיהיה נהוג מאז ועד היום בספייסייד. 
ב- 1884 השיגה המזקקה תקדים משפטי המבטיח שרק היא תוכל להיקרא ‘The Glenlivet’.
מדובר בסינגל מאלט המשלב היטב בין המרכיבים הארומטיים, ולכן התזקיק מקבל ארומה ייחודית ומתוקה של פרי. 
המים שמשמשים בייצור הגלנליוויט הנם עשירי מינרלים, העוברים על אדמות גרניט וכבול שעושותת להם סינון טבעי, והופכות אותם לאיכותיים.
הוויסקי עובר תהליך יישון מוקפד, הדרגתי ואיטי.
גלנליוויט 12 שנה – הגלנליוויט הקלאסי. חלק ומעודן, מלא בארומות פירותיות, עם נוכחות ברורה של אננס.
גלנליוויט 15 שנה – מזוקק תחילה בחבית עץ אלון מסורתית, ואחר כך חלק מהתזקיק מועבר לחבית מעץ אלון צרפתי מסוג “Limousin”, כשבסופו של התהליך מזווגים את שני הסוגים בחבית אחת. וויסקי מורכב ומיוחד בעל ארומות וטעמים מתקתקים של תבלינים ופירות.
גלנליוויט 18 שנה – זכה בשלוש מדליות זהב ב- Wine & Spirits Competition, ובשלוש נוספות ב- International Spirits Competition .
וויסקי מבריק ומורכב, שופע בארומות וטעמים פירותיים עם השפעה של עץ האלון, בעל מרקם קטיפתי.

והמיוחד של הטעימה: Glenlivet בן 25 שנים, מבקבוק ממוספר כמובן (50416 במקרה זה).
מה אפשר להגיד עליו? 25 שנים שנתנו לוויסקי שוקולד ופירות מיובשים. מרוכז ומורכב, מתובלן, שמנתי, משיי ומלטף. טעמי שרי מהחביות בהן התיישן, ג'ינג'ר, קינמון אגוז מוסקט – ובהמשך טעמי שוקולד שחור וקליפות תפוזים.

אין מתאים יותר מאשר להיפרד בברכה הסקוטית: סלנג'בה – לחיים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר