פרס לתלמידות החממה האקולוגית עין-שמר על מחקרים פורצי דרך בחקלאות

נועה ויינבוים בחווה החקלאית עין שמר – חקרה השפעות על מדדי הצימוח ונפח השורשים בכנות אבוקדו. צילום נעמה גולן
האם שימוש בביו-סטימולנטים מבוססי פרוביוטיקה משפיעים על מדדי הצימוח ונפח השורשים של האבוקדו? והאם חגבים יכולים לשמש כמקור חליפי לחלבון? אלה המחקרים שזכו במקום הראשון בתחרות שקיים מכון וולקני

נועה ויינבוים ממבואות עירון וחושן אושרי מאולפנת כפר פינס, תלמידות החווה לחינוך חקלאי "החממה האקולוגית" בעין שמר שבפיקוח המנהל לחינוך התיישבותי במועצה אזורית מנשה, זכו במקום הראשון בתחרות "וולקניויישן" של מכון וולקני לשנת 2022, על ביצוע והצגה של מחקרים בחקלאות מתקדמת, בתמיכה של מפעלי גרנות, אמבר וצומח גרנות.

נועה ויינבוים (מימין) וחושן אושרי הזוכות בתחרות של מכון וולקני. צילום סיגל לוצקי

מחקרה של נועה ויינבוים התקיים בתמיכה של "חקלאי גרנות", בליווי מקצועי של האגרונום הראשי אודי גפני ובהנחיה של נעמה גולן ואיילה ברקן. נועה חקרה את ההשפעה של ביו-סטימולנטים מבוססי פרוביוטיקה על מדדי הצימוח ונפח השורשים בכנות אבוקדו. המחקר נבע מתוך צורך של חקלאים למצוא פתרון טבעי יותר לטיוב האדמה, ולשפר בצורה זולה ופשוטה יחסית את צמיחתו של האבוקדו.

לדברי אודי גפני, "שורשי האבוקדו, הגדלים בקרבה לפני האדמה, מתאפיינים בשורשים דלים וקצרים. בעקבות מבנה זה לאבוקדו ישנם קשיים בהשתרשות ובקליטת מים וחומרים מזינים נוספים מן האדמה. ביו-סטימולנטים נחשבים בשנים האחרונות ככאלה המשפרים את צמיחת שורשי הצמח ואת הקשר שלהן עם המיקרוביום בסביבתם, ואת זה רצינו לבדוק במחקר".

אודי גפני אגרונום חקלאי גרנות

תוצאות המחקר הראו כי למרות שלא היו הבדלים במדדי הצימוח הקלאסיים, נצפו טיפוסי שורשים שונים, שיצרו מבנים חדשים ומסועפים כתוצאה מהטיפול בביו-סטימולנטים מבוססי פרוביוטיקה. על בסיס תוצאות המחקר הוקמו עבודות מחקר חדשות על ידי תלמידי החממה, על מנת לבסס את המנגנון הביולוגי ולבחון שילובי חומרים שונים והשפעתם על מבנה השורש. ניסויי שדה שנערכים במקביל, ילמדו על השפעת הטיפול לאורך זמן, על מדדי הצימוח ובהמשך על איכות וכמות היבול.

חושן אושרי והחגבים

מחקרה של חושן אושרי התקיים בתמיכה של חברת אמבר, בהנחיה של סיגל לוצקי ובליווי דיאטנית החברה נגה אסטרכן. חושן ביצעה עבודת גמר בביולוגיה בתחום הזנת חגבים כמקור חלבון חלופי לקמח דגים. בנוסף הציגו תלמידי נבחרת הרובוטיקה החקלאית של החממה, בני נוער יהודים וערבים מהמועצה האזורית מנשה, מיזם חדשני בשם Hydrobot  – רפסודה רובוטית לניטור איכות מים במאגרים, נחלים ובמערכות הידרופוניות.

נועם גבע, מנהל החווה החקלאית בעין שמר, אומר: "אנו גאים מאוד בתלמידות והתלמידים של החממה ומודים למפעלי גרנות, לצומח גרנות ולאמבר מקרב לב על התמיכה בהצמחה של דור העתיד".

גיורא מרום, מנכ"ל "חקלאי גרנות", אומר: "אנו גאים בהישגים של תלמידי החממה, ונרגשים יחד איתם בזכייה בפרסים. חקלאי גרנות רואה חשיבות רבה בהשקעה בחינוך חקלאי, בדור העתיד ובמעורבות בקהילה. אנו רואים כזכות את האפשרות שניתנה לנו להיות חלק מהחווה החקלאית עין שמר, ולהעמיד לרשות צוות החווה את מיטב המומחים שלנו, אשר מלווים תלמידים מצטיינים בפרויקטים יוצאי דופן, ועל כך גאוותנו".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים קשורים

הרשמה לניוזלטר