אתגר החופש הגדול: כיצד לשמור על הרגלי אכילה בריאים ולמנוע השמנה של ילדים

הורים לילדים עם עודף משקל יכולים לחוש חרדה ודאגה לכך שילדיהם יוסיפו על משקלם בתקופה זו
יעל חן רביע היא דיאטנית קלינית לילדים ומאמנת אישית, שפיתחה את ערכת "מילון התיאבון" המנגישה לילדים בגילאי 5-10 ערכי תזונה בריאה, שקיבלה המלצת מכון אדלר

החופש הגדול הוא הזדמנות פז לבילויים משפחתיים. החופש מקצה לנו זמן יקר להיות יחד, לצבור חוויות משותפות, וליהנות מעצם השהייה המשותפת – הורים וילדים. יחד עם זאת, דווקא משום שהשגרה מופרת וזמן הפנאי המשפחתי רב יותר מתמיד, מבחינות רבות החופשה הגדולה מהווה אתגר להורים, ובין היתר בסוגיות הקשורות להתנהלות בארוחות מחוץ לבית, בקייטנות, במסעדות, בים ובבריכה ועוד. הורים לילדים עם עודף משקל יכולים לחוש חרדה ודאגה לכך שילדיהם יוסיפו על משקלם בתקופה זו – תופעה שיכולה לקרות ושניתן למנוע אותה על ידי שמירה על מספר כללים וקווים מנחים שנכונים לכל משפחה באשר היא. לפניכם עשרת הכללים שיעזרו לכם גם לבלות וליהנות וגם לשמור על בריאות המשפחה.

1. מודעים ומחליטים

סכרת, יתר לחץ דם, שומנים בדם ותופעת התסמונת המטבולית, כבר אינן נחלתם של מבוגרים בלבד. כל מי שמביט סביב יכול לראות את העלייה בשכיחות השמנת ילדינו, ולכן חשובה ההחלטה לשמור, טרם שפורטים הלכה למעשה את הפעולות וההמלצות ההתנהגותיות. החלטה זו הינה באחריות ההורים, ומומלץ שיישום הההחלטה יעשה באופן שישתף את הילדים בהתאם לגילם ולהבנתם.

ליצור הרגלי קניית וצריכת ממתקים וחטיפים
ליצור הרגלי קניית וצריכת ממתקים וחטיפים

2. מגדירים את הכללים

בכל בית יש אמות מידה שונות במה שנוגע להרגלי האכילה והתזונה במשפחה. למשל, בהרגלי קניית וצריכת הממתקים והחטיפים, יש משפחות שבביתן מגירת ממתקים, ויש מנגד משפחות שאינן קונות ממתקים כלל, או משפחות שקונו 'אחת ל..', או למשל שונות בתדירות הבישול הביתי, שונות בתדירות הזמנת אוכל הבית (אם בכלל), או בתדירות האכילה מחוץ לבית, ולכן, גם בחופשה הגדולה צריכה כל משפחה לקבוע ולהגדיר את הכללים שנכונים עבורה, ושתוכל ליישם אותם כדי שיהיו בעלי ערך. יחד עם זאת יש מספר כללי אצבע שכדאי לאמץ, ובמידת הצורך להתאים אותם למשפחה הפרטית שלכם.

הסבירו לילדים מדוע כדאי להפחית בצריכת סוכר, והגדירו עבורם את הכמות והתדירות שבמסגרתם יוכלו לבחור
הסבירו לילדים מדוע כדאי להפחית בצריכת סוכר, והגדירו עבורם את הכמות והתדירות שבמסגרתם יוכלו לבחור

3. ממעיטים בצריכת סוכרים פשוטים

ארטיקים, קסטות וגלידות – מסימני ההיכר של הקיץ, יכולים להכיל 4 ואף 5 כפיות סוכר ליחידה (וכמות לא מבוטלת של שומן רווי). לכן חשוב לקרוא את הסימון התזונתי, ולחשב כמה סוכר במנה שלפניכם. כפית סוכר = 5 גר' סוכר. כיום, על פי רוב יש פירוט של סך הסוכרים הפשוטים ביחידה על גבי האריזה, ואם אין – כנראה יש סיבה טובה לכך. הסבירו לילדים מדוע כדאי להפחית בצריכת סוכר, והגדירו עבורם את הכמות והתדירות שבמסגרתם יוכלו לבחור. למשל, כל יום אחר הצהריים נקנה או נאכל ארטיקים מסוג אחד (שמכילים 2-1 כפיות סוכר), ופעם בשבוע תוכלו לבחור ארטיקים מסוג אחר (שמכיל מעט יותר סוכר). כדאי להמעיט ככל שניתן באכילת ארטיקים על בסיס שמנת, המצופים בשוקולד או ממולאים בשוקולד ותוספות שונות. מכיוון שהילדים נמצאים יותר שעות בבית, שימו לב שהדבר לא יגרום לעליה בצריכת הממתקים והחטיפים. ההתנהלות צריכה להיות כמו בשגרה. לעומת זאת, צלחת פירות צבעוניים חתוכים או סלט פירות שמוגש אחר הצהריים, הם הרגל שאם עד כה לא אימצתם אותו, כדאי לעשות זאת בחופשה.

שוחחו עם הילדים על חשיבות שתיית מים תמיד ובהקשר לימות הקיץ
שוחחו עם הילדים על חשיבות שתיית מים תמיד ובהקשר לימות הקיץ

4. שותים מים

כיום אנו מודעים לנזקי שתייה מתוקה, ובגני ילדים חדלו מזמן מלספק אותה לילדים, והם מורגלים מגיל צעיר לשתות מים. אם כן, שווה לאמץ את הכלל הזה באורח החיים המשפחתי בכל ימות השנה. יש סוגים שונים של סוכרים המוספים למשקאות קלים, ולכל אחד מהם אופן השפעה שונה על הגוף. אך המשותף לכולם הוא שאינם תורמים לבריאות, בלשון המעטה. בבתי מלון מגישים משקאות קלים בכל ארוחה, וכאשר יוצאים לאכול מחוץ לבית, קיים הפיתוי לבחור במשקה קל. שוחחו עם הילדים על חשיבות שתיית מים תמיד ובהקשר לימות הקיץ, ואם תרצו להגדיר 'יוצאים מן הכלל' לחופשה, הגדירו מראש. למשל: כשנהיה בחופשה במלון נמשיך לשתות מים בארוחות כמו בבית, וכשנצא לאכול במסעדה תוכלו פעם בשבוע לבחור לשתות כוס משקה קל.

באופן כללי מומלץ להמעיט באכילת מזון מטוגן גם בבישול הביתי, כאשר משתמשים בשמן טרי ואיכותי ובמזון טרי
באופן כללי מומלץ להמעיט באכילת מזון מטוגן גם בבישול הביתי, כאשר משתמשים בשמן טרי ואיכותי ובמזון טרי

5. ממעיטים באכילת מזון מטוגן

משום שבחופש הגדול תדירות הארוחות מחוץ לבית גדולה מאשר בשגרה, סביר שסוגיה זו תעלה. רוב מנות הילדים בתפריט מסעדות סטנדרטי יכללו צ'יפס ושניצלונים, טבעות עוף מטוגנת וכו'. באופן כללי מומלץ להמעיט באכילת מזון מטוגן גם בבישול הביתי, כאשר משתמשים בשמן טרי ואיכותי ובמזון טרי. על אחת כמה וכמה כשאוכלים מחוץ לבית, כאשר אין לנו שליטה על איכות המזון – הטוגנים לרוב קפואים ומוכנים מראש, אין לנו מידע על סוג השמן ותדירות התחלופה שלו, והסיכון לטווח ארוך שבנזקי חמצון יחד עם צריכה קלורית גבוהה ומיותרת, אינו משתלם. הסבירו לילדים מדוע מומלץ לבחור במנה מבושלת או אפויה, ואם אתם בוחרים להזמין מזון מטוגן, עשו זאת לעיתים רחוקות או במסעדה איכותית במיוחד.

שווה להכין מראש כריכים, ירקות ופירות
שווה להכין מראש כריכים, ירקות ופירות

6. זול בטווח קצר – יקר לבריאות בטווח הארוך

כאשר הילדים צעירים, ההורים מתכננים ומחליטים היכן יערכו הארוחות במהלך היום. כדאי לכוון לכך שרוב הארוחות בימי החופש הגדול  ייאכלו או יוכנו בבית, גם אם מתכננים לצאת ולבלות במרכזי קניות, בבריכה או בטיול. הרווח מבחינת בריאות הילדים שווה את ההשקעה בהתארגנות ובהכנה מראש של כריכים, ירקות ופירות, ותמיד אפשר להחליט שקונים בחוץ קינוח. זאת מול האלטרנטיבות המוכרות כמו נקניקיות והמבורגרים בלחמניות מקמח לבן, מאפים ובצקים שיתכן ומכילים שומן טרנס וכו'. אם בכל זאת בוחרים לאכול מזון פחות איכותי מבחינת ערכו התזונתי והבריאותי – עשו זאת בתדירות נמוכה ומוגדרת בכל השנה, וללא הבדל בחופש הגדול.

7. תכנון זה הכיוון

תכנון מראש הוא בעל ערך רב עבור ילדים (ומבוגרים) ופועל לטובה בהקשרים שונים. למשל, תכנון גודל המתנה שנקנה לילד, תכנון תקציב ההוצאות עבור הבגדים למתבגרת ועוד. כאשר יש תכנית מוגדרת, היא מסייעת להשיג את התוצאות הרצויות, וכך גם לגבי תכנון הארוחות מחוץ לבית. כאשר הכללים מוסכמים מראש, הדבר עוזר לילדים לדעת מהם הגבולות ואפשרויות הבחירה שיעמדו בפניהם. מומלץ להגדיר כללים שההורים יוכלו לעמוד בהם, ויאפשרו מרחב בחירה לילדים. למשל: 'היום במסעדה כל אחד יוכל להזמין לעצמו מנה שהוא אוהב, אך לא נזמין אוכל מטוגן כמו צ'יפס ושניצלונים'. כדאי לתאר ולהכין תסריט מראש של המנות שיהיו קרוב לוודאי, ואפשרויות הבחירה.

להגדיל את מספר הארוחות המשפחתיות, לבשל יחד, לאכול בנחת
להגדיל את מספר הארוחות המשפחתיות, לבשל יחד, לאכול בנחת

8. הזדמנות להקניית הרגלי אכילה נבונים

הורים רבים מוצאים את עצמם בתפקיד 'השוטר התזונתי', שמסב להם הרגשה של אי נעימות ואי נוחות, ובעיקר כשהמטרה היא ליהנות יחד. כדאי להגדיר את הבחירות באופן חיובי: מה כן אפשר, מתי כן נוכל, מתי כן יתאפשר. ובכל מקרה, גם אם הדברים אינם מסתדרים כפי שתכננתם, לא כדאי להיגרר למריבות או למצבים שיעכירו את האווירה. לעיתים, קבלת יעוץ ועזרה מאיש מקצוע יכולה לעזור אם התחושה היא של תסכול וחוסר אונים מתמשך בכל הקשור לתזונת הילד. הורים מחנכים להרגלי אכילה בריאים לאורך כל השנה ולאורך שנות הילדות, וחופשה יכולה להיות הזדמנות לשפר הרגלי אכילה במשפחה, דווקא מפני שיש יותר זמן פנוי של ההורים. לדוגמא, להגדיל את מספר הארוחות המשפחתיות, לבשל יחד, לאכול בנחת, לעודד הקשבה לתחושות הגוף – מתי אנו רעבים, מתי שבעים ועוד, ולשוחח על נושא הכלל והיציאה מן הכלל, משום שלהתנהגות אכילה שאינה מושכלת לתקופה כה ארוכה, בהנחה ש'בחופש מותר הכל', עלולה להיות השפעה בפן הבריאותי וכמובן בנושא שמירה על משקל גוף תקין ומניעת השמנה.

9. אחריות חברתית

בטיולים יש משפחות שנוהגות לאכול כמות גדולה של חטיפים וממתקים ('רק בטיולים'). לכן כדאי לחשוב ולהתחשב בסובבים, ולטובת כולם לסכם מראש בין ההורים מה וכמה מביאים, כדי שכולם יוכלו ליהנות. גם בבחירת מסגרת הקייטנות כדאי לברר היטב מה התפריט המוצע, ואם הוא כולל את שקית הטרופית והלחמנייה עם השוקולד. אם כן, לאגד מספר הורים כדי לשנות ולמצוא חלופות.

10. העיקר – ליהנות מהעיקר

התרכזו בהנאה מחוויות משותפות ומהתוכן שבבילויים. אוכל הוא כמובן מקור להנאה – בגבול הטעם הטוב תרתי משמע – מבחינת כמות ואיכות בכל ימות השנה וגם בחופש הגדול.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר