איזה פרי עדיף לאכול: טרי או מיובש?

פירות יבשים
האם שאלתם את עצמכם, מה אתם מכניסים לגופכם כשאתם אוכלים את הפרי היבש האהוב עליכם? ואולי עדיף לאכול אותו פרי כאשר הוא טרי ולא מיובש, או להיפך?

ט"ו בשבט בפתח, החג בו אנו נוהגים לאכול את הפירות היבשים. האם שאלתם את עצמכם, מה אתם מכניסים לגופכם כשאתם אוכלים את הפרי היבש האהוב עליכם? ואולי עדיף לאכול אותו פרי כאשר הוא טרי ולא מיובש, או להיפך? היום נכנס טרנד חדש למטבח הביתי, זה של ה"רואו פוד" – raw food, ובעקבותיו ניתן היום לייבש מזון בכלל ופירות בפרט במכשיר ביתי לייבוש מזון. השאלה היא האם יש יתרון בריאותי ותזונתי בהכנת הפרי היבש במכשיר לייבוש מזון ביתי?

חטיף פירות יבשים ללא תוספת סוכר
חטיף פירות יבשים ללא תוספת סוכר, צילום הדס ניצן

פרי יבש או פרי טרי – מה עדיף?

ייבוש הפירות התחיל בימי קדם, במטרה לשמר את הפרי ולהאריך את משך חיי המדף שלו, בתקופות בהן לא היו אמצעי קירור. כאשר הפרי מיובש, תכולת הסוכר בו גבוהה יותר משל הפרי הטבעי, אמצעי המסייע לשימור הפרי ומאפשר לנו לאכול את הפירות גם כשהם כבר לא בעונה. תכולת הסוכר הגבוהה והיעדר הלחות, מונעים התפתחות של חיידקים, שמרים ועובש, והפרי נשמר לאורך זמן רב יותר.

מבחינת הערך הקלורי והערך התזונתי, פרי טרי עדיף על פני פרי יבש, וזאת משום שפירות יבשים הם בעלי תכולה קלורית גבוהה יותר פי 5 בהשוואה לפרי הטרי. גם ריכוז הסוכר ל-100 גרם גדול כמעט פי 6 יותר בפרי היבש מאשר בטרי. כמו כן, למרבית הפירות היבשים היום מוסיפים סוכר חיצוני, מה שמעלה יותר את תכולת הסוכר בהם. בעת ייבוש הפרי, הנעשה בחום, חל הרס של ויטמין C וויטמינים נוספים הרגישים לחום הנמצאים בפרי הטרי, כך שתכולת הוויטמינים הרגישים לחום כגון ויטמין C נמוכה בפרי היבש. המינרלים שבפרי אינם נהרסים בחום, ולכן תכולתם לא משתנה בין הפרי היבש לפרי הטרי.

פירות יבשים
פירות יבשים

מה באשר לתרומת הפרי היבש לבריאות?

גם מבחינה בריאותית, לרוב הפרי הטרי עדיף לאכילה על הפרי היבש, וזאת משום שלפרי היבש מוסיפים חומרים משמרים, מלבינים וצבעי מאכל שונים, כגון חומר משמר מסוג דו-תחמוצת הגופרית (המעניק לפרי היבש צבע זרחני ויפה כמו במשמש כתום זרחני), צבע מאכל טטרזין- E102, צבע מאכל סנסט ילו E110, וכן חומרים כימיים אשר מזיקים לבריאות ועלולים לגרום לתופעות לוואי שונות כגון אלרגיות, קשיי נשימה, אסטמה, הפרעות במערכת העיכול, וקשיים בקשב וריכוז אצל ילדים.

עם זאת, כיום המודעות לבריאות גוברת, וישנם מוצרים חדשים על המדף – הפירות היבשים האורגניים. כך למשל, מול המשמש הכתום הזרחני, שמכיל דו-תחמוצת הגופרית, יש גרסה בריאה יותר – המשמש האורגני, אשר אינו מכיל תוספת של גופרית, ולכן צבעו חום כצבע הטבעי שלו לאחר תהליך הייבוש. חדשות טובות נוספות: הוא אינו מכיל תוספת של סוכר, ולכן נחשב בריא ומומלץ למאכל. איך נדע אם הפרי אורגני ומה הוא מכיל? רק פירות יבשים אורגניים הארוזים ובעלי רשימת רכיבים תזונתיים וערך תזונתי על גבי האריזה, הם המומלצים לצריכה. פירות יבשים בתפזורת הקרויים 'אורגניים, הם לא בהכרח אורגניים, ועלולים להכיל תוספת צבעי מאכל, חומרים משמרים, ותוספת של סוכר.

למרות הכל, לפירות היבשים יש גם יתרונות בריאותיים. הם עשירים באשלגן ודלים בנתרן, ומסייעים בכך להורדת לחץ הדם. הפירות היבשים עשירים בסיבים תזונתיים המסייעים לשמור על פעילות מערכת העיכול ויציאות סדירות, ומכילים מינרלים חיוניים כגון ברזל וסידן, ונוגדי חמצון שונים.

האם ייבוש פירות ביתי תורם לבריאות?

כיום ניתן לייבש פירות גם בבית, בשימוש במכשיר לייבוש מזון ביתי, או ייבוש טבעי במיקום מלא שמש או בתנור הביתי. ייבוש במכשיר ביתי מאפשר לנו לצרוך את הפירות כפי שהם בטבע, וללא תוספת של חומרים משמרים, צבעי מאכל וחומרים אחרים, כך שניתן להכין חטיפי בריאות מן הטבע.

הפרי היבש היחידי אליו לא מוסיפים סוכר וחומרים כימיים שונים
הפרי היבש היחידי אליו לא מוסיפים סוכר וחומרים כימיים שונים, צילום הדר גנים

אילו פירות יבשים הכי בריאים לנו, וכיצד ניתן להפוך אותם לבריאים יותר?

הפירות היבשים הטבעיים שלא מוסיפים להם סוכר, חומר משמר או צבעי מאכל, ומכילים חומרים טבעיים בלבד, הם התמרים היבשים, הגוג'י ברי, חמוציות ללא תוספת סוכר, ומשמש מיובש אורגני.

תמר – הפרי היבש היחידי אליו לא מוסיפים סוכר וחומרים כימיים שונים. עשיר בוויטמינים ומינרלים כגון: אשלגן, מגנזיום וסידן, עשיר בסיבים תזונתיים, ומכיל נוגדי חמצון מסוג פוליפנולים, המסייעים ומגנים מפני מחלות לב וכלי דם. תמר מיובש אחד מזן מג'הול, מכיל כ- 47 קלוריות ומהווה כמנת פרי.

טרנד בריאותי נוסף
טרנד בריאותי נוסף, צילום טבע בריא

גוג'י ברי – טרנד בריאותי נוסף. פרי יבש המכיל נוגד חמצון חיוני, הקרוי קסנטאין שעוזר בשמירה על רשתית העין מנזקי קרינת השמש, ומכיל בטא קרוטן. כמו כן הוא מכיל ברזל, אשלגן וויטמין C. מחקרים מראים כי צריכה שלו מסייעת לשמירה על פעילות מערכת החיסון, יכולה לעזור במניעת התקררות, ולסייע בהורדת לחץ דם. לפרי הגוג'י ברי לא מוסף סוכר. יש יתרון לצריכת פרי עשיר בסיבים תזונתיים וללא תוספת סוכר. כף אחת של גוג'י ברי מכילה כ- 55 קלוריות.

עשירות בנוגדי חמצון ממשפחת האנתוציאנינים
עשירות בנוגדי חמצון ממשפחת האנתוציאנינים, צילום שירותי בריאותי כללית

חמוציות – עשירות בנוגדי חמצון ממשפחת האנתוציאנינים, המסייעים במניעת מחלות לב וכלי דם, טרשת עורקים, סכרת, ושמירה על תפקוד תקין של המוח. מחקרים מצאו קשר בין צריכה של חמוציות להפחתה בסיכון ללקות בדלקת בשתן. מחקרים אלו לא הוכחו קלינית, אך ידוע היום כי קיים קשר. כף אחת של חמוציות מכילה כ- 45 קלוריות, ומהווה כמעט תחליף למנת פרי אחת. כיום, חמוציות ללא תוספת סוכר, למרות השם שלהן, מכילות לא מעט סוכר, וכמעט אותה כמות סוכר כמו בחמוציות הממותקות. לכן, כשקונים חמוציות יש לשים לב לרכיבים התזונתיים, והאם המוצר מכיל את "אותה הגברת בשינוי אדרת", כלומר במקום סוכר מכיל רכז תפוחים טבעי, שמכיל גם הוא סוכר.

משמש אורגני – עשיר באשלגן, בטא קרוטן, ברזל, וסיבים תזונתיים. היתרון במשמש האורגני שאינו מכיל חומר משמר וצבעי מאכל, ולא מוסף לו סוכר. מסייע במניעת עצירות, ונוגדי החמצון בו תורמים למניעת מחלות לב וסרטן. 3 משמשים מיובשים מהווים מנת פרי, ומכילים כ- 50 קלוריות.

 

כותבת המאמר היא ליטל פיינגרץ, דיאטנית קלינית בסטודיו סי, הרשת הנשית לעיצוב, חיטוב, כושר והרזיה, 5045*

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר